Käyttäjänimi:
Salasana:
Rekisteröidy
facebook link rss link twitter link
Search icon

Esikatselussa: Unavowed

Kirjoittanut Mikko Kosonen 11.June 2018

New Yorkista, tarkemmin Brooklynista kotoisin oleva indiekehittäjä Wadjet Eye Games tunnetaan parhaiten kenties Blackwell -sarjan seikkaluistaan, mutta saattaa hyvinkin olla, että vielä tekeillä oleva seikkailupeli, Unavowed saattaa liittyä tähän kerhoon. Game Reality sai kokeiluun keskeneräisen ennakkoversion (siksi ei omia kuvia, ei videota) ja ainakin sen perusteella kyseinen, perinteiseen point&click -seikkailupelaamiseen nojaava Unavoved vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta.

Unavowed potkaistaan jopa yllättävänkin ravistelevalla tavalla käyntiin; kaksi tummaa hahmon siluettia seisoo rankkasateessa korkean rakennuksen katolla vierekkäin. Kolmas hahmo osoittaa näitä sauvalla ja huutaen käskee demonia painumaan hemmettiin. Meneillään on ulosmanaaminen – nimittäin demonin potkiminen pois pelaajan hahmosta.

Mitään sen kummemmin spoilaamatta, (jopa pelin Steam-sivut kertovat tämän) pelin alkaessa on kulunut vuosi siitä, kun demonihenki otti valtaansa pelaajan hahmon. Seurasi verilöylyjä verilöylyjen perään, kunnes Unavowed -niminen, yliluonnollisten uhkien torjumiseen ja taviksien suojelemiseen keskittyneen salajärjestön New Yorkin haara sai pelaajan hahmon viimein kiinni, sillä sateisella katolla.

Pelin alussa, manauksen aikana, Unavowedin tyypit vaativat tietää pelaajalta tietoja – varmistaakseen, että demoni on saatu ulos. Tässäpä oiva tekosyy antaa pelaajalle pieni hetki valita hahmonsa nimi, sukupuoli sekä jopa ammatti. Pelaajan sukupuolella ei pelissä ole väliä, mutta riippuen siitä mitä vastaa ammatin osalta, näytetään pelaajalle aina erilainen takautuma ikään kuin alkuintrona. Loppujen lopuksi ammatillakaan ei ole väliä ja rikospaikkaa tutkimaan päästään lopulta sopivin tekosyin, vaikka oltaisiin alussa valittu poliisin ammatin sijaan baarimikko.

Pelattavuudeltaan peli on perinteistä LucasArtsin ja Sierran kulta-aikojen seikkailunaksuttelua hiiren kera, mutta pohjamekaniikka on hieman erilainen. Kunhan demoni on saatu ulos, liittyy pelaajan hahmo Unavowedin riveihin taistelemaan yliluonnollisuuksia vastaan New Yorkin kaduilla. Majapaikkaa vuosituhansia olemassa ollut salajärjestö pitää brooklynilaisessa asuinrakennuksessa, josta sitten jalkaudutaan aina keikalle, kun jotain uutta yliluonnollisuuteen viittaavaa murhaa on tapahtunut.

Murhan selvittämiseksi tutkitaan johtolankoja, ratkotaan sopivan haastavia ja aika pitkälti loogisia, ei-rasittavia puzzleja, Kun työ on tehty, palataan takaisin tukikohtaan ja uutta keikkaa työn alle.

Ennakkoversiossa pelattavana oli noin kolmannes pelistä ja se mitä pelissä pääsi kokemaan, oli toimivaa ja hyvää. Mitään arvailu-akrobatiikkaa ei tarvitse suorittaa erilaisten tekemiskomentojen tai interaktiivisuuden osalta, sillä niiltä osin pelin suunnittelu on modernisoitua. Kaikkia objekteja voi suoraan silmäillä niitä klikkaamatta. Hiiren leijuttaminen esineiden ja vaikkapa huonekalujen yllä antaa niistä heti jonkin kuvauksen. Jos kuvake muuttuu kädeksi voi niitä tarkastella lähempää tai esimerkiksi lipaston laatikon avata. Jos kuvake muuttuu käveleväksi hahmoksi, tarkoittaa se sitä, että pelaaja voi jatkaa seuraavaan ruutuun. Mukavan simppeliä.

Asettelultaan käyttöliittymä on muun muassa ensimmäisestä Gabriel Knight -pelistä tuttu ruudun ylälaidasta löytyvä palkki, jonne hiirtä vietäessä hahmon tavaravalikko tulee esiin. Tavaravalikon vierestä löytyy myös kahden muun Unavoved-hahmon pärstä ja joissain puzzleissa näitä erilaisilla kyvyillä varustettuja hahmoja voi hyödyntää jonkin puzzlen ratkaisemisessa. Kun pelissä päästään hieman pidemmälle, liittyy riveihin lisää porukkaa ja pelaaja pääsee valitsemaan aina ketkä kaksi hahmoa ottaa lähtevät mukaan keikalle. Hieman roolipelillisiä elementtejä löytyy myös siis.

Jos pelin tavaravalikkosysteemi muistuttaa Gabriel Knight -pelistä, niin sitä allekirjoittaneen mielestä oli myös pelin yleinen tunnelmakin sekä jossain määrin pelin hienot, käsin piirretyt taustatkin. Synkkää ja sateista tunnelmaa pelissä on roppakaupalla ja taustalla soiva musiikki on niin vaihtelevaa, että melkeinpä jokaisessa ruudussa soi oma raitansa. Hienosti toimiva ääninäyttely tähän päälle, niin audiovisuaalinen kokonaisuus on kunnossa.

Ainoa miinus on kenties se, että koska pelaaja saa valita hahmonsa sukupuolen, ei pelaajan hahmolle ole annettu lainkaan ääninäyttelyä, vaan pelkkää tekstidialogia. Osaltaan ratkaisu toimii ja on varmasti säästänyt budjettia, toisaalta olisi ollut hienoa nähdä yksi hyvä ääninäyttelijä enemmän. Etenkin kun tapausten ratkomisessa haastatellaan ja jututetaan useita eri hahmoja pelaajan toimesta – dialogit ovat tällöin aina vain toispuoleisia mitä puheeseen tulee. Aivan bugitonkaan pelin testiversio ei ollut, muutamaan otteeseen keskustelusta jäi toisenkin hahmon puhe puuttumaan ja ainakin yhdesti onnistuin jäämään jumiin erään puzzlen osalta, jonka olin ratkaissut samalla tavalla aloitettuani pelin toisena hahmona. Nämä kuitenkin varmasti tullaan siloittelemaan valmista julkaisua varten pois.

Kokonaisuutena Unavowed vaikuttaa kuitenkin erittäin tunnelmalliselta murhamysteeriseikkailulta, jollaista ei perinteisenä 2D-seikkailuna ole vuonna 1993 ilmestyneen Gabriel Knightin jälkeen nähty kuin korkeintaan muutaman kerran. Game Reality jää seuraamaan tilanteen kehittymistä mielenkiinnolla.

Pelin Steam-sivut ja muun muassa laitevaatimukset löytyvät täältä.

Alla Wadjet Eye Gamesin oma teaser-traileri: