Peliarvostelu

Paw Patrol: Mighty Pups

Pelin nimi: Paw Patrol: Mighty Pups
Lajityyppi: Tasohyppelypelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä/Julkaisija: Drakhar Studio/Outright Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 11.11.2020 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Paw Patrol: Mighty Pups kansikuva

Suomessakin pyörivä ja jo vuodesta 2013 alkanut kanadalainen lasten animaatio Paw Patrol, eli Ryhmä Hau ei näytä suosionsa osalta laantumisen merkkejä. Ilmiönä kaiketi yhtä iso ja tärkeä juttu, kuin ne ensimmäiset Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat allekirjoittaneen lapsuudessa. Seitsemän tuotantokauden ohella Ryhmnä Hau -sarjasta on tehty ja ollaan tekemässä pidempiä elokuvia ja pelejäkin on ilmestynyt tätä kirjoittaessa nyt kaksi.

Arvostelin aiemman Paw Patrol: On a Roll! -nimisen pelin aika lailla pari vuotta sitten. Tuotoksessa oli yritystä, mutta muitakin surkeuksia väsännyt Torus Games ei yksinkertaisesti onnistunut kuin lähinnä pentujen animoinnissa sekä vahtitornin aina niin tärkeässä liukumäki-introssa. Pelattavuudeltaan pelin tasot olivat äärimmäisen itseään toistavia jo ensimmäisen jälkeen ja idealtaankin koko peli oli ehkä turhakin yksinkertainen. Jostain käsittämättömästä syystä suomenkielisyyskin uupui lapsille suunnatusta pelistä kokonaan.

Nyt ollaan jälleen ison asian äärellä, sillä sama julkaisija, Outright Games on tuonut nuorempien pelaajien iloksi markkinoille jälleen kerran budjettihintaisen Paw Patrol -pelin, joka koko nimeltään lausutaan muodossa Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay!

Torus Games on suosiolla otettu pois kipon ääreltä ja tilalle on otettu tuntematon espanjalainen, vuonna 2010 perustettu Drakhar Studio, jonka ansiolistalta ei löydy oikeastaan mitään.

Vaihdos on tästä huolimatta kannattanut, koska Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay! On ehdottomasti parempi peli kuin edeltäjänsä.

“Hau hau hommiin!”

Näkyvin muutos on se jo aiemmin kaivattu suomenkielisyys. Pohjoismaat käsittävä kielipaketti on tosin mitä ilmeisemmin laitettu kasaan aivan viime hetkillä, sillä se ladataan peliin välittömästi päivityksen muodossa.

Suomenkielisyys kattaa suomenkieliset valikot sekä tekstitykset, sekä Ryhmä Haun johtajahahmon, Rikun suomenkielisen ääninäyttelijän. Pelissä koirat eivätkä muutkaan sivuhahmot puhu sanaakaan, joten ääninäyttely onkin sinänsä hoidettu minimalistisella budjetilla, mutta ratkaisu toimii riittävän hyvin lastenpeliksi.

Pieniltä bugeilta ja käännösvirheiltä ei kuitenkaan ole säästytty ja näitä kummajaisia löytyy valikosta kuin tekstityksenkin joukosta. Aina puhe ja tekstitys eivät täysin täsmää. Muutamissa tilanteissa Rikun repliikit katkeavat kesken vuorosanojen ja kertaalleen peli jopa heitti venäjänkielisen höpötyksen suomenkielisen tilalle. Nämä ovat kuitenkin pieniä puutteita.

Sisältönsä puolesta Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay! Pitää sisällään seitsemäntehtäväisen tarinamoodin pelastustehtävineen sekä seitsemän erilaista valikkoon erikseen aukeavaa minipeliä, kuten sukeltelua, narun hyppäämistä, HauHauBoogie -tanssimista näppäinpainalluksina sekä vapaammin loikittavaa esterataa.

Aiemmasta pelistä tutulla tavalla jokaisessa tasossa on tietty määrä koirankeksejä sekä Ryhmä Hau -merkkejä, jotka kaikki keräämällä saa ”ylimääräinen” -valikkoon auki kuvia hahmoista sekä pennuista ja muista Seikkailulahden tutuista paikoista.

Pelin tasot on alusta lähtien suunniteltu nyt paremmin, eikä koko pelissä muutenkaan ole enää sivulta kuvattua mieltä turruttavaa tasohyppelyä, vaan pelaaminen ja pentujen ohjaaminen on vapaampaa hieman laajemman pelialueen tutkimista ja hyppimistä ja pomppimista.

Pentuja matkaan lähetetään aina pareittain. Vainu, Samppa, Kaja, Rekku, Rolle, Toma sekä Halti pääsevät kaikki loistamaan parrasvaloissa vuorollaan.

Pelistä löytyy myös hetkiä, jolloin pennut omaksuvat pelin nimenkin mukaisesti omat supersankariminänsä Mahtipentujen muodossa ja tällöin eteen saadaan hieman toisenlaista akuuttia tehtävää sekä eteen tulevia minipelejä, kuin silloin, kun poraillaan kiviä Rollen tahtiin tai sammutellaan tulipaloja Sampan saappaissa.

Pentujen parivaljakkoina touhuamiselle on ihan oikea tarkoituksensakin ja vaikka peliä voi pelata vallan hyvin yksinpelinäkin, jolloin tekoäly ohjaa toista pentua – pelaajan vaihtaessa ohjaamaansa aina tilanteen niin vaatiessa – on kenties hienoin uusi ominaisuus suomenkielisyyden ohella saman ruudun kaksinpelimahdollisuus.

Kaksi pelaajaa voi toimia yhteistyössä ja ratkoa tehtäviä kummankin omaksuessa yhden pennun roolin. Ruutu tosin pitää tiukasti kiinni rajoistaan, eli pelaajat eivät voi harhailla kauas toisistaan, koska ruutu ei sitä salli. Toisaalta hyvä niin.

Tehtävistä löytyy tosin hetkiä, jolloin pitää esimerkiksi aurata lunta tai lennellä Kajan riippuliitimellä keksejä keräten – tällöin vain yksi pelaaja voi ohjata pentua, eikä kakkospelaaja ilmaannu ruudulle seuraksi.

“Tassuisaa!”

Kaksinpeli tuo ehdottomasti lisähauskuutta nuorempien pelaamiseen, mutta se on hyvä lisä myös siitä syystä, että Paw Patrol: Mighty Pups on sisältönsä ja pituutensa puolesta melko lyhyt. Kaikki keksit ja merkit keräämällä tehtävissä toki kestää hieman kauemmin ja seitsemässä minipelissäkin on muutamassa useampi haastavampi versio, mutta kaiken kaikkiaan peli olisi voinut olla tehtäviensä puolesta hieman runsaampikin. Pelin lyhyyttä onneksi kompensoi sen budjettiluokan tasolle suosiolla jätetty hintalappu.

Audiovisuaalisesti Drakhar Studio on onnistunut Paw Patrol -pelillään omasta mielestäni hyvin. Se jatkaa edeltäjänsä viitoittamalla tiellä, mutta ainakin viittä sarjan kausista lapseni seurassa sivusta katsoneena sanoisin, että grafiikka on näyttävämpää ja lähempänä esikuvaansa ja samaan aikaan animointi sekä maisemien tekstuurit ovat kaikki parempaa tasoa.

Jopa se vahtitorni-intro muistuttaa enemmän itse sitä oikeaa animaatiota – lähes kolmevuotias poikani ainakin oli tyytyväinen siihen, sekä muihin pelin tarinallisiin välipätkiin seuratessaan niitä innoissaan. HauHau-Boogie sai jo jalankin vähän vispaamaan. Vielä jonkin aikaa, niin alkaa itse pelikin varmasti innostamaan.

Mitä tulee pelinaikaiseen musiikkiin, on sitäkin nyt enemmän ja kuten jo alussa tulikin mainittua, on ainoa mukana oleva suomalainen ääninäyttelijä (Rikun hahmo) se tuttu ja hyväksi havaittu näyttelijä Mirjami Heikkinen (luullakseni), joka hoitaa tehtävänsä kunnialla ja kantaa aimo ripauksen autenttista tunnelmaa peliin.

Loppusanat

Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay! On Ryhmä Hau -aiheinen, perheen nuoremmille pelaajille suunniteltu peli, joka parantaa juoksuaan lähes jokaisella osa-alueella verrattuna edeltäjäänsä. Pelin helmiä ovat sen suomenkielisyys, sekä kaksinpelin mahdollisuus. Pidempi se olisi voinut kuitenkin olla.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Suomenkielisyys
  • - Tehtävissä enemmän vaihtelua
  • - Minipelit toimivat lisäsisältönä
  • - Visuaalisesti esikuvaansa mukaileva
  • - Kaksinpeli
  • - Helpot ja selkeät kontrollit
  • - Budjettihinta

Huonoa

  • - Tehtäviä olisi voinut olla enemmänkin
  • - Pienet käännösvirheet ja ääninäyttelybugit