Singstar - Suomihuiput arvostelussa
Vie mut Singstariin uudelleen, terveisin tunnettu pelattavuus.

Singstar – Suomihuiput on sarjassaan neljäs PS3:lle julkaistu, pelkästään suomalaisten bändien musiikkia sisältävä Singstar-peli. Kokonaisuudessaan Suomihuiput on vuonna 2004 debyyttinsä nähneen pelisarjan jo ties kuinka mones inkarnaatio. Pelkästään Playstation 2:lle sarjan pelejä on nähty ainakin parikymmentä ja PS3:llekin pelejä on ehditty julkaista yli kymmenen ? jos suomiversioita ei lasketa mukaan. Jokaiselle jotain siis.
Singstar – Suomihuiput jatkaa samaa linjaa muiden suomikollegoidensa kanssa. Erilaisia laulettavia kappaleita on tarjolla vain vaivaiset kolmekymmentä kappaletta, vaikka peliä myydään kuitenkin ihan normaalina täysihintaisena julkaisuna. Toki, onhan aina uuden Singstarin kohdalla mahdollisuus saada uutta niiden, joilla ei ole pääsyä Playstation Networkiin tai PS Storeen hankkimaan päälle euron kappale maksavia lisäbiisejä omaan karaokekokoelmaansa.
Singstar – Suomihuiput ?pelin biisisisältö koostuu seuraavista kappaleista ja artisteista:
Anssi Kela – 1972
Antti Tuisku – Hyökyaalto
Apulanta – Zombeja!
Arttu Wiskari – Tuntematon potilas
Chisu – Kohtalon oma
Chisu – Sabotage
Diandra – Outta My Head
Disco – Ketä sinä odotat?
Erin – Vanha sydän
HIM – Killing Loneliness
Jenni Vartiainen – Missä muruseni on?
Jesse Kaikuranta – Vie mut kotiin
Johanna Kurkela – Sun särkyä anna mä en
Juha Tapio – Sitkeä sydän
Jukka Poika – Älä tyri nyt
JVG feat. Raappana – Kran Turismo
Kaija Koo – Kaunis rietas onnellinen
Kuningasidea – Enemmän duoo ku sooloo
Laura Närhi – Hetken tie on kevyt
Maija Vilkkumaa – Ei
Mamba – Valokuvia
Mikko Kuustonen – Enkelit lentää sun uniin
Neljänsuora – Valtava maailma
Pariisin kevät – Kesäyö
PMMP – Heliumpallo
Sunrise Avenue – Hollywood Hills
Suvi Teräsniska – Pahalta piilossa
Tehosekoitin – Kaikki nuoret tyypit
Tuure Kilpeläinen – Valonpisaroita
Uusi Fantasia feat. Freeman – Liian myöhään
Pelin kappalelista on tietyllä tapaa varsin mielenkiintoinen koostumus, joka samalla ehkä saattaa jakaa yleisönsä kahtia. Mukana kun on pitkän linjan artisteja aina Apulannasta Kaija Koohon ja PMMP:stä Tehosekoittimeen, mutta samaan aikaan sekaan on lisäksi pudoteltu artisteja, jotka eivät juuri ole vaikuttaneet yhden hitin tai levyn ihmettä suuremmilta tapauksilta. Tällaisina mainittakoon esimerkiksi Kuningasidea, Diandra sekä Pariisin kevät, jotka ovat pinnalla ja radioiden soittolistojen huulilla nyt, mutta entä muutaman vuoden päästä?
Melko tuore artisti Chisu sen sijaan on pelissä edustettuna jopa kahdella kappaleellaan ? ainoana artistina koko pelissä. Toisaalta ehkä ei liene ihmekään; Chisun viime vuonna julkaistu ?Kun valaistun? albumi on myynyt multiplatinaa. Pelin kappalelista tuntuukin käytännössä koostuneen asemansa vakiinnuttaneista artisteista sekä tuoreimmista tapauksista, jotka ovat hiljattain myyneet paljon sekä sitten niihin jotka ovat ylipäätään uusimpia pinnalla olevia artisteja olipa sitten Voice Of Finlandiin osallistunut henkilö tai Idols-voittaja.
Suomihuiput-pelin musiikkitarjonnasta voi toki olla montaa mieltä, musiikkimakuja kun on niin kovin montaa eri sorttia. Kaikesta huolimatta omasta mielestäni peli kappalelistauksellaan sortuu silti ainakin yhteen virheeseen kuin aiemmatkin Singstarin suomipelit: pelin kolmestakymmenestä kappaleesta 27 on suomenkielellä laulettua ja loppujen kolmen artistin (HIM, Diandra ja Sunrise Avenue) mukana olevat kappaleet ovat englanninkielisiä. Kaikki kun eivät välttämättä osaa englantia ja siten muutamaa kappaletta eivät osaa kaikkia laulaa, niin tämä pienentää pelin kappaletarjontaa entisestään tällaisten pelaajien kohdalla.
Pelattavuutensa osalta Singstar ? Suomihuiput toimii kuin junan vessa ? varmasti ainakin siis niiden mielestä, jotka eivät koskaan ole pelimekaniikassa nähneet mitään huomauttamista tai kehittämisen aihetta. Pelisarja on pysynyt niinkin identtisenä kaikki nämä kahdeksan vuotta, että Sony ei vaivaudu enää julkaisemaan peleistänsä (ainakaan suomiversioista) virallisia kuvakaappauksia. Kaikki tietävät miltä pelit näyttävät ja miten asiat ruudulla esitetään; kun ei ole mitään uutta mainostettavaa on ilmeisesti kai turha edes julkaista kuviakaan. Tämänkertaisen arvostelumme kuvat ovatkin kierrätetty suoraan parista aiemmsta Singstar-arvostelustamme, eli näitä kahta kuvissa esiintyvää kappaletta pelissä ei ole. Tarkoitus on ainoastaan valottaa pelin mekaniikkaa.
Uudistuksien täydellisen olemattomuuden vuoksi olisikin pikkuhiljaa mukava nähdä edes jotain uutta, ihan mitä tahansa, jotta koko uutuudenviehätys ei jäisi pelkkien kappaleiden ja musiikkivideoiden harteille. Tuttuun tapaan pelissä lauletaan joko yhden tai maksimissaan seitsemän muun pelaajan kanssa vuorotellen biisejä toista ?laulajaa? vastaan. Sanat näkyvät ruudulla tavutettuina laulurytmiä heijastamaan ja vasemmalta oikealle vierivä, sanoitukset värittävä viiva kertoo millä hetkellä mitäkin tulisi laulaa. Mahdollisimman hyvin kunkin laulun viivoilla pysymisestä heruu eniten pisteitä. Sivussa näkyy kommentteja siitä, kuinka hyvin laulaa.
Tässä vaiheessa ? eli pelin keskeisimmän elementin kohdalla ? näkisin pientä kehittämisen aihetta pelisarjan tulevien osien tiimoilta. Ellei kulloinkin laulamaansa kappaletta tunne jo entuudestaan hyvin, on kamalan sekaviksi pätkittyjen sanoitusten lukeminen biisin tahdissa paikoitellen hankalaa ? nopeiden biisien kohdalla lähes mahdotonta. Siksi toivoisinkin, että tuleviin Singstareihin ilmestyisi mahdollisuus vaikuttaa siihen miten sanat ruudulla esitetään. Mukaan voisi tulla esimerkiksi Guitar Hero-peleistäkin löytyvät scrollaavat sanoitukset ainakin yhdeksi vaihtoehdoksi. Guitar Hero-peleissä sanoitukset ilmestyivät ruudulle aina oikealta vasemmalle, samalla kun nuottiviivaa värjäävä pallo liikkui ruudulla vasemmalta oikealle laulukäyrää maalaten, silloin kun pelaaja onnistui täydellisesti. Tämä on mielestäni paljon selkeämpi tapa nähdä sanoitukset ja ehtiä reagoida niihin paremmin, kun voi selkeästi lukea niitä niiden ilmestyessä ruudulle. Toki, jos kyseessä on vaikea biisi laulettavaksi näin muuten, niin eihän se laulukokemusta kovin merkittävästi helpota, mutta ei ainakaan näin myöskään turhaan hankaloittaisi.
Itse varsinaisessa laulamisessakin näkisin pientä viilailun aihetta. Monesti ihan omalla perusäänellä laulaminen mahdollisimman hyvin ja normaalisti (tai niin normaalisti kuin mahdollista) ei aina tuota haluttua tulosta, vaan peli herjaa surkeasta laulamisesta. Siinä vaiheessa, kun oman äänensä sitten muuttaa joksikin aivan muuksi, esimerkiksi Antti Tuiskun kappaletta laulettaessa oravamaiseksi, sujuu oikein laulaminen paljon paremmin. Muutkin biisit tuntuvat suosivan metodia, jossa pelaaja ei edes yritä laulaa omalla äänellään, vaan pikemminkin jollain honottavalla nenä-äänellä. Onneksi kappaleiden laulamisen aikana taustalla tukena kuuluu myös alkuperäisen artistin ääni yhdessä ruudulla näkyvän virallisen musiikkivideon kera, jolloin kaikki huomio ei välttämättä kiinnity heti esimerkiksi illanistujaisten aikana epätavallisella äänellä laulavaan pelaajaan.
Loppujen lopuksi Singstar ? Suomihuiput -pelinkin hankkimispäätös on kuitenkin aika pitkälti siitä kiinni, että miellyttääkö mukana tuleva niukka biisivalikoima. Jos ei miellytä, on tarjolla useita muita identtisellä pelattavuudella varustettuja Singstar-pelejä, niin suomiversioitakin kuin sitten myös perinteisempiä, kansainvälisiä sekoituksia. Jos taas omistaa kaikki aiemmat Singstarit ja on ollut järkkymättömän tyytyväinen niiden pelattavuuteen, ei tämäkään peli tuskin tule ainakaan sillä saralla pettämään odotuksia.