The Sims Lomalla

The Sims Lomalla - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: The Sims Lomalla
Lajityyppi: Strategiapelit
Alusta: PC
Arvostelukappale EA
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 4.6.2002 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun The Sims Lomalla kansikuva

Pitkään jo ainakin jenkkilistojen huipulla keikkunut The Sims “elämäsimulaattori” on nyt saanut neljännen lisälevynsä nimeltä The Sims Lomalla ja kuten aiemmatkin “lisälevysisaruksensa”, Lomalla vaatii alkuperisen The Sims pelin toimiakseen. Aiemminhan The Sims fanit ovat saaneet jo pelata sellaisia lisälevyjä kuin Hot Date, Livin’ Large ja House Party. Ensinnä mainittu lisälevyhän antoi simeille mahdollisuuden lähteä deittailemaan kaupungin keskustaan, kun taas toisessa nimensä mukaisesti päästiin järjestämään omia kotibileitä ja kolmas taasen toi mukanaan lähinnä lisää tavaraa, kuten uusia huonekaluja, kasveja ja niin edelleen.

The Sims Lomalla lisälevyä myydään Euroopassa myös alkuperäisellä The Sims On Holiday nimellään ja täällä Suomessa myytävän version suomenkielinen nimi ei olekaan pelkkä kannen koristus, sillä kyseinen lisälevy mahdollistaa ensimmäistä kertaa pelin suomalaisten pelaajien asentaa niin uusimman lisälevyn kuin kaikki aikaisemmatkin The Sims sarjan pelit kotimaan kielelle. Mahdollisuus suomenkieliseen sisältöön on kieltämättä ihan kiva ominaisuus varsinkin sellaisia pelaajia ajatellen, joiden englanninkielen taito ei ole niin kovin hyvä. Sen verran kuin mitä peliä pelasin niin en pelissä tullut huomanneeksi mitään sen pahempia käännösvirheitä, joista olisi ollut jotain valittamista. Lyhyesti sanottuna hyvää käännöstyötä kertakaikkiaan.
Lomalla lisälevyn, kuin myös muidenkin The Sims pelin lisälevyjen perusidea on pysynyt ennallaan ja niinpä pelissä siis tuttuun tapaan ohjastetaan joko yhtä tai useampaa simhahmoa, jota sitten täytyy “palvoa” jotta se pysyisi iloisena ja terveenä. Tämä tapahtuu käytännössä noudattamalla oikeasta elämästäkin tuttuja asioita; ensin valitaan/rakennetaan talo johon muutetaan, sitten aletaan kalustaa mökkiä jokapäiväisessä elämässä tarpeellisilla tavaroilla kuten jääkaapilla, hellalla, sängyllä ja niin edelleen.. No ehkä se oikea elämä ei mene oikeasti tarkalleen ottaen kumminkaan noin, mutta suurinpiirtein siis.

Perusasiat kun ovat kunnossa voi pelaaja ruveta hankkimaan simiään varten erilaisia viihdykkeitä, kuten TV:n, tietokoneen tai stereot jotka pitävät sen mielen iloisena ja pitemmällä tähtäimellä polygoniveikon elossa. Myös yksinkertaisemmat asiat kuten taulut, kasvit tai vaikka ikkunat vaikuttavat siihen millainen mieliala simillä on. Mikään edellämainituista tavaroista ei tietystikään tule ilmaiseksi, vaan kaikki maksaa rahaa ja sitä taas saa hankittua lisää milläs muullakaan kuin työnteolla. Töitä taasen voi etsiskellä helpoiten lehdestä, mutta sitten kun pelaajan simit omistavat esimerkiksi tietokoneen, onnistuu työpaikkojen etsiskely myös sen avulla netistä.

Lomalla lisälevyn varsinainen porkkana on tietysti juuri se, että pelaajan ohjastamat simhahmot pelin nimen mukaisesti pääsevät lähtemään lomalle valitsemalleen lomaalueelle. Valmiiksi tehtyjä lomailupaikkoja on tarjolla yhdeksän erilaista, jotka käsittävät kaksi erityyppistä hotellia, muutaman aurinkorannan ja leirintäalueen, kansallispuiston, alppisuojelu-alueen, sekä Alppisen Talvinen Ihmemaa -nimisen lomakeskuksen. Viimeiseksi mainitun lisäksi myös toinen leirintäalueista, sekä alppisuojelu-alue sijoittuvat lumisiin maisemiin.

Eri tyyliset lomapaikat poikkeavat toisistaan lähinnä teemoiltaan ja niinpä siinä missä lumilomilta sopii odottaa sen lumen lisäksi myös igluja, lumilautailukouruja ja jääliukumäkiä, löytyy lämpimämmiltä paikoilla muun muassa telttailua-alueita, grillejä ja paikkoja jossa pelata “rantalentopalloa”. Lomailun ohessa voi käydä ostoksilla paikallisissa putiikeissa ostelemassa matkamuistoja ja postikortteja joista ensinnämainittuja voi viedä mukanaan omaan kotiinsa ja jälkimmäisiä voi lähetellä tuntemille naapureilleen kotopuoleen. Koska pelaajan simit eivät ole ainuita joita lomakohteissa haahuilee, on pelaajalla mahdollisuus myös tutustua muihin lomailijoihin ja vaikkapa kutsua niitä kylään omaan taloonsa loman loputtua. Ainut outous mielstäni oli se, että lomapaikkojen henkilökuntaan ei voinut ollenkaan yrittää tutustua hieman paremmin.

Jos valmiit lomakohteet eivät miellytä, voi pelaaja ottaa ohjat omiin käsiinsä ja joko muokata esimerkiksi olemassaolevien lomapaikkojen tavaroiden paikkoja tai sitten rakentaa kokonaan itse omannäköisensä lomailupaikan jonne sitten kuskata niitä simejään. Jostain kumman syystä tosin Maxiksen pojat ovat tehneet koko loma-alueesta suhteellisen pienikokoisen ja tämä tarkoittaakin sitä, että jos haluaa tehdä oman lomapaikan alusta alkaen, on jokin yhdeksästä valmiista tuhottava.

Toisaalta tämä ei harmita kovinkaan paljoa, sillä eivät ne valmiit lomapaikat mitenkään erinomaisen hienoja ole, joten varmasti innokkaimmat pelisarjan fanit pystyvät luomaan parempia paikkoja tuhoamiensa tilalle. Edellä mainitun lisäksi myös yksittäiset lomakohteet ovat todella pienikokoisia, joka tekee pelaamisesta pidemmän päälle tylsää, koska paljoa kivaa “koettavaa” yhdessä pienessä alueessa ei ole. Kooltaan nämä alueet ovat identtisiä tavallisten talotonttien kanssa ja vaikka koko sopiikin talon pystyttämistä ja sen mahdollista laajentamista varten, ei se mielestäni aivan kuitenkaan riitä lomakohteen paikan alaksi, jonka kumminkin tulisi olla alueelliselta kooltaan ainakin puolet isompi. Pelattavuudeltaan peli kumminkin tarjoaa periaatteessa sitä samaa, toki sillä eroavaisuudella että ollaan lomailemassa jossain hieman kauempana kotoa. Eli luvassa on käytännössä siis Lisää sitä samaa pelattavaa kuin mitä aiemmatkin ovat tarjonneet, omine uutuuksineen/eroavaisuuksineen tietysti.

Paikkojen koon pienuudesta vielä sen verran, että se tosin luultavasti selittyy sillä, että jo tälläisenäänkin peli pyöri välillä hieman tahmaten jopa testikokoonpanolla, joka on kyllä mielestäni aika iso miinus ottaen huomioon kuinka vanhentuneen ja etten sanoisi ruman näköistä pari vuotta vanhan pelimoottorin grafiikka oikein nykyään onkaan ja kuinka alimitoitetut laitevaatimukset on pelille menty lätkäisemään. Ei paljoa naurattanut, kun peliä 1024×768 resoluutiolla pelattaessa ja pienen “tapahtumaikkunan” pompatessa ruudulle pelin ruudunpäivitys putosi alle kymmeneen. Näin siis kävi ainakin silloin kun zoomaus oli kaikkein etäisimmällä asetuksella pelialueesta. Yksityiskohdilla eivät pelin tekijät voi paljoa brassailla, sillä niitä ei grafiikassa juurikaan ole ja osa tavaroistakin näyttää jotenkin päälleliimatunnäköisiltä. Toisaalta jos aiempia sarjan pelejä edelleen pelailet grafiikasta välittämättä tai se mielestäsi on edelleen hyvää, niin toki voi mielessään antaa hieman lisää pisteitä pelille.
Ääpuolelta ei sen kummempaa uutta kuulu ja pelissä onkin mukana tutut perusäänet esimerkiksi simien puhumasta muminakielestä aina TV:n pitämiin eri ääniin ja erinäisiin muihin ääniin, kuten flipperin kilinään tai hellan (tai muiden tavaroiden) palamisääneen vaikkapa. Musiikki sen sijaan mitä “lomavalikoissa” kuuli oli ihan käypää kuunneltavaa ja siitä tuli mieleen jonkinlainen jamaikalaistyylinen musiikki, tosin kyseisellä musiikilla ei nyt itse pelin kannalta ole mitään sen suurempaa merkitystä, mutta mainitsinpahan sen nyt kumminkin.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Lisää pelattavaa
  • - Suomenkielisyys

Huonoa

  • - Lomakohteet pienikokoisia
  • - Grafiikka