Tony Hawk's Pro Skater 1+2

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Tony Hawk's Pro Skater 1+2
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: Playstation 5
Kehittäjä: Vicarious Visions
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 19.4.2021 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Tony Hawk's Pro Skater 1+2 kansikuva

Tuntuisi vähän irvokkaalta julistaa “uusien konsolien olevan täällä”, sillä moni odottaa omaansa vielä puoli vuotta julkaisun jälkeenkin. Pelejä on kuitenkin alkanut alkuvuoden hiljaisuuden jälkeen tipahdella. Yksi viime vuoden odottamattomista valopilkuista oli Vicarious Visionsin Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, joka palautti legendaariset ysäripelit sille tasolle, joissa mielen kultaamat muistot ovat sitä vuosien ajan kannatelleet. Tekijöiden intohimo aiheeseensa oli ilmeinen, eikä ehkä mikään ihme, että uudelleenversiointi on julkaistu nyt myös PlayStation 5:lle.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2:n PlayStation 5 -versio on pähkinänkuoressa aivan sama peli kuin edellisen polven konsoleilla. Viime marraskuisen PlayStation 4 -arvion risut, ruusut ja ylisanat pätevät sellaisenaan myös PlayStation 5 -käännökseen, ja ne voi käydä halutessaan lukemassa täältä: Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, PlayStation 4. Tässä tekstissä sekä alle liitetyssä videossa keskityn lähinnä niihin niukkoihin, mutta varsin tervetulleisiin uudistuksiin, joita tämä remasteroinnin remasterointi tuo tullessaan. Mukaan liitetty video kuuluu asiaan ja se kannattaa katsastaa 4K-tarkkuudella. Hyvä myös huomata, että vertailuvideon PS4-version pätkät on kaapattu pelaamalla peliä PlayStation 5:n yhteensopivuustilassa, koska tämän maksullisen päivityksen kohderyhmä ovat ensisijaisesti ne PS5-pelaajat, joilta löytyy Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 jo entuudestaan.

Versioarvion ytimen voi tiivistää oikeastaan yhteen virkkeeseen: Tony Hawk’s Pro Skater 1+2:n PlayStation 5 -käännös iskee pöytään vain pieniä graafisia parannuksia, ellei talosta satu löytymään 120 Hz näyttötilaan kykenevää televisiota. Paketin kruunu on pieniä graafisia kompromisseja sisältävä Performance Mode, joka pyörittää peliä huikealla 120 kuvan sekuntinopeudella niin 1080p- kuin 4K-resoluutiossa sikäli kun näyttölaite siihen kykenee. Ruudunpäivitysnopeuden kuolaaminen voi tuntua turhalta hifistelyltä, mutta Pro Skaterin kaltaisissa, hyvää ajoitusta ja reaktioaikaa vaativissa peleissä, sulavuus sekä sen mukanaan tuoma ohjauksen viiveettömyys ovat elintärkeitä ominaisuuksia. Vanhempien töllöjen omistajille tarjotaan sinänsä pehmeällä 60 kuvan sekuntivauhdilla pyörivää Quality Modea, joka on sulava ja hieno, mutta tarjoaa loppujen lopuksi vain niukasti parannuksia suhteessa PlayStation 5:llä pyöriteltävään PlayStation 4 -versioon. Harmillisesti, vähän vanhemmissa televisioissa yleistä 1440p@120Hz -moodia ei tueta laisinkaan, joskin syy on täysin Sonyn ja korjaantunee myöhempien firmware-päivitysten myötä. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2:n Xbox Series X -versiossa 1440p-tarkkuuden performance mode on tuettu ja tarjolla jo nyt.

On sanomattakin selvää, että 120 hertsin moodi on PS5-versiopäivityksestä pyydetyn kymmenen euron arvoinen, mutta laatumoodin edut ovat vähemmän ilmeiset. PlayStation 5 skaalaa nimittäin myös edellispolven version muitta mutkitta 4K-tarkkuudelle ja ruudunpäivitysnopeuskin pysyy alusta loppuun 60 kuvassa per sekunti. PS4- ja PS5-versioiden graafiset erot kilpistyvät lähinnä varjojen terävyyteen ja PS5-version parempaan reunanpehmennykseen. Käytännön lopputulos on rahtusen parempi PlayStation 5:llä, mutta kuten alle liitetyltä videolta ilmenee, vaatii erojen huomaaminen melkoista tihrustelua.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja video toivoakseni vieläkin enemmän. Parhaan käsityksen PS4- ja PS5-versioiden eroista saa katsomalla alle liitetyn videon 4K-tarkkuudella. 

Tässä vielä lista eroista ja vertailuvideon kohokohdista aikaleimoineen:

1. Varjojen terävyys. PS5-version varjojen terävyys korostuu kaikken parhaiten “High School”-tason hyvässä päivävalaistuksessa. Selkeimmät erot voi bongata katsomalla hidastusta lähtien kohdasta 00:27 ja keskittymällä Tony Hawkin sekä teräväreunaisen geometrian varjoihin

2. Reunanpehmennys. On ylipäätään aika kyseenalaista, kuinka suurta etua anti-aliasointi tuo 4K-tarkkuudella, mutta PlayStation 5 -versio häivyttää sahalaitoja etenkin kauas piirtyvässä geometriassa sekä erityisen suurikontrastisissa reunoissa. Selkeimmät erot löytyvät tuijottamalla helikopteriramppia kohdassa 01:50, ohi kiitävää puiston penkkiä välillä 03:33–03:36, kerättävää S-kirjainta kohdassa 03:46 sekä videonauhaa kohdassa 04:16.

3. Videoiden värimaailmoissa on pieniä eroja, jotka liittyvät enemmän itse videokaappausprossessiin kuin pelien valaistukseen. Kumpainenkin versio näyttää ällistyttävän kauniilta HDR-väreillä ja Pro Skater 1+2 onkin yksi parhaista argumenteista HDR-televisioiden puolesta. Kohdasta 03:58 voi myös bongata, kuinka palopostin tekstuurit latautuvat PS4-versiossa selvästi PS5-vastinetta hitaammin – tämä johtuu käytännössä siitä, että PS4-versio oli asennettuna ulkoiselle kovalevylle, siinä missä PS5-versio vyörytti sisältönsä PlayStation 5:n nopealta SSD-levyltä. Jos PS4-version asentaa PS5:n sisäiselle SSD:lle, ei tekstuurien latautumissa taikka muissa latausajoissa ole merkittäviä eroja.

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 on yhä varsin erinomainen retropläjäys, pelasipa sitä sitten PlayStation 4:llä tai PlayStation 5:llä. Versiopäivitys ei ole kallis (eikä siitä tarvitse itse asiassa maksaa mitään, jos omistaa alkuperäispelistä Digital Deluxe Editionin), joskin parhaat edut on varattu niille onnekkaille, joilta löytyy parin vuoden sisään ostettu 4K@120Hz-moodiin kykenevä televisio. Niin tai näin, Tony Hawkin videopeliperintö elää siis vahvana vielä vuonna 2021. Jos peli tuli koluttua jo viime vuoden lopulla, antaa uusi versio varsin oivallisen tekosyyn palata tuttujen skeittitemppujen pariin toistamiseen.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Samat kuin PS4-versiossa
  • - 120 Hz moodi näyttää erinomaiselta ja tukee pelattavuutta
  • - Reunojen pehmennys ja tarkemmat varjot siistivät ulkoasua

Huonoa

  • - Samat kun PS4-versiossa
  • - Ilman 120 Hz moodia, kokemus eroaa pelin PlayStation 5:llä pelatusta PS4-versiosta vain vähän