Age Of Mythology - The Titans Expansion

Age Of Mythology – The Titans Expansion - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Age Of Mythology - The Titans Expansion
Lajityyppi:
Alusta:
Julkaisija Microsoft
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 22.3.2004 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Age Of Mythology - The Titans Expansion kansikuva

Siinä missä räiskintäpeligenre elää ja voi hyvin, elävät sen rinnalla vähintäänkin yhtä hyvin strategiapelit, nuo tosiaikanaksutteluiksikin tituleeratut pelit. Strategiapelejä tehtailevien lukuisten pelitalojen joukosta löytyy muutama “eliittikehittäjä” joiden uusia pelejä odotetaan aina kuin kuuta nousevaa ja ollaan aina aivan varmoja siitä, että laadukas peli sieltä loppujen lopuksi kauppoihin putkahtaa ja kansa ostaa sitä hullun lailla. Tällaisia elitistejä on epäilemättä vuosien varrella olleet esimerkiksi Blizzard Entertainment, edesmennyt Westwood Studio(nykyinen EA Pacific), Blue Byte sekä Ensemble Studios.

Tällä kertaa paneudumme kolmikosta Ensemble Studiosiin ja sen uutukaiseen. Kuten monet varmastikin tietävät, Ensemble tunnetaan laadukkaista Age Of Empires, Age Of Empires II: Age Of Kings peleistä sekä uusimmastaan, noin vuosi sitten ilmestyneestä Age Of Mythlogy pelistä. Pojat ovat aiemmin väsänneet kahdelle ensinnä mainitulle pelille lisälevyt Rise Of Rome ja Conquerors ja noudattaakseen tätä perinnettään on heiltä tätä kirjoittaessa lähiaikoina tulossa ulos lisälevy myös Age Of Mythologiesille nimeltään Age Of Mythology: The Titans Expansion.
Juurikaan mikään ei ennakkotestaamamme betaversion jälkeen ole muuttunut, tai ainakaan ei radikaalisti, että sitä omilla silmillä voisi havaita. Mitä uutta lisälevy sitten sisältää? Alkuperäisessä AOM:ssä päästiin pelaamaan kolmella eri kansalla joita olivat egyptiläiset, kreikkalaiset ja norjalaiset. Yksinpelin tarinan aikana seurailtiin Kreikan kansaa ja Atlantis nimisesssä kaupungissa asustavan Arkantoksen seikkailuja.

The Titans Expansion tuo mukanaan uuden Atlantin kansan. Monet varmastikin muistavat Atlantiksen parhaiten tarusta jonka mukaan tämä muinainen kaupunki vajosi valtameren alle. Peli sijoittuu mielenkiintoisesti aikaan 10 vuotta alkuperäisen pelin tapahtumien jälkeen, jonka loppuseurauksena Atlantis siis upposi. Lisälevy jatkaa alkuperäisen pelin tapaan tarinaan panostavaa juonellista tyyliään ja näin ollen tavallisimmista naksuttelupeleistä poiketen myös The Titans Expansionin yksinpelikampanjaa pelaa mielellään hamaan loppuun saakka nähdäkseen mitä lopussa tapahtuu.

Atlanttien yksinpelikampanja tarjoaa 12 tehtävää, joiden aikana pääsee tutustumaan 12 uuteen jumalavoimaan, 18 uuteen ihmis -ja kymmeneen uuteen myyttiyksikköön, jonka lisäksi peli tuo mukanaan yhden uuden tavan voittaa(victory condition)luomalla jättiläismäisen myyttihahmon jolla tuhota vastustajansa helpommin kartalta. Lisälevyn kampanjan alussa osa uponneen kaupungin kansasta selviytyy hengissä vedenpaisumuksesta ja päätyy Norjaan.

Alkaa jälleenrakentaminen tarkoituksena muodostaa Uusi Atlantis. Pian Arkantoksen pojan, Kastorin johdolla selviytyneet löytävät muinaisen titaanijumalien temppelin ja päätyvät tätä palvomaan. Yksi asia johtaa toiseen ja äkkiäkös Uusi Atlantis on sodassa Kreikkaa, Egyptiä ja Norjaa vastaan. Ei hätä kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä Atlantit saavat avukseen 12 titaanijumalaa joita ovat; Kronos, Oranos, Gaia, Leto, Oceanus, Prometheus, Rheia, Hyperion, Theia, Helios, Hekate ja Atlas.

Kukin lisälevyn mukanaan tuomista uusista jumalista omaa uusia ja erilaisia voimia sekä myyttiyksiköitä alkuperäisen pelin jumalien tapaan, joita pelaaja voi kutsua avukseen taistelussa vihollista vastaan. Uusista voimista on oikeaa hyötyä ja muutamina esimerkkeinä kerrottakoon hieman uusista voimista ja myyttiyksiköistä.

Kronoksella on kyky siirtää rakennuksia ajan halki pelaajan haluamaan paikkaan kartalla, Rheia voi käännyttää vihollisia pelaajan puolelle, Leto osaa luoda vihollisia tappavan hämähäkkipesän, josta syntyy uusia hämähäkkejä, Oceanukselta saa valtavan lihansyöjäkasvin, jonka voi sijoittaa maalle tai merelle ja Prometheus osaa muuttaa tavalliset ihmisyksiköt sankariyksiköiksi. Niille jotka eivät tiedä mitä eroa pelissä on sankareilla ja tavallisilla yksiköillä niin kerrottakoon, että tavallisilla yksiköillä ei pärjää oikeastaan ollenkaan myyttiyksiköitä vastaan kun taas sankarit hoitavat homman melko hyvin.
Uusia yksiköitä on tarjolla myytti kuin ihmisvalikoimaankin ja tällaisia ovat muun muassa metalli -ja savimiehet, joista ensinnä mainitut osaavat korjata itseään ja jälkimmäiset jakautuvat kahtia kun ovat saaneet tarpeeksi iskuja. Pelistä löytyy myös Rheian Behemoth hirviö, joka on tehokas rakennuksia vastaan sekä Helioksen jättimäinen Heka Gigantes myyttihahmo, jolla maa kuin maa tömisee tämän kävellessä.
Pelattavuudeltaanhan alkuperäinen Age Of Mythology ei oikeastaan niin kovin paljoa eronnut Age Of Empires sarjan peleistä, eikä lisälevykään onneksi toimivaa kaavaa lähde turhaan muuntelemaan. Eli tuttuun tapaan pelaajan palvelijoiden täytyy kerätä ruokaa, kultaa ja puuta rakennusten, kuten esimerkiksi parakkien, muurien, satamien ja temppeleiden rakentamista sekä armeijan koulutusta varten. Myyttihahmoja varten tarvitaan lisäksi eräänlaista palvontaenergiaa, jota saadaan kun laitetaan palvelijat rukoilemaan temppelin juurelle ja niin edespäin. Sitten useimmiten kerätään kokoon isompi jengi ja lähdetään kurmottamaan vastapuolen kaveria. Kampanjan aikana tavallisen lahtaamisen ohella täytyy usein suorittaa myös muita annettuja tehtäviä tyyliin korvaa norjalaisten temppelit omilla, valtaa kartalla sijaitsevat resurssivarastot ja muinaiset esineitä ja niin edespäin.

Graafisesti tai äänellisesti muutoksia alkuperäiseen peliin nähden ei ole juurikaan tapahtunut, mitä nyt Atlantin kansalla on toki omannäköisensä rakennelmat, jotta ne voisi erottaa muista pelin kansoista. Pelin käyttämä vuoden vanha 3D-moottori näyttää selvästi jo ikänsä, mutta ajaa asiansa ja toisaalta peli pyörii ehkäpä paremmin tämän ansiosta isoimmilla resoluutioilla nykykoneilla. Peliä testatiin päätoimisesti 1280×1024 resoluutiolla ja 32 bittisillä väreillä, vaikkakaan resoluution vääntäminen 1600×1200:aan ei menoa testattaessa hidastanutkaan. Äänet ovat muuten samat paitsi, että uusille yksiköille on toki annettu uudet ääntelemisäänet. Uutta musiikkia pelissä ei ole, mutta ei se mitään sillä ne vanhatkin ovat ihan hyvät ja sopivat yhtä lailla alkuperäiseen peliin kuin uuteen lisälevyynkin.

Lisälevynä The Titans Expansion voi olla Age Of Mythologyn faneille ehkäpä pienoinen pettymys yksinpelikampanjan pituudeltaan ja uuden sisällön määrältään, ainakin jos vertaa tätä uusinta lisälevyä Ensemblen edellisiin lisälevyihin, vaikka muilta osin tarjolla onkin lisää sitä samaa niille, jotka alkuperäisen pelin jälkeen lisää kaipaamaan jäivät.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Uudet lisäherkut
  • - Mielenkiintoinen yksinpelikampanja, joka on...

Huonoa

  • - ...Vähän turhan lyhyt