Sam & Max: Episode 1 - Culture Shock

Sam & Max: Episode 1 – Culture Shock - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Sam & Max: Episode 1 - Culture Shock
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Ikäraja -
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 25.10.2006 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Sam & Max: Episode 1 - Culture Shock kansikuva

Kaksikko Sam & Max on monille etenkin Lucas Artsin takavuosien seikkailupeleille tuttu. Nimittäin Lucas Artsin vuonna 1993 julkaisema, Steve Purcellin sarjakuva-hahmoihin pohjautuva seikkailupeli Sam & Max: Hit the road oli yksi niistä legendaarisista seikkailuista, joista vanha kunnon Lucas Arts muistetaan muun muassa sen Monkey Island -peliensä ohella.

Pelissä seikkailivat siniseen pukuun sonnustautunut koira Sam ja ilman vaatteita parhaiten viihtyvä, sekopäinen jänis Max. Yhdessä nämä hahmot muodostivat freelance poliisikaksikon, jotka ratkoivat jos jonkinlaisia, toinen toistaan huvittavampia rikostapauksia. Lucas Artsin pelissä seikkailtiin mystisen Bigfootin jäljillä ja peli oli sen ajan Lucas-seikkailuiden tapaan jo syntyessään klassikko.
Ajat kuitenkin muuttuivat ja Lucas Arts lakkasi kehittämästä/julkaisemasta seikkailupelejä kokonaisuudessaan. Fanien pitkällinen odotus kuitenkin palkittiin, kun Lucas Arts ilmoitti vuonna 2003 aloittaneensa uuden Sam & Max seikkailupelin kehittämisen, joka tulisi hyödyntämään nykyään niin trendikästä 3D:tä. Itku tässä tapauksessa lyhyestä ilosta, sillä jo seuraavana vuonna Lucas Arts peruuttikin pelin kehittämisen ja irtisanoi käytännössä koko peliä kehittäneen tiimin, vedoten seikkailupelien olemattomaan kysyntään nykymarkkinoilla.

Erittäin kivinen oli siis uuden Sam & Max -pelin tie, mutta tästä kohdin alkoikin sitten syntyä jo uuden Sam & Max -pelin ensi askeleet. Irtisanotun Sam & Max kehitystiimin jäsenistä nimittäin valtaosa perusti täysin uuden yhtiön nimeltä Telltale Games. Peli aloitti taipaleensa kahdella, lyhyen episodin mittaisella pelillä, jotka perustuivat sarjakuvaan nimeltä Bone. Samalla Telltale Games otti käyttöön myös hieman Valven tyyliä muistuttavan tavan myydä pelejä; internetin kautta, ladattavina versioina, jolloin erillistä julkaisijaa ei ole tarvittu. Telltalen kaksi ensimmäistä peliä on otettu suhteellisen hyvin vastaan seikkailupelaajien keskuudessa, joskin niitä on moitittu pääaasissa niiden helppoudesta ja hinnasta niiden kestoon nähden.

Kultasuoneen Telltale Games kuitenkin osui vasta viime vuonna, kun Lucas Artsin lisenssisopimus Sam & Maxin omistajan, Steve Purcellin kanssa umpeutui, eikä Lucas Arts sitä enää uusinut. Tällä tavoin aloitteleva Telltale sai solmittua oikeudet Sam & Max lisenssiin Purcellin kanssa. Ja nyt onkin aika esitellä teille Sam & Max: Season 1 – Culture Shock!

Telltalen Sam & Max jatkaa nimensäkin mukaisesti Bone -pelien linjalla olemalla ainakin näin aluksi kuuden lyhyen episodin mittainen pelisarja. Ensimmäinen, Culture Shock -lisänimeä kantava episodi onkin kestoltaan tavalliseen “kokopitkään” peliin verrattuna paljon lyhyempi, pelin keston ollessa arviolta noin kaksi tuntia, mutta oikeastaan vain mikäli on nopeilla hoksottimilla varustettu seikkailupeliveteraani. Pelin hinta on myös keston mukainen ja Bone -pelien hieman jyrkästä hinnoittelusta onkin otettu opiksi. Yhden episodin hinta on noin yhdeksän(9)euroa, kun taas kokonaisen “kauden” hinta(siinä vaiheessa kun kaikki osat on julkaistu) pyöristyisi mukavasti alaspäin, noin 35 euroon. Mukavan yksityiskohtana Telltalen Sam & Max -pelit eivät tule jatkamaan samaa tarinaa episodi episodilta, kuten Half-Life 2 -pelin episodit, vaan sen sijaan kukin episodi on oma, itsenäinen seikkailunsa. Tämä on hyvä juttu, sillä näin ei ole pakko ostaa kaikkia episodeja saadakseen tarinaa jatkettua.

Sam & Max: Season 1 – Culture Shock heittää pelaajan Sam & Maxin seuraan ratkomaan outoa tapausta, jossa kolme entistä TV:n lapsitähteä ovat seonneet Brady Culture -nimisestä kaverista ja ryhtyneet muun muassa tämän luoman Eye-Bo videon fanaattisiksi mainostajiksi ja kannustajiksi. Jo heti ensi näkemältä Telltalen uutukaispeli on ehtaa Sam & Maxia ja muistuttaa tunnelmaltaan kuin visuaaliselta ilmeeltäänkin(vaikka onkin 3D-peli)erehdyttävästi Lucas Artsin Sam & Max: Hit the road -peliä. Tämä on osittain senkin ansiosta, että Steve Purcell on luonut pelin tiiviissä yhteistyössä yhdessä Telltalen kanssa.

Mutta miten sitten itse pelattavuus? Seikkailupelifanien iloksi voidaan todeta, että peli on seikkailua puhtaimmasta päästä, vaikkakin mukaan mahtuukin yksi niin sanottu minipeli, jossa päästään huristelemaan sankarikaksikon avomallisella partioautolla. Ei sillä tosin niin väliä, kun kyseinen minipeli on varsin hauska. Itse seikkailuosuus toimii vanhan Sam & Max: Hit the road -pelin tapaan siten, että pelaaja liikuttaa Samia, jolloin Max seuraa perässä. Käyttöliittymä toimii seikkailupeleille ominaiseen tapaan hiirivetoisella systeemillä hot spotteja klikkailemalla. Pelissä ei ole erikseen minkäänlaisia ota, puhu tai muita vastaavia komentoverbejä, vaan sen sijaan esimerkiksi jotain hahmoa klikkaamalla, ryhtyy Sam juttusille tämän kanssa, tai sitten jos klikataan jotain esinettä huoneessa, niin Sam joko ottaa sen mukaansa jos se on tarpeellinen, tai sitten sanoo siitä jonkin kommentin, mikäli esinettä ei ole tarkoitettu pelaajan otettavaksi.

Mukaan tarttuvien esineiden säilytykseen on seikkailupeleille varsin tuttu tavaravalikko, josta pelaaja voi kätevästi valita haluamansa esineen ja käyttää sitä haluaamaansa hotspottiin, jonka luulee olevan se oikean tarkoituksen mukainen. Koska pelissä ei ole lainkaan erillisiä verbikomentoja, on peli tietysti eräällä tapaa helpompi muihin tällaisia komentoja sisältäviin peleihin. Toisaalta taas peli on huomattavasti haastavampi kuin Telltalen Bone -pelit ja seikkailupelinä näin yleensä sanoisin sen olevan vaikeustasoltaan keskiluokkaa, jopa veteraaniseikkailijalle. Tietystikään kaikille veteraanipelaajille vain keskitason haastavuus ei riitä ja kyllä allekirjoittanutkin paikoin kaipaili vielä hieman korkeampaa vaikeustasoa. Pelin sisältämät puzzlet ovat hullunkurisuudessaankin melko loogisia, joten mitään “liimaa kissa seinään, jotta hiiri uskaltaisi tulla kolostaan ulos” -tyylisiä täysin järjettömiä ja pelinkehittäjien ajattelutapaa vaativia puzzleja pelissä ei onneksi ole.

Käyttöliittymä on siis taattua seikkailulaatua ja puzzletkin ovat kivoja ratkoa ja mukavan haastavia, eli toisin sanoen kaikki loistavan seikkailun ainekset ovat pelissä läsnä. Juuri oikean Sam & Max tunnelman peliin kuitenkin tuo pelin sisältämä maailma, sen hahmot ja nokkelanhauska dialogi. Sam on kaksikosta se järkevämpi puolisko, kun taas Max on se sekopää, jolla on jokaiseen hetkeen ja keskusteluun omat sekopäiset kommenttinsa, jotka saavat hymyn huulille aivan oikeasti.

Kaiken kaikkiaan pelin sisältämä dialogi on hauskaa ja Maxin dialogivaihtoehtojen jokaisen vaihtoehdon jaksaa kokeilla ja kuunnella monesta muusta tämän päivän “kuivasta” seikkailusta poiketen innolla kyllästymättä. Persoonallisuuden peliin tuovat sen hyvät ääninäyttelijät, joista kukin osaa luoda juuri sen oikeanlaisen persoonan omalle hahmolleen. Parhaiten ääninäyttelyssään onnistuvat yllätys, yllätys parivaljakko Sam & Max, jotka kuulostavat paljolti samoilta kuin kollegansa Lucas Artsin takavuosien pelissä, joskaan samoja eivät kuitenkaan ole. Musiikkipuoli koostuu pääosin jazz-vivahteisista musiikkiraidoista, jotka istuvat kuin nyrkki silmään pelin muun audiopuolen kanssa.

Myös visuaalisesti peli vangitsee kreisikaksikon asuttaman maailman lähestulkoon täydellisesti. Grafiikka, vaikkakaan ei mitään aivan huippuluokkaa olekaan, on väreiltään kuin hahmosuunnittelultaankin juuri oikeanlainen; parivaljakko Samin ja Maxin mallintamisessa 3D:ksi Telltale on onnistunut todella hyvin ja pelin pääsankarit ovatkin kuin täydelliset 3D-ilmentymät Purcellin sarjakuvista(tai LucasArtsin pelistä)erilaisine ilmeineen päivineen, siinä missä kaikki muut hahmot taasen istuvat pelin maailmaan hyvin vaikuttamatta päälleliimatuilta tai pelin maailmaan kuulumattomilta.

Mikään pitkäkestoinen pelikokemushan Telltalen ensimmäinen Sam & Max: Season 1 – Culture Shock -episodi ei loppujen lopuksi ole, mutta vaikka hyvän loppuminen aina harmittaa, jättää Culture Shock suuhun hyvän maun ja uskon siihen, että hyviäkin ja oikeasti hauskoja seikkailupelejä osataan vielä tehdä.
Sam & Max: Season 1 – Culture Shock julkaistaan maailmanlaajuisesti 1. päivä marraskuuta Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta sen maksua vastaan saa ladata, joten pelistä kiinnostuneet tarkkailkaahan alla olevaa linkkiä:

http://www.telltalegames.com/samandmax

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Puzzlet
  • - Käyttöliittymä
  • - Aito Sam & Max tunnelma
  • - Audiovisuaalisesti nappisuoritus
  • - Hinta

Huonoa

  • - Vaikeustasoltaan vain keskitasoa
  • - Kaikki hyvä loppuu aikanaan