NBA 2K14

NBA 2K14 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: NBA 2K14
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: XBOX360
Arvostelukappale 3HD
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 23.10.2013 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun NBA 2K14 kansikuva

NBA 2K14 on 2K Gamesin uusin tulokas vuonna 1999 alkunsa Sega Dreamcastilla saaneessa koripallosarjassa. 2K14 on siis sarjassaan kuudestoista peli, muutama vuosipäivitys on vielä matkaa, jotta peli voi juhlia 20-vuotistaivaltaan, kuten Electronic Arts tänä vuonna oman NHL-pelisarjansa kanssa. Sitä ennen NBA 2K-pelisarja todennäköisesti tulee sisältämään vain pieniä parannuksia ? niin on ainakin ollut parin, kolmen viime pelin ajan. Koska pelattavuus ja presentaatio ovat molemmat olleet jo pidemmän aikaa huippuluokkaa.

Uuden sukupolven konsolit tosin häämöttävät jo pahasti horisontissa, joten kenties NBA 2K15 on jo isomman mittakaavan uudistuksia sisällään pitävä julkaisu, nähtäväksi jää. NBA 2K14 ei sekään kuitenkaan ole mikään aivan mitätön ja kintaalla viitattava julkaisu. Pelin suurin ja huomattavin uudistus on ehdottomasti mukaan ensimmäistä kertaa koskaan otettu koripallon Euroliiga, eli Turkish Airlines Euroleague Basketball, josta löytyvät muun muassa FC Barcelona, Olimpia Milano, Unicaja Malaga, Real Madrid, sekä Alba Berlin.
Aivan loppuun asti tätä hienoa sisällön paisutusta NBA-joukkueiden rinnalle ei kuitenkaan ole mietitty: NBA 2K14-pelissä Euroliigasta löytyy vain neljätoista joukkuetta kahdeksasta eri maasta. Joukkueiden oikea lukumäärä kaudelle 2012-2013 on 24 ja maita mukana on kolmetoista. Kenties tässä on takana jonkinlainen ?jään testaaminen kepillä?. Kenties 2K Games haluaa nähdä innostuuko pelisarjan fanikunta eurooppalaisten joukkueiden lisäämisestä ja kannattaako niiden lukumäärää ylipäätään lisätä seuraavaa peliä varten. Puolikas liiga ei kuitenkaan ole aivan sama asia kuin kokonainen Euroliiga. Toisaalta Visual Concepts kohteli aikanaan myös NHL 2K-peleissään kylkiäisenä olleita maajoukkueita puolihuolimattomasti: kaikile pelaajille ei ollut oikeita naamoja eikä edes nimiä, joten ei sinänsä yllätä, että Euroliigakin on vain puolittainen viritys.

Tämänkertaisen NBA 2K-pelin keskeisenä teemana on Miami Heatin koripalloilija James ?King James? LeBron. Tämä 28-vuotias mies, jonka NBA-ura alkoi vuonna 2003 Cleveland Cavaliersissa on ollut menestyksekäs. Kaapissa hänellä on jo muun muassa kaksi NBA-mestaruutta sekä kaksi olympiakultamitalia, mutta LeBron oli myös NBA:n historiassa nuorin vuoden tulokas, nuorin joka on tehnyt 50 pistettä yhdessä pelissä ja nuorin, joka on tehnyt 2000 pistettä yhdessä kaudessa ja niin edelleen. Ei siis mikään ihme, että mies komeilee pelin kannessa ja valikoissa.

Onpa miehelle jopa omistettu yksi pelimuotokin. NBA 2K14-pelin uudet pelimuodot ovat LeBron: path to greatness sekä toinen ?uusi? tuttavuus, NBA 2K11-pelistä paluun tekevä ja pari vuotta poissa ollut crews mode, joka on onlinepuolen pelimuotoja. Crewsissä viedään linjoille oma MyPlayer-märkäkorva ja pelataan 5vs5 pelejä muiden ihmispelaajien kanssa ja siinä samalla kehitetään oman pelihahmon taitoja. Omaa pelaajaa kannattaa kuitenkin ennen onlinekarkeloita kehittää riittävästi pelaamalla yksinpelin MyCareeria. Ottelut käydään ulkokentällä ja pelit pelataan erien sijaan siihen saakka, että toinen joukkue saavuttaa 21 pistettä. Crews on mukava lisä offline-pelailuun tarkoitetun MyCareerin rinnalle ja tuo lisätarkoitusta pelaajan omalle koripalloilijalle, mutta samaan aikaan pelaajien taso crewsissä on todella kovaa sorttia, eikä menestyminen heikolla pelaajalla ole lainkaan helppoa.

LeBron: path to greatness sen sijaan on yksinpelimoodi, jossa seurataan LeBronia ja kurkistetaan fiktiiviseen tulevaisuuteen. Heti alussa tarjolla on kaksi vaihtoehtoa; Heat dynasty sekä fantastic journey. Kyseessä on eräänlainen skenaariotyyppinen pelimoodi, jossa pelaaja pelaa harpaten yksittäisiä otteluita fiktiivisestä tulevaisuudesta. Molemmissa pelivaihtoehdoissa on ideana yrittää voittaa tarpeeksi NBA-mestaruuksia, jotta LeBronin legendan status saataisiin nakutettua ikuisesti kiveen Jordanin vierelle. Jos valitsee Heat dynastyn, tarkoittaa se sitä, että LeBron jatkaa nykyisessä Miami Heat joukkueessaan ja yrittää kerta toisensa jälkeen yrittää kauden finaaliottelussa voittaa joukkueelleen mestaruuden. Jos epäonnistuu, on olemassa aina seuraavan kauden finaalipeli.

Fantastic journey sen sijaan on vähän kattavampi. Siinä pelin kehittäjät ovat arvailleet tulevia tapahtumia ja seuraavien seitsemän NBA-kauden soljumista eteenpäin. Jääkö LeBron Miamin paitaan vielä pidemmäksi aikaa vai siirtyykö muualle. Myös muut pelaajat vaihtelevat joukkueitaan kyseisen skenaariopelitilan aikana ja kokoonpanot muuttuvatkin jossain määrin fantasiapohjaisiksi, mutta samaan aikaan varsin mielenkiintoisiksi.

Valikoiden musiikkivalikoimakin on mennyt uusiksi ja viime vuonna DJ:n toimesta vastannut Jay Z on potkittu pois ja nyt musiikkivalikoimaan on saanut vahvasti vaikuttaa itse herra LeBron. Ei sillä, että tätä muutosta kamalasti huomaisi, sillä pääosin pelin musiikkivalikoima koostuu edelleen amerikkalaisesta rap-musiikista. Kappaleita löytyy esimerkiksi Eminemiltä, Kanye Westiltä ja Jay Z:ltä, On joukkoon lipsahtanut muutamia edukseenkin erottuvia biisejä Coldplaylta, Phil Collinsilta, The Black Keysiltä kuin Daft Punkiltakin.
Valikkomusiikit saa halutessaan soimaan myös otteluidenkin taustalle ja vaikka tällöin tunnelmasta katoaakin realismi, on musiikin kuuntelu ainakin vaihtelua pelkälle tennareiden nitinälle ja TV-selostukselle sekä yleisön huudoille.

Parhaimmillaan peli kuitenkin on aidonoloisessa ääniympäristössään, sillä otteluiden presentaatio on jälleen aivan uskomattoman upeaa sorttia. Yhdistettynä pelin loistavaan, useamman vuoden mukana olleeseen NBA Today-ominaisuuteen, joka pitää edelleen kirjaa oikeista päivän peleistä, ja siten mahdollistaa tuoreimpien pelien pelaamisen pikana heti päävalikosta. NBA 2K14-pelin myötä on alettu tehdä yhteistyötä myös statistiikkafirma Stats Incin kanssa ja se tarkoittaa sitä, että peli ei enää pelkästään pidä kirjaa oikeista päivän otteluista vaan lisäksi joukkueet ovat aina ajanta tasalla. Jos joku on loukkaantunut päivän kokoonpanosta, näkyy se myös pelissä.

Vaikka virtuaaliset koripalloilijat näyttävätkin edelleen melko hyvältä samalla pelimoottorilla, on pelin selostus ehdottomasti audiovisuaalisen puolen parasta antia. Saumaton ja ehtymättömältä tuntuva selostuksen määrä yhdessä kentän laidalta raportoivan Doris Burken kera on yksinkertaisesti koettava. Jokaisella pelikerralla selostus tuntuu tuoreelta ja tunnelma on aina katossa ja yleisö hurraa hienoista heitoista ja koreista äänekkäästi. Juontajat jopa joskus saattavat naurahtaa jollekin asialle kesken selostuksen, eikä sekään tunnu lainkaan jostain erillisestä nauhoitteesta pätkäistyltä palalta. NBA 2K-pelisarjan selostus onkin jo useamman vuoden ollut kiistatta urheilupelien ykkönen.

NBA 2K14-peliä varten Visual Concepts on omien puheidensa mukaan lisännyt jälleen tuhansia uusia pelaaja-animaatioita olemassa olevien joukkoon, mutta silti pelikatkojen aikana näytettävät pelaajat tuntuvat hieman robottimaisilta, törmäilevät toisiinsa ja kävelevät hassusti nytkähdellen, joten uusia ?realistisia? pelaajien animointeja on välillä vaikea havaita. Yleisesti ottaen peligrafiikka on pysynyt kutakuinkin samana, mitä nyt NBA-maskotti on lisätty kentälle heilumaan yhdessä cheerleadereiden kanssa.

Jos kuitenkin haluaa itse valita joukkueensa perinteiseen tapaan eikä halua käyttää NBA Todayn tarjoamia joukkueita, voi näinkin tehdä samasta valikosta. Jokseenkin hölmösti NBA- ja Euroliigajoukkueita ei ole eritelty omiin alakategorioihinsa vaan ne on listattu yhteen sumppuun. NBA-joukkueet läpiselaamalla löytyvät viimein myös Euroliigankin joukkueet. Euroliigan joukkueilla voi kuitenkin pelata vain pikapelejä ? kausimoodissa ja esimerkiksi playoffs-pelejä varten voi valita vain NBA-joukkueita, joka on hieman sääli. Sentään amerikkalaiset selostajat mainitsevat peleissä myös Euroliigankin pelaajien oikeita nimiä, eivätkä tyydy hokemaan sanoja kuten ?player 7 gets the ball? tai ?player passes to number 10?.

LeBron: path to greatnessia ja onlinepuolen crewsia lukuun ottamatta pelimuotojen tarjonta on siis pysynyt täysin samana. Totutusti tarjolla on pikapeliä, kausipeliä, MyCareer-urapeli, harjoittelumahdollisuus, pelkät playoffsit, NBA blacktop, sekä The associationin offline- ja online-variaatiot. MyCareerissa pelataan itse luodulla aloittelevalla pelaajalla tarkoituksena nousta tasoissa ja taidoissa, päästä parempiin joukkueisiin ja lopulta voittaa itse mestaruus. Ulkona pelattava katukorismoodi, blacktop sisältää erilaisia pelivaihtoehtoja alkaen 1vs1:stä aina 5vs5:een. Mukaan otettavat pelaajat saa vapaasti valita 1vs1 otteluun vastakkain vaikkapa juurikin herrat LeBronin ja Jordanin ? tai sitten mukaan pelailemaan voi ottaa vieläkin vanhempia legendoja.
Association on tutusti pelin kustomoitava kausitila, jossa voi valita muun muassa pelattavien pelien määrän, kauden aloitusajankohdan (alusta tai oikean elämän sen hetkinen päivämäärä) sekä osaa ottavien ihmispelaajien määrän, joita voi olla mukana maksimissaan kaikkien NBA-joukkueiden määrä, eli kolmekymmentä. Harvalla kuitenkaan on niin monta koripallosta tai koripallopeleistä kiinnostunutta ystävää, joten tavallisemmin ihmispelaajien ohjastamien joukkueiden määrä jää toki pieneksi ja loput hoitaa tekoäly.

Tekoäly pelissä onkin jälleen varsin älykästä sorttia ja jo oletusvaikeustasolla saa varsin hyvän vastuksen vastaansa. Vapaana juoksentelevat tekoälypelaajat saavat helposti pelajana suupielet alas tekemällä helppoja koreja, mutta samaan aikaan liian aggressivisestikaan ei palloa voi yrittää pois ottaa tai seuraa virhe. Tilanteen katsominen ja vastustajien sitominen sekä näiden hermostuttaminen vaativat harjoittelua. Parhaimmillaan pelikokemus on kuitenkin kutkuttavan jännittävä kun ollaan lähes tasoissa pisteissä ja vuorotellen tehdään koreja ja hommataan joukkueelle pisteitä.

Kokonaisuutena NBA 2K14 on peli joka tuo juuri sen verran uutta mukanaan, että pelisarjan kovimmat fanit varmasti löytävät jälleen tarvittavan syyn lompakkonsa raottamiseen. Kuitenkin jos olet satunnaispelailija koripallon suhteen, et välttämättä innostu muutamasta uudesta pelimuodosta sekä puolikkaasta Euroliigasta. Jos NBA 2K-pelisarja ei ole ennestään tuttu, mutta kiinnostusta löytyy, on NBA 2K14 erittäin hyvä paikka aloittaa tutustuminen, koska kyseessä on epäilemättä konsoleiden ja miksei PC-puolenkin paras ja aidontuntuisin koripallopeli.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Uudet pelimuodot
  • - Presentaatio ja NBA Today!
  • - Pelattavuus
  • - Pelaajatilastot muuttuvat oikean elämän mukaan
  • - Euroliiga..

Huonoa

  • - ..Joka on vain puoliksi mukana
  • - Pelaajien animaatio välillä töksähtelevää ja robottimaista