Tiger Woods PGA Tour 2005

Tiger Woods PGA Tour 2005 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Tiger Woods PGA Tour 2005
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: PC
Pelaajamäärä 1-8
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 27.11.2004 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Tiger Woods PGA Tour 2005 kansikuva

Olemme jälleen kerran astuneet EA:n viheriölle, nimittäin golfviheriölle. On aika tuoda esiin Tiger Woods PGA Tour 2005. Vuonna 1999 syntyneen golfpelisarjan uutukainen tarjoaa nautittavaa golfviihdettä PC-ruudulla, mutta mitä uutta pelillä on tarjota edellisvuoden osaan nähden?

Viime vuonna esitelty laaja-alainen hahmonluontiominaisuus nimeltä Game Face on monipuolistettu entisestään ja tiikerin 2005 golfissa onkin mukana Game Face II. Hahmonluontiominaisuudet ovat varmastikin tähän asti monipuolisimmat mitä missään pelissä on ollut ja lyövät laudalta melkeinpä jopa yhtä monipuoliset vaihtoehdot sisältävän Top Spin tennispelin. Pelaaja voi säätää melkein mitä vain ihmismieli keksii muuttaa/säätää aina kulmakarvoista tatuointeihin, nenän ja poskien muotoon, ihonväriin, ruumiinrakenteeseen, kampaustyyliin ja niin edelleen. Lisäksi golffareita on mahdollista koristella mitä erilaisemmilla vaatteilla, päähineillä ja laseilla.
Pelillisesti Tiger Woods PGA Tour 2005 tarjoaa jälleen loistavaa golfia. Tarjolla on edellisosasta tutut kuusi pelimuotoa, jonka lisäksi uutuutena mukaan on laitettu Legend tour niminen täysin uusi pelimuoto, jossa nimensä mukaisesti pelataan vastaan golfin legendoja, kuten Jack Nicklaus, Jim Furyk, Ben Hogan ja Arnold Palmer. Pelaamalla legendaotteluita onnistuneesti ja voittamalla pelaaja avaa käyttöönsä uusia golffareita, lukittuja vaatteita sun muita tilpehöörejä Game Face II -hahmonluontia varten, sekä kerää itselleen muun muassa legendakolikoita. Legendakolikoilla on pelissä oma merkityksensä.

Tiger Woods PGA Tour 2005 -pelin yhtenä uutuutena mainostetaan Tiger Proofing nimistä ominaisuutta, jossa pelaaja voi pelin takakannen mukaan “pelaaja voi luoda omia golfkenttiään, joita jopa Tiger Woods kavahtaisi”. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Tiger Proofing antaa pelaajan muokata pelin 11 olemassa olevaa golfkenttää, kunhan ensin vain kerää tarpeeksi legendakolikoita, jolloin kenttiä voi “ostaa” editoitavaksi.

Editoiminen tarkoittaa käytännössä tämän pelin tapauksessa sitä, että mitään ei varsinaisesti voi lisätä tai poistaa, vaan pelaaja voi muokata jokaisen reiän pelikenttää esimerkiksi kaventamalla viheröiden kokoa, vaihtamalla kasvuston värisävytystä, vuorokauden aikaa, säätä tai säätämällä tuulen voimakkuutta. Peli ei kuitenkaan anna tehdä lainkaan omia kokonaan uusia golfkenttiä. Toisaalta liekö se mikään ihmekään; kuka ostaisi ensi vuoden painosta, jos 2005-versiossa mukana olisi täydellinen kenttäeditori. Tästä huolimatta Tiger Proofing ominaisuus on melko turhanpäiväinen, joskin niille golf-fanaatikoille, jotka pelin pelaavat ympäri ja ylitse moneen kertaan voi kenttien muokkaaminen olla ihan kivaa vaihteluakin.

Pelin aiemmin mainittu legendakiertuekaan ei mikään kovin kummoinen pelimuoto ole, joskin on ihan kiva ottaa mittaa golfin legendoista. Sanoisinpa kuitenkin, että pelin vanhat ja tutut pelimuodot ovat ne kaikkein hauskimmat pelata. Tarjolla ovat siis tuttuun tyyliin vapaan harjoittelun ja kustomoidun ottelumahdollisuuden lisäksi Scenarios, Dream 18, Tournaments ja Lessons. Tournamentsissa pelaaja voi nimensä mukaisesti pelata turnausmuotoisia golfpelejä, joka aloitetaan amatöörien turnauksella, jossa tarkoituksena olisi päästä kymmenen parhaan joukkoon.

Lessons tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden parantaa itse luodun amatöörigolffarin taitoja. Ennekuin oppitunteja pääsee pelaamaan, on pelaajan ikään kuin esi-paranneltava golffarinsa taitoja ensin Game Face II ruudussa. Taitojen parantamiseen taas tarvitaan rahaa, jota saa pelaamalla onnistuneesti golfpelejä. Dream 18 on kustomoidun golfpelin tapainen pelimuoto, jossa pelaaja saa hieman poiketen kuitenkin laittaa kasaan oman 18 reikäisen unelmakenttänsä valitsemalla kyseiset yksittäiset reiät ihan mistä tahansa pelin 11 golfkentästä. Valitsemismahdollisuus jokaisen kentän väliltä tosin edellyttää sen, että pelaaja on Tiger Proofing pelimuodon vaatimalla tavalla ostanut kaikki kentät ensin käyttöönsä legendakolikoilla. Perusrennon golfaamisen ohella pelin scenarios pelimuoto on varmastikin kaikkein hauskin. Tässä pelimuodossa pelaaja laitetaan suoraan erilaisiin ja mitä vaikeampiin tilanteisiin, joista olisi tarkoitus saada pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä.

Yleisesti ottaen pelisarjan uusin painos ei mitään dramaattisia muutoksia siis pienten uusien ominaisuuksien lisäksi sisällään pidä. Golfaaminen onnistuu edelleen mainion tekniikan avulla, jossa vasenta hiirennappia klikataan kerran ja sen jälkeen hiirtä ensin vetämällä taaksepäin ja sen jälkeen työntämällä eteenpäin saadaan useimmiten halutunkovuinen lyönti aikaiseksi. Jos ei 2005-painos ole pelillisesti eikä sisällöllisesti pahemmin muuttunut, niin ei se ole sitä myöskään audiovisuaalisella osastollakaan. Peli näyttää hyvältä, golfkentät ovat hienosti tehtyjä ja tuulessa huojuva kasvusto tuo realismin tuntua.
Tämän lisäksi pelin golffarit omaavat aidonoloisen liikeanimaation ja peliin mallinnetut oikean elämän golfaajat ainakin muistuttavat esikuviaan, näistä etenkin itse herra Tiger Woods. Äänipuoli on golfpeleille ja itse asiassa aidolle golf-turnauksellekin ominainen hiljaisuutta huokuva tilanne, jossa ainoastaan lintujen siritys ja tuulen humina kuuluvat. Pelaajan lyötyä palloa yleisö joko hurraa pelin mennessä hyvin tai jos menee huonommin niin sitten päästää suustaan hieman masentuneemman kuuloisen ooh-äänen kertoen pelivuorossa olevalle golfaajalle, että yleisön sympatiat ovat hänen puolellaan. Edellisistä osista tuttu selostajapari on jälleen mukana ja heidän laadukas, mutta harvasanainen pelin kulun kommentointi tuo sekin mukavasti tuttua tunnelmaa peliin.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Entistä yksityiskohtaisempi hahmonluonti
  • - Legends Tour
  • - Perushyvää Tiger Woods golfia

Huonoa

  • - Oikeiden uudistuksien vähyys
  • - Tiger Proofing