Peliarvostelu

Singstar – Suomibileet

Pelin nimi: Singstar - Suomibileet
Lajityyppi: Partypelit
Alusta: Playstation 3
Kehittäjä London Studios
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 17.11.2014 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Singstar - Suomibileet kansikuva

Sonyn jokavuotinen, marraskuussa ulos putkahtava Singstar-julkaisu on täällä taas yhtä varmasti siinä missä jokavuotiset linnanjuhlatkin itsenäisyyspäivänä. Viime vuoden marraskuussa julkaistun Singstarin jälkeen pelisarja koki pienen muutoksen, kun varsinainen laulusovellus, eli pohjarunko muuttui ilmaiseksi: sen voi ladata Playstationille kuka tahansa maksutta. Tämän jälkeen peliä voi räätälöidä mieleisekseen ostamalla kappaleita Singstar-storesta. Ne joilla ei ole nettiä tai eivät halua ostella kappaleita virtuaalisesti voivat edelleen turvautua levyversioon, jossa tulee mukana valmiiksi koottu setti biisejä.

Suomessa myytävä Singstar-uutukainen kantaa nimeä Suomibileet ja jatkaa jo jonkin aikaa jatkunutta suomiteemaa, eli jälleen kerran on tiedossa pääasiassa suomalaisartisteilla täytetty pelilevy. Jostain kumman syystä tämä uusinkin suomipeli silti sortuu samanlaiseen outoon ratkaisuun, kuin toiseksi uusin Singstar-peli, Suomihuiput, jossa kappaleiden seassa oli muutama englanninkielinenkin kappale.
Tällä kertaa tätä linjausta on ikävä kyllä kasvatettu entisestään. Ulkomaisia artisteja kun englanninkielisine kappaleineen löytyy tästä uusimmasta pelistä jo niinkin monta kuin viisi. Niitä ovat Aviciin Hey Brother, Pharrell Williamsin Happy, Demi Lovaton Let it Go, Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe ja Lorden Royals. Viimeisenä silauksena suomalaisten Krista Siegfridsin ja Anna Abreaun kappaleet täytyy nekin laulaa englanniksi.

Eli toisin sanoen pelin kolmestakymmenestä kappaleesta vain 23 on laulettavissa suomenkielellä. Olen edelleen sitä mieltä, että jos kerran peliä myydään suomibileinä, niin silloin kaikkien kappaleiden tulisi olla suomenkielisiä, jotta kuluttajaa ei johdettaisi harhaan, vaikka en sinänsä missään nimessä vastusta englanninkielisiä kappaleita ? päinvastoin, toivoisin, että ulkomaisilla artisteilla täytettyjä pelejä nähtäisiin jälleen enemmän ja suomilätyt jätettäisiin vähemmälle.

Nämä kyseiset englanninkieliset kappaleet (Kristaa ja Annaa lukuun ottamatta) löytyvät kaiken lisäksi myös SingStar – Ultimate Party -pelin listalta, joka julkaistiin lokakuun lopulla. Molemmissa peleissä on myös lähes identtinen kansi. Miksi näitä tuotteita ei voitu pitää erillään? Eikö todella löytynyt viittä suomalaista kappaletta, joilla olisi voitu täyttää tyhjät paikat?

Kappaleita on siis jälleen kaiken kaikkiaan niukalti laulettavaksi, eikä muutenkaan varmasti aivan kaikkia jokainen edes halua joko kappaleen vaikeuden takia tai artistin inhoamisen vuoksi. Tämä kolmenkymmenen kappaleen määrä tuntuu kuitenkin olevan jo niin syvälle juurtunut traditio pelisarjan parissa, ettei sitä voi pois kitkeä ja peleistä pitävien oletetaan ostavan lisäkappaleita Singstar-storesta kyllästyttyään levyllä oleviin. Pidemmittä puheitta alla on kuitenkin Suomibileet-pelin kappalelista kokonaisuudessaan:
Anna Abreu – Ra-ta ta-ta
Antti Tuisku – Jää Tai Mee
Apulanta – Mä Nauran Tälle
Arttu Wiskari – Mökkitie
Avicii – Hey Brother
Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
Cheek – Timantit on Ikuisia
Demi Lovato – Let it Go
Diandra – Prinsessalle
Elonkerjuu – Viistäköön Siipeni Maata
Erin – Toiset Mimmit
Janna – Sä Et Ole Hullu
Jannika B – Seuraavaan Elämään
Jenni Vartiainen – Suru On Kunniavieras
Jesse Kaikuranta – Vielä Täällä
Johanna Kurkela – Oothan Tässä Vielä Huomenna
Juha Tapio – Paremmat Päivät
JVG feat. Anna Abreu – Huominen on Huomenna
Kaija Koo – Vapaa
Kaija Koo – Kuka Sen Opettaa
Kasmir – Vadelmavene
Krista Siegfrids – Can You See Me?
Laura Närhi – Tämä On Totta
Lorde – Royals
Nopsajalka – Lupaan Olla
Paula Koivuniemi – Kaiken Antanut
Pharrell Williams – Happy
Robin – Onnellinen
Sanni – Me Ei Olla Enää Me
Suvi Teräsniska – Vaiettu Rakkaus
Musiikkimaku jokaisella totta kai on aina hieman poikkeava, mutta silti sanoisin, että
listalle valitut kappaleet ja artistit kuten Robin ja Sanni ovat kutakuinkin perustason purkkapoppia, mutta eipä Apulannankaan kappale Mä nauran tälle ole mikään klassikko. Toki pelistä löytyy muutamia hempeilyhittejä, kuten Nopsajalka – Lupaan Olla, Sanni – Me Ei Olla Enää Me ja Johanna Kurkela – Oothan Tässä Vielä Huomenna, mutta kokonaisuutena Suomibileet-pelin lista on niin rönsyilevä, ettei se tunnu tarjoavan oikein kellekään riittävästi laulettavaa. Olisiko kenties jo aika tuoda markkinoille teema- tai genrekohtaisia Singstar-levyjä?

Jos pelin kappalemäärä ei ole muuttunut kertaakaan sarjan historiassa, niin ainakin pelin yleisilme (lähinnä valikoissa) on muuttunut uudenlaiseksi pelin rungon muututtua maksuttomaksi, tuoden siten mukanaan hieman uutuuden tuntua ? kunhan tajuaa, että Suomibileet on varsin karsittu Singstar-peli näin yleisesti ottaen.

Viimeisimmissä Singstar-peleissä kun onnistuttiin yhdistämään samoihin kansiin laulamisen kanssa Move-kapulan kanssa tanssiminen sekä kitaroiminenkin, mutta nyt nuo kaikki ovat poissa ja jäljellä on vain mahdollisuus laulaa joko aivan yksinään tai sitten toista pelaajaa vastaan, mutta tiimilaulamista Suomibileet ei tue. Laulettavan kappaleen pituutta ei myöskään saa valita lyhyen tai normaalin väliltä, eikä mukana ole lainkaan laulamiselle tarkoitettuja eri vaikeustasoja.

Niin, eikä tietystikään mukana ole edelleenkään minkäänlaista vaihtoehtoista tapaa esittää ruudulle ilmestyviä sanoituksia. Ne kun on aina pelisarjalle ominaiseen tapaan ihan pakko pätkiä paloiksi ja ta-vut-taa ruudulle. Itse henkilökohtaisesti lukisin sanat mieluummin kokonaisina ruudulta, kuten itse asiassa mukana olevan Cheekin biisin rap-osioissa onkin tehty. Tämä helpottaisi etenkin sanoituksilta tuntemattomien kappaleiden hahmottamista ja niissä pärjäämistä.

Lohdutuksena Singstar-mikrofoneja ei teoriassa tarvitse hankkia lainkaan, sillä peliä varten on tehty lähes kaikkia älypuhelimia tukeva sovellus, joka muuntaa puhelimen mikiksi. Itse en kuitenkaan saanut sovellusta toimimaan Iphonella. Puhelimen ja konsolin on oltavassa yhteydessä samaan lähiverkkoon, jotta peli tunnistaa sovellusta käyttävän puhelimen. Tämä vaihe onnistuikin varsin mutkattomasti ja sain puhelimen tunnistumaan pelissä, mutta syystä tai toisesta sovellus ei antanut aktivoida puhelinta mikrofoniksi, vaikka kuinka yritti.

Mitä Suomibileet-pelin PS3-versiosta jää sitten lopulta käteen? Karsittu Singstar-kokemus, josta puuttuu viimeisimpien pelin ominaisuudet ja joka ei biisilistallaan oikeastaan vakuuta, sillä siitä löytyy liikaa englanninkielisiä kappaleita (kaikkia ei toki varmasti tämä haittaa) sekä kappaleita, jotka ylipäätään ovat vähän liian erilaisia toisiinsa nähden.

Suomibileet yrittää tyydyttää kaikenlaisia musiikkimakuja, mutta lopulta siinä on aivan liian vähän kenellekään. Toki Singstar-storesta saa aina uusia kappaleita, mutta näkisin asian niin, että uusien biisien välitön osteleminen ei pitäisi olla tarpeellista. On jokseenkin häpeällistä, että näinkin karsittuna Singstar ? Suomibileet -peliä silti myydään samaan neljänkymmenen euron hintaan kuin sarjan aiempiakin pelejä.

Yhteenveto

Heikko esitys

Hyvää

  • - Rönsyilevä kappalelista (jos pitää sellaisesta)
  • - Pelin valikoiden virtaviivaistetumpi ulkoasu
  • - Puhelimeen voi laulaa (jos sen saa toimimaan)

Huonoa

  • - Puhelinlaulanta ei syystä tai toisesta toiminut
  • - Ominaisuuksia karsittu rankasti
  • - Liikaa englanninkielisiä biisejä suominimeä kantavassa pelissä..
  • - ..jonka kappalelista muutoinkin on varsin rönsyilevä