Laitearvostelu

Sandberg Powercan

< >
Avaa pelin lisätiedot
User profile picture Teksti: Teemu Laitinen, 11.8.2010 Arvioitu lukuaika: 1 minuuttia
Arvostelun Sandberg Powercan kansikuva

Sandberg on yhtiö, joka tarjoaa tietokonetarvikkeita laidasta laitaan ja on jopa ihan kohtalaisella menestyksellä saanut tungettua jalkaansa markkinoiden ovenrakoon. Osa laitteista on täysin verrattavissa esimerkiksi Logitechin tarjontaan, eikä hintakaan ole kaikissa vehkeistä häävi. Nyt Sandberg on tuonut markkinoille myös automatkaajille ? kuin myös veneillä kulkeville ? suunnatun inverterin, jonka avulla voi käyttää useita eri laitteita, sekä myös ladata niiden akkuja.

Sandbergin PowerCan DCAC invertterin teho perustuu 12 voltin (DC) jännitteen muuntamiseen 230 volttiin (AC), jolloin se tuottaa 90W:n tehon suurimmillaan. Tämän siis pitäisi valmistajan mukaan riittää pyörittämään kannettavia tietokoneita, televisioita, musiikkisoitinta, pelikonsoleita tai vaikkapa dvd-soitinta. Laitteen virta saadaan auton tupakansytyttimestä ja siinä on sekä verkkojohto- että usb-liitännät. Itse mötikkä on nimensä mukaisesti tölkin kokoinen ? sitä voisi vaikka verrata 0,5 litraiseen kaljatölkkiin ? ja se mahtuu auton tölkinpidikkeeseen.

Kaikissa autoissa nämä tölkinpitimet eivät kuitenkaan ole mitenkään kätevässä paikassa. Esimerkiksi testilaitteistona olleessa Peugeot 206:ssa ne sijaitsevat hansikaslokerossa, joten jos matkustaja on kyydissä ja tahtoo invertteriä käyttää, sitä tuskin on mukava pitää tässä kyseisessä paikassa. Parhainta on heittää se joko taakse jalkotilaan tai eteen ja tämäkin luonnollisesti estää matkustusmukavuuttaa, jos kyydissä on täysi lasti ihmisiä.

Toinen ongelmainen puoli on laitteen liittäminen autoon. Mikäli auton tupakansytyttimen paikka on kojelaudassa ? varsinkin sen alaosassa vaihdekepin juuren korkeudella, saattaa virta katkeilla kesken kaiken, kun liitin hiemankin heilahtaa. Tämähän ei mukavaa ole, varsinkaan jos käytössä on läppäri ja on juuri kirjoittelemassa vaikkapa jotain tärkeää dokumenttia matkan aikana. Ongelmia esiintyy myös vaikka sytytin olisi käsijarrun vieressä. Välillä tuntuu, ettei mötikkä ota virtaa ollenkaan, mutta kun sen ottaa pois ja laittaa uudelleen kiinni, niin kaikki toimii taas niinkuin pitääkin.

Laitteen käyttöopas on hyvin yksinkertainen ja eihän itse käyttäminenkään mitään korkeampaa matematiikkaa tarvitse. Opas on hyvin pieni ja sisältää vain muutaman kuvan ja varoitustekstin. Kuvasarjassa kerrotaan vähän käyttöesimerkkejä laitteen toiminnasta. Perussäännöt kuitenkin ovat, että laite tukee vain 230V toimivia verkkolaitteita, kuten läppäreitä tai erilaisia usb-laitteita. Varoitustekstissä kerrotaan tietenkin, että mitä saa tehdä ja mitä ei missään nimessä saa tehdä: Esimerkiksi minkäänlaista loisteputkea tai jatkojohtoja ei saa laitteeseen kytkeä. Käsittääkseni laite sisältää jonkinlaisen ylikuormituseston ja tämä tarkoittaa sitä, että jos yrittää liittää yli 90W toimivan laitteen, ilmoittaa invertteri punaisella valolla, että nyt on ylikuormitus ja mitään ei tapahdu.

Erilaisia laitetestailuja kuitenkin voi invertterillä tehdä. Itse arvostelija halusi kokeilla, että miten peruspöytätuuletin toimii – kun testiautossa ei ilmastointia vakiona ole ? ja toimihan se moitteitta. Hyvä köyhän miehen ilmastointi, näin kuumilla kesähelteillä. Muita hyödyllisiä käyttöjä voisi olla esimerkiksi akkuparistojen lataus.

Tuotteen kotisivut:
http://www.sandberg.it/fi-fi/product/PowerCan-DCAC-Inverter-90W

Yhteenveto

Heikko esitys

Hyvää

  • - Viiden vuoden takuu
  • - Laitteiden lataaminen onnistuu

Huonoa

  • - Laitteen sijoittaminen mukitelineeseen ei ole kaikissa autoissa paras ratkaisu...
  • - Laite saattaa heilua ja sen virta katketa helposti
  • - ...Mutta samanaikaisesti niiden käyttäminen tuottaa ongelmia, ainakin läppärin suhteen