Laitearvostelu

Roccat Sova

Pelin nimi: Roccat Sova
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
Kehittäjä: Roccat
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 7.11.2016 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Roccat Sova kansikuva

Hiljattain arvostelin Roccatin alkuvuodesta julkaisemat varsin mallikkaat kuulokkeet ja nyt olisi vuorossa vähän näppäilyä ja makoilua. On aika valjastaa Roccat Sova.

Aivan ensimmäiseksi on syytä listata laitteesta löytyvät ominaisuudet:

– 275 mm x 240 mm:n hiirimatto, vaihdettava
– Vaihdettava rannetuki ja sylityyny
– Easy-Shift[+]™ ja 28 näppäimen EasyZone
– 2 x USB 2.0 -liitäntä
– ROCCAT® Talk™
– Multimediatoiminnot
– 4 m:n turvallisesti irtoava kaapeli
– 512 Kt:n muisti + 32-bittinen Arm-mikropiiri
– 1000 Hz:n lähetystaajuus
– Edistynyt haamunäppäinten kierto ja N:n näppäimen rekisteröinti
– Kalvonäppäimet (Sova)
– Mitat (LxKxP): 64,6 x 28,0 x 3,7 mm
– Paino: 2350g
– 2v takuu

Roccat Sovan tuotesivu

Suomifanitusta

Jotkut ehkä tietävätkin, että Roccat tykkää nimetä tuotteitaan suomalaisten sanojen mukaan. Tämänkertainen tuote, Roccat Sova, on idealtaan näppäimistö-hiirimatto-kokonaisuus suunniteltu käytettäväksi jalkojen päällä sohvalla rentoutuen. Onkin helppo varmasti arvata, että sana ”sova” ei tarkoita länsinaapuristamme lainattua sanaa ”nukkua”, vaan sen sijaan sanaa sohva, josta puuttuu se h-kirjain.

Roccat Sovan pakettiin kuuluu ohjeläpyskän ohella mitoiltaan 64×27 senttimetrin kokoa oleva laite sekä erikseen näppäimistön adapteriliittimeen kiinnitettävä, erittäin hyvän pituinen, noin 3,4 metrinen kahteen urosliittimeen haarautuva usb-kaapeli. Päitä on kaksi, sillä näppäimistön etuosasta, print screen- ja delete-näppäimien kohdalta löytyy kaksi usb 2.0 -liitäntää.

Tuotteesta on olemassa kaksi eri versiota. Roccat Sovaa on mahdollista ostaa joko mekaanisilla kytkimillä varustetun näppäimistön muodossa, tai sitten kalvopäällysteisin kytkimin, muita eroja ei ole. Allekirjoittaneella oli ikävä kyllä tuo jälkimmäinen versio arvostelussa. Tätä kirjoittaessani kun olen noin neljä vuotta käyttänyt Logitechin mekaanisilla näppäimillä varustettua G710+ näppäimistöä, eikä juuri muuhun suuntaan ole tarvinnut sen jälkeen vilkuilla. Olisin mielelläni ottanut testiin Roccatin mekaanisen laitteen ja verrannut miten tuntuma eroaa.

Hintaa näiden kahden version välillä on hienoinen hintaero; mekaaninen maksaa vajaa 200 euroa ja halvemman kanssa pääsee noin viisikymmentä euroa huokeammin.

Siitä huolimatta, ei Roccatin kalvopäällysteistäkään versiota oikeastaan voi moittia. Kirjoitin tämän koko arvostelun alusta loppuun asti Sovalla. Välillä laite oli jalkojen päälläkin. Tuntuma kaiken kaikkiaan on hyvä, vaikka olenkin jo vuosia nakutellut mekaanisen parissa nautiskellen.

Luonnollisestikaan Sovan päätarkoitus ei ole kirjoitella arvosteluita, artikkeleita tai novellejakaan, mutta se taipuu siihen silti varsin hyvin. Sovan näppäimet ovat jämäköitä, mutta silti jokaisesta painalluksesta löytyy tarkkuutta. Oikeasti huonoja ja tunnottomia kumikalvonäppäimistöjäkin on tullut elämän aikana kokeiltua, joten on helppo sanoa, että Roccat Sova tuntuu hyvältä ja tasalaatuiselta näppien alla.

Pelaamiseen sohvalta käsin Sova toimii erinomaisen hyvin. Iso kokonaisuus takaa sen, että laite ei heilu ja huoju kovemmassakaan menossa. Iso hiirimatto sen sijaan antaa paljon liikkumavaraa vaikkapa räiskintäpeleissä.

Ainoat ongelmat näppäimistön kanssa itselläni tuli lähinnä paikoitellen vahingossa painetuista pg up ja pd down -näppäimistä.

Sovan osalta kun on päädytty jättämään näppäimistön oikeassa laidassa useimmiten oleva numeronäppäimistö kokonaan pois hiirimaton mahduttamiseksi mukaan. Enterin vierestä tavallisesti löytyvä kuuden näppäimen ryhmä (muun muassa näppäimet end ja home) on pitänyt mahduttaa aivan oikeaan laitaan pystyriviin. Normaalisti backspase- ja enter-näppäinrivistön ja näppäimistön oikean loppupuolen välissä on pieni rako, mutta Sovassa sellaista ei juurikaan ole. Siksi enterin tai backspacen sijaan tuleekin välillä vahingossa osuttua pg-näppäimiin, ainakin aluksi.

Koolla on väliä

Mikään pieni laitehan Sova ei ole ja se on seikka, joka on uhrattava, jotta käyttökokemus olisi tasaisen mukava. Leveyttä löytyy se 64 senttimetriä. Pienille tietokonepöydille tai näppäimistöalustoille Sovaa voikin olla ongelmatapaus, mikäli sitä haluaa käyttää muutenkin kuin sohvalla istuskellen. Siitä huolimatta kokonaisuutta on silti mahdollista käyttää melko hyvin myös työpöydän ääressä näytön edessä, joskin pehmusteet (vaikka irtoavatkin) on syytä pitää paikallaan. Pehmusteet jos irrotetaan, ei laitteen muovisessa pohjassa ole minkäänlaisia kumistoppareita. Ilman pehmusteita Sova liukuu helposti pitkin pöytää.

Pehmusteiden kanssa laite on hieman tavallista näppäimistöä korkeammalla, mutta sanoisin kuitenkin ettei korkeutta tule missään nimessä liiaksi. Tämä herättääkin kysymyksen, onko tarkoitus, että Roccat Sovan ostavat vain sellaiset tietokoneenkäyttäjät, joilla ei ole työpöytää laisinkaan, vai onko Sova tarkoitettu toissijaiseksi näppäimistölaitteeksi ensisijaisen rinnalle?

Painoa laitteella on vajaa kolme kiloa, mutta se jakautuu tasaisesti laidasta laitaan, eikä siksi rasita jalkoja missään vaiheessa, silloin kun sitä käytetään sille tarkoitettuun sylipelailuun. Tässä edesauttavat myös ne laitteen alta löytyvät neljä hyvin pehmustettua tyynyä, jotka tuntuvat mukavilta levätessään käyttäjän reisien päällä.

Sohvahubi

Sohvalla oleilemista helpottavat näppäimistön etuosasta löytyvät kaksi usb-liitäntää, jotka myös vaativat tietokoneen emolevyltä sen kaksi usb-paikkaa. Usb-paikkoihin halutaan totta kai liittää ainakin hiiri, mikäli käytössä on langallinen sellainen.

Muuta liittämisen arvoista voi kenties olla peliohjain, muistitikku tai johdolliset usb-kuulokkeet. Testailun aikana huomanneeksi, että Sovan usb-liitännät aiheuttivat jonkinlaista häiriötä, kun niihin liitettiin kuulokkeet. Kaikki testaamani videot ja musiikki napsuivat, vaikka kuulokkeita kokeiltiin molempiin liitäntöihin. Kuulokkeet olivat vieläpä Roccatin valmistamat. Toisaalta taas toisilla, täysin erimerkkisillä kuulokkeilla testattuna napsumista ei esiintynyt. Ongelma onkin siis hyvin kyseenalainen ja kenties laitekohtainen. Peliohjaimet ja hiiri sen sijaan tuntuivat toimivan täysin ongelmitta liittimiin kytkettyinä.

Laitekokonaisuuden oikeassa laidassa tukevasti istuva hiirimatto ei on tehty kestävävästä komposiittimateriaalista. Tästä huolimatta ”matto” on äärimmäisen hyvänoloinen ja hiiri liukuu häiriöttömästi sen kestävällä pinnalla. Hiirimatto on myös kooltaan varsin hyvä ja alustalla liikkumavaraa on kiitettävästi. Rannetuki on samaa materiaalia hiirimaton kanssa ja ajaa asiansa. Mikäli näiden pinnat syystä tai toisesta joskus hajoavat tai karheentuvat liikaa, voidaan magneettiliitännällä kiinni olevat matto ja rannetuki pehmusteiden tavoin irrottaa ja vaihtaa helposti uusiin.

Heti kun Sova kytketään tietokoneeseen kiinni, ilmoittaa Roccatin Swarm-ohjelmisto uudesta ladattavasta päivityksestä (jos swarm siis on jo asennettuna). Jos ei ole, kannattaa swarm ladata, jotta saa kaiken hyödyn irti laitteesta. Ohjelmistopäivityksen jälkeen ladataan Sovalle samantien myös uusin firmware.

Swarmin kautta käyttäjä voi säätää ohjelmoitavia pikanäppäimiä, jotka on piilotettu näppäimistön FN+pikanäppäin -yhdistelmän taakse. Ohjelmistosta löytyvät myös säädöt näppäimistön taustavaloille. Näppäimet voi asettaa sykkimään vaikkapa sydämenlyönnin tahtiin ja myös yleistä valon kirkkautta pääsee säätämään. Itse kuitenkin tykkäsin käyttää tasaisesti palavaa taustavaloa, ilman sen kummempaa hifistelyä.

Palikkaleikkiä

Roccat Sovan pakkauksen kyljessä mainostetaan muiden muassa mahdollisuutta asettaa älypuhelin nojaamaan näppäimistön etuosaan. Kännyköille on saatavilla Roccatin oma Swarm connect -kännykkäsovelluskin, mutta jostain kumman syystä paketin mukana ei lainkaan toimiteta tällaista muoviklipsiä, jonka avulla kännykkä saataisiin kätevästi telineeseen. Mukana tulee kyllä paketin kyljessä näkyvä muovinen palikka, joka helpottaa hiiren johdon poukkoilua, mutta sitä kännykkäpalikkaa ei voitu laittaa mukaan. Tästä jopa mainitaan pienellä paketin kyljessä, että palikka ei kuulu varusteluun.

Tuote tukee 3D-tulostamista, joten ilmeisesti tämän palikan saa, jos haluaa, itse tulostella. Vaikka kännykän asettaminen laitteen yhteyteen ei ainakaan allekirjoittaneelle ollut mikään ehdoton juttu, on silti jokseenkin käsittämätöntä, että tätä palikkaa ei voitu pakata mukaan. Miksi edes mainostaa sitä? Mitä tulee hiiripalikkaan, siitäkään ei allekirjoittaneelle ollut hyötyä, sillä käytössäni oleva Logitechin G402 -hiiren johto oli sen verran paksumpi, että se ei mahtunut palikan johtokouruun. Vanhempi Logitechin hiireni olisi kyllä mahtunut ohuemman johtonsa kanssa. Palikkaa voi toki puukolla veistellä ja tämänkin ongelman varmasti korjattua, mutta se menee jo vähän askartelun puolelle. On kuitenkin syytä pitää mielessä se, että palikka ei ole mitään universaalia ”kaikki koot käy” -mallia.

Kokonaisuutena Roccat Sova on varsin miellyttävä ja toimiva kokonaisuus. Sen näppäimistö (kalvoversio) on todella hyvän ja jämäkänoloinen. FN+toimintonappula -yhdistelmän taakse on kätketty useampia pikatoimintoja ja valojen faneille tarjolla on näppäimistön valaisevat sininet ledit. Hiirimatto on iso ja pinnaltaan hyvä.

Mikäli sohvapelailua tulee harrastettua enemmän kuin työpöydän ääressä istuskelua, voi pitkäjohtoista Roccat Sovaa helposti suositella, vaikka hinta onkin reilusti yli sata euroa. Jos taas pääasiallinen työskentelytapa on pöydän ääressä, ei Sovaa välttämättä kannata heti ensimmäisenä vaihtoehtona harkita, vaikka pöydän ääressäkin Sova asiansa kyllä hoitaa mielestäni hyvin.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

 • - Näppäimistön hyvä ja tarkka tuntuma
 • - Hyvä ja kookas hiirimatto
 • - Sovaa on miellyttävä lepuuttaa sylissä pidempiäkin aikoja
 • - Erittäin pitkä usb-johto
 • - Näppäimistöstä löytyy kaksi usb-liitäntää
 • - Helposti irroitettavat tyynyt ja komposiittiosat
 • - Ei aivan mahdoton ratkaisu työpöytäpinnallakaan
 • - Kahden vuoden takuu

Huonoa

 • - Näppäimistön kompakti koko aiheuttaa paikoin pg up/pg down -näppäimien vahinkopainalluksia
 • - Mukana ei toimiteta älypuhelimen muoviklipsiä eikä hiirijohdon palikka sovi kaikkiin hiiriin
 • - Vie paljon tilaa, mikäli käytetään työpöydällä