Peliarvostelu

Ice Age 2: The Meltdown

Pelin nimi: Ice Age 2: The Meltdown
Lajityyppi: Tasohyppelypelit
Alusta: PC
Moninpeli Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 23.4.2006 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Ice Age 2: The Meltdown kansikuva

Animointiin käytettävän tekniikan kehittyessä yhä useampi lastenelokuva tai animaatio on tehty jo tänä päivänä kokonaisuudessaan tietokoneella. Ja miksikäs ei, onhan tietokoneella tehdyt elokuvat selkeästi jo nousseet perinteisten käsin piirrettyjen elokuvien ohitse suosiossa ja sen myötä myös niiden valmistuksen määrässä. Esimerkkejä hyvistä tietokoneanimaatioista ovat muun muassa elokuvat Nemoa etsimässä, Hain tarina, Madagascar sekä Ice Age. Esimerkiksi edellä mainitut esimerkit ovat taidokkaasti tehtyjä, mutta samalla myös hauskoja ja hyviä elokuvia hieman vanhemmankin katsojan näkökulmasta katsottuna. Erityinen suosikkini mainitusta kolmikosta on ehdottomasti Ice Age, jonka hauskat ja muistettavat hahmot, kuten oravaeläin Scrat ja.. Jonkinlainen.. Puueläin(?) nimeltä Sid hakevat hauskoilla persoonallisuuksillaan vertaistaan.

Jotain hyvää siis häämöttää horisontissa allekirjoittaneelle, kuin monelle muullekin Ice Age -elokuvan fanille, sillä elokuvan jatko-osa Ice Age 2: The Meltdown saa ensi-iltansa tämän kuun viimeinen päivä. Ensi-iltaa odotellessa ja miksei sen jälkeenkin, on hyvä rentoutua Ice Age 2 -elokuvan virallisen lisenssipelin parissa, joka kantaa yhdessä elokuvan kanssa samaa nimeä.
Tämä kyseinen, PC:n lisäksi myös kaikille konsoleille julkaistu peli on hieman tyypillisestä lisenssipelistä poikkeava tapaus. Peliä voi nimittäin pelata ilman pelkoa, vaikka ei elokuvaa olisikaan vielä nähnyt, sillä peli ei seuraa kaavamaisesti elokuvan tarinan jäljillä. Peli ei edes keskity pääasiassa elokuvan päähahmoihin. Sen sijaan, että pelissä seurattaisiin vaikkapa Manny-mammutin edesottamuksia, seurataan varsin sympaattisen, joskin itse elokuvissa vain pienessä sivuosassa esiintyvän Scrat orava-olion edesottamuksia. Pelin tapahtumat pyörivät lähes yksinomaan Scratin omien seikkailuiden ympärillä ja elokuvan muita päähahmojakin kohdataan pelissä vain välillä, siinä missä aidot videonpätkät itse elokuvastakin ovat vain muutaman sekunnin pituisia leikkauksia, jolloin tarinan juoni ja sen tapahtumat eivät onneksi pääse spoilaantumaan pelaajalle.

Pelityyliltään Ice Age 2: The Meltdown on tasohyppely, jossa Scrat viilettää paikasta toiseen samalla keräten, mitäs muutakaan kuin tammenterhoja, joiden takia kyseinen otus Ice Age -elokuvissakin tekee melkein mitä vain ja sen takia joutuukin mitä hullunkurisempiin tilanteisiin. Peli tosin poikkeaa elokuvista siten, että Scrat ei juokse sen yhden ja ainoan tammenterhon perässä, vaan sen sijaan pelaajan toimesta kerää talteen yhtensä useita kymmeniä tammenterhoja, sekä pähkinöitä per kenttä.

Tammenterhoja keräämällä aukeaa käyttöön bonusmateriaalina pelin valikoista löytyvien elokuvan ääninäyttelijöiden haastatteluita, kun taas pähkinöitä on aina kerättävä tietty määrä, jotta pääsisi etenemään seuraavaan tasoon. Tasoista puheen ollen, pelin tasosuunnittelu on varsin toimivaa ja Scratilla onkin hauska vipeltää luonnossa kiipeilemällä ja pomppimalla, sekä kohdata pelin hauskimpia kohtia, esimerkkinä kohta, jossa pelaajan täytyy vikkelästi hypellä pieneltä jäälautalta toiselle pähkinöiden keräämiseksi. Tasohyppelypelien yksin tärkeimmistä elementeistä ovat toki kontrollit sekä kameran käyttäytyminen ja onneksi Ice Age 2:ssa kummatkin näistä ovat hyvin onnistuneet. Pelikamera pysyy hyvin Scratin perässä ja hahmoa on helppo ohjata niin peliohjaimella kuin hiiri+näppäimistö yhdistelmälläkin. Itse suosin kyseisen pelin kohdalla enemmän tosin ensinnä mainittua, joskaan ei jälkimmäisessä vaihtoehdossakaan mitään vikaa ollut.

Tasohyppely ja tammenterhojen keräily saattaa pidemmissä pelisessioissa hieman alkaa puuduttamaan, vaikka Scratin ohjastaminen hauskaa onkin. Onneksi pelin jonkinasteista itseään toistavuutta kuitenkin paikkaa ainakin jossain määrin keräilyn välissä elokuvan muilla päähahmoilla pelattavat hauskat minipelit, kuten jäämäen lasku, pingviinien keilaus, sekä whack-a-rat pelin variaatio, joista viimeksi mainitussa Diego läpsii tassuillaan elokuvan opossumikaksosia.

Vaikeustasoltaan Ice Age 2: The Meltdown ei hieman vanhemmalle Ice Age-fanille (kuten allekirjoittanut) ole välttämättä kovinkaan haastava. Vaikka jotkin hyppely -ja kiipeilykohtaukset vaativatkin tarkkuutta, on pelin yleinen vaikeustaso enemmän nuorempia pelaajia silmällä pitäen säädetty. Vaikka peli onkin helppo, viihtyy sen parissa silti hieman vanhempikin Ice Age-fani ja mikä tärkeintä, peliä on hauska pelata.

Miksikö? Koska pelin kehittänyt Eurocom on niin taitavasti onnistunut vangitsemaan peliin esikuviensa oikean hengen, että pelatessa tunne on juuri se, mihin lisenssipeli yleensä pyrkiikin, eli olemaan interaktiivinen tuote jäljittelemästään esikuvasta. Suurin kiitos tästä kuuluu pelin audiovisuaaliselle toteutukselle, joka onnistuu vangitsemaan Ice Age -elokuvien olemuksen lähes täydellisesti. Grafiikka ei ehkä pintapuolisesti tarkasteltuna ole PC:n kovinta kärkeä saatikka yllä itse elokuvien visuaalisuuden tasolle lähimainkaan, mutta pelin ulkoasultaan monimuotoiset ympäristöt, sekä peliin mallinnetut lukuisat hahmot liikeanimaatioineen päivineen(erityisesti pelin päähahmo Scrat)ovat kaikki kiitettävällä tavalla esikuviensa näköisiä ja oloisia.

Ei myöskään sovi unohtaa sanaa kuuloisia. Nimittäin myös pelin äänipuolella ollaan onnistuttu varsin hyvin ja siinä missä grafiikka tuo hahmot ja maisemat pelaajan ihasteltaviksi, kantaa äänimaailma pelaajan korviin hyvää ja elokuvasta tuttua(?) tai ainakin erittäin tutun kuuloista musiikkia, sekä kaikkien elokuvistakin tuttujen ääninäyttelijöiden, kuten Ray Romanon ja John Leguizamon oikeat äänet omille hahmoilleen Scratia unohtamatta, joista viimeksi mainittu erilaisine vikinöineen on aivan kuin millaisena olemme kyseisen otuksen ensimmäisessäkin elokuvassa tottuneet näkemään ja kuulemaan.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Kontrollit
  • - Vangitsee loistavasti Ice Age-elokuvien hengen
  • - Hauska pelata
  • - Minipelit, jotka..

Huonoa

  • - ..Lieventävät hieman pelin osittaista monotonisuutta
  • - Melko helppo (vanhemmalle pelaajalle)