Peliarvostelu

Tales Of Monkey Island Chapter Five – Rise Of The Pirate God

Pelin nimi: Tales Of Monkey Island Chapter Five - Rise Of The Pirate God
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Ikäraja -
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 8.12.2009 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Tales Of Monkey Island Chapter Five - Rise Of The Pirate God kansikuva

Ja näin olemme saapuneet Telltale Gamesin Monkey Island -episodisarjan, Tales Of Monkey Islandin ensimmäisen kauden päättävän episodin pariin, joka kantaa nimeä Rise Of The Pirate God. Sarjan viiidennessä ja viimeisessä osassa ? oletetaan tässä vaiheessa, että kaikki ovat läpäisseet edellisen episodin — Guybrush huomaa kuolleensa ja joutuneensa eräänlaiseen henkimaailmaan. Guybrushin suuri tahto kuitenkin jatkaa elämää, sekä pieni mahdollisuus oikeasti päästä takaisin elävien kirjoihin kukistamaan jälleen kerran kenetkäs muun kuin zombiemerirosvo LeChuckin saa myös Rise Of The Pirate God -episodista aikaiseksi varsin hullunkurisen seikkailun.

Episodin ensimmäisessä puoliskossa etsitään Lechuckin hautaamaa aarretta henkimaailmasta, jonka avulla päästään takaisin elävien maailmaan, kun taas loppupuoliskossa pompitaan henkimaailman, sekä elävien maailman välillä yrittäen saada Guybrush takaisin omaan kehoonsa ja pois haamutilastaan, jotta LeChuck voitaisiin kukistaa. Haamuna kun ei oikein mihinkään esineisiinkään voi käsillään kajota.
Sarjan tuorein episodi on pääasiassa entuudestaan tuttuihin hahmoihin törmäämistä. Elainen ja LeChuckin ohella episodissa vierailevat edellisen episodin tuomari, kolmannen episodin BugEye, sekä palkkionmetsästäjä Morgan LeFlay, joista viimeksi mainittu on Guybrushin tapaan edellisen episodin myötä joutunut henkimaailman vangiksi. Yksi uusi-vanha tuttavuus on The Curse Of Monkey Island -pelissä pienen roolin heittänyt luurankolautturi, joka myös Rise Of The Pirate Godissa toimii lautturina. Yksi kokonaan uusi hahmotuttavuus on “Varkaan Olohuoneessa” mielenkiintoista kauppakonseptiansa ? jossa kaikki kiinnostava tulee varastaa — pitävä varas, jolta on amputoitu molemmat nyrkit.

Viides episodi on pituudeltaan samaa kastia kuin edellinenkin — eli riittävän pitkä, mutta etenkin henkimaailman yleinen synkkä ja aavemainen tunnelma, sekä puzzlesuunnittelu ovat tämän päätösepisodin vahvimmat puolet. Ilmestyttyään Tales Of Monkey Island -sarjan neljäs osa oli paras, mutta Rise Of The Pirate God vie voiton: Se on selkeästi sarjan paras episodi.

Rise Of The Pirate Godissa alkupuolen puzzlet ovat ehkä hitusen turhan helppoja ja muutaman puzzlen ratkomisessa hyödynnetään hölmösti samoja esineitä useamman kerran, joka pistää miettimään, onko ideat yksinkertaisesti olleet vähissä suunnittelutiimiltä. Puolivälistä loppuun saakka puzzlet kuitenkin sen sijaan ovatkin paljon haastavammpaa sorttia ja etenkin Day Of The Tentacle -tyylinen eri maailmojen välillä pomppiminen puzzlejen ratkonnan toivossa pakottaa pelaajan miettimään ongelmia kerran jos toisenkin. Aivot onkin jälleen valjastettava raksuttamaan sillä Monkey Island puzzlejen ajoittain vaatimalla mielenvenytyslogiikalla.

Sarjan päätösjakson tunnelma tulee pääosin onnistuneesta musiikkisuunnittelusta, joka on siis kauttaaltaan aavemaisen oloista, mutta propseja on annettava myös graafiselle suunnittelullekin. Episodin henkimaailma on paljon paremmin kasaan pähkäilty, kuin esimerkiksi sarjan kolmannen episodin merilehmän sisuksissa seikkaileminen ja muutoinkin tuntuu, että pieniin yksityiskohtiin on tällä kertaa panostettu enemmän. Henkimaailma koostuu kokonaisuudessaan viidestä pelattavasta ruudusta, minkä lisäksi myöhemmässä vaiheessa peliä muutamat portaalit avaavat teitä ennestään tuttuihin paikkoihin, kuten Flotsam Islandin Club 51:een, sekä valtameren pohjaan, tismalleen samaan kohtaan, jossa seikkailtiin sarjan kolmanessakin episodissa.

Tales Of Monkey Island on sarjana ollut pääosin yhtä laatua alusta loppuun, mutta selkeästi Telltale on kuunnellut palautetta ja parantanut otettaan entisestään loppua kohden ja tulos näkyy Rise Of The Pirate God -episodin myötä. Ei ole mitään syytä, miksi jättäisin antamatta pelille täydet viisi tähteä, sillä sen verran hintansa väärti tarjoaa tämä episodi seikkailua ja pähkinöitä purtavaksi.

Innolla jäämme odottelemaan sarjan toista kautta, joka ainakin toivon mitä luultavammin ennemmin tai myöhemmin tulee ilmestymään.
Tales Of Monkey Islandin koko viiden episodin kattavan paketin voi ostaa itselleen Telltale Gamesin sivuilta täällä ja paketti maksaa yhteensä noin 26 euroa.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Uudet ja vanhat hahmotuttavuudet ovat toimivia
  • - Puzzlet Tales -sarjan haastavimmasta päästä
  • - Tunnelma

Huonoa

  • - Muutamassa puzzlessa käytetään samoja esineitä ongelmien ratkomiseen