Turtle Beach Stealth 500 -pelikuulokkeet ovat miellyttävän kevyentuntuiset ja hyvältä kuulostavat

Turtle Beach Stealth 500 -pelikuulokkeet ovat miellyttävän kevyentuntuiset ja hyvältä kuulostavat

Pitkä akkukesto mahdollistaa pitkät käyttösessiot niin Xboxilla, PC:llä kuin mobiililaitteillakin.

Teksti: Mikko Kosonen, 4.4.2025 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Turtle Beach Stealth 500 -pelikuulokkeet ovat miellyttävän kevyentuntuiset ja hyvältä kuulostavat kansikuva

Lisälaitteiden, kuten kuulokkeiden, pelinäppäimistöjen, hiirien ja peliohjainten saralla yksi tunnetuimpia nimiä on muun muassa saksalaisen kilpailijan, Roccatin aikoinaan ostanut yhdysvaltalainen Turtle Beach.

Nyt arvostelussa olevat langattomat Turtle Beach Stealth 500 -kuulokkeet ovat oma ensikosketukseni TB:n tuotteisiin. Ennen kuin aloitetaan käymään tuotetta lävitse, on hyvä listata sen perusominaisuudet:

  • Langaton 2,4 GHz:n langaton yhteys + Bluetooth 5.2 -yhteydet matalalla viiveellä
  • Luokkansa paras akun kesto jopa 40 tuntia ja pikalataus
  • QuickSwitch-painike saumattomaan yhteysmuodon vaihtoon
  • Erittäin kevyt, kelluva pääpanta ja muistivaahtotyynyt
  • Vahvistetut 40 mm:n taajuusmuuttajat tehokkaaseen spatiaaliseen äänentoistoon
  • Swarm II sovellus mobiililaitteille sekä desktopille ja edistynyt 10-band EQ
  • Suuntaamaton, mykistettävä mikrofoni
  • Neljä Turtle Beach Audio EQ -tilaa
  • Turtle Beach Exclusive Superhuman Hearing -ääniasetus

Alkuvaikutelma ihan tyylikkäällä arctic camo -skinillä (myös musta saatavilla) varustetuista, noin sadan euron hintaisista kuulokkeista on hieman lelumainen. Luurit ovat lähes kauttaaltaan pelkkää muovia ja ne ovat myös todella kevyet kädessä, verrattuna vaikkapa kolme vuotta sitten arvostelemiini AOC:n GH401-kuulokkeisiin, joiden panta aina kuppeihin asti oli metallia.

Muutoinkin metallipantaiset kuulokkeet luovat saman tien enemmän tunnetta pitkäikäisemmästä ja kestävämmästä laitehankinnasta. Turtle Beachin ”viissataset” ovat pelkkää kovaa muovia kauttaaltaan, yläpanta mukaan lukien.

Sankamikrofonin saa kätevästi taitettua kuulokekupin sisään.

Pidempien käyttösessioiden päätteeksi tuli kuitenkin todettua, että Stealth 500 -kuulokkeet ovat, kuten mainostetaan, ”ultrakevyet” ja pitkiäkin aikoja päässä pidettynä melko huomaamattomat, eivätkä ala lainkaan painaa päätä. Tämä on varsin hyvä asia, koska tuotteelle hehkutetaan ”luokkansa parasta” akun kestoa mojovalla 40 tunnin lukemalla. Onkin tässä kohtaa myönnettävä, että akku ei kertaakaan loppunut tai edes piipannut alhaista tasoa parisen viikkoa kestäneen arvostelukäyttöni aikana otettuani ne paketista ja tämä on erittäin hieno asia, puheet eivät olleet pelkkää sanahelinää. Kuulokkeiden lataamista varten paketista löytyy lyhyt USB-C -kaapeli.

Osittain luurien keveä tuntuma on myös pääosin muovipannan välissä oletuksena olevan, kankaisen kuminauhapannan ansiosta, joka näin muutoin on kyllä melko halvanoloinen viritys ja tuo mieleen lähinnä lasketteluvaatteiden henkselit ja on omiaan lisäämään kuulokkeiden lelumaisuuden vaikutelmaa. Sentään pannan irrottaminen ja säätäminen kolmen eri asennon välillä on äärimmäisen helppoa muutamien sekuntien säätöä. Ilman kuminauhapantaakin luureja voi käyttää, mutta tällöin muovisen pannan kyllä tuntee päälaella, vaikka sen pinnastakin ohuenohut kuminen pehmennys löytyy.

Kuvassa käden käänteessä irtoava ja kolmiportaisesti säädettävä “henkselipanta.”

Edellä mainittu ”lelumainen” adjektiivi ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole niin vakavaa, kuin miltä se kuulostaa, sillä luurit yleisesti ottaen tuntuvat kokonaisuutena hyvältä päässä. Miellyttävät, muistivaahtoa olevat kuppityynyt ovat kekseliäästi muotoiltu siten, että L- ja R-korvamerkintääkään ei tarvitse etsiä – viime kädessä oikean korvan voi totta kai myös muistaa sillä, että nappulat ja mikrofoni ovat vasemmassa korvassa.

Turtle Beach on sijoittanut kuulokkeidensa nappulat sopivaan kohtaan vasemman kupin sivuun sankamikrofonin viereen, monien muiden kuulokkeiden tavoin. Äänenvoimakkuuden säädön ohella kupin pinnasta kuitenkin löytyvät myös mikrofonin voimakkuussäätö, mikserinappula, bluetoothnappula sekä pikanappula bluetooth-yhteyden ja USB-donglella toimivan 2,4Ghz:n vaihtamisen välillä.

Koska pikanappula yhteystyypin vaihtoon löytyy, en alkuun aivan ymmärtänyt miksi bluetoothille on varattu kokonaan oma nappulansa. Nappuloita ei millään tavoin käyttäjälle avata kuulokkeiden paketin takakannessa eikä mukana tulevassa millin paksuisessa pikaohjeessakaan. Youtuben kautta lopulta selvisi, että bluetooth-kuvakkeella varustettu nappula onkin bluetooth-valinnan ohella kuulokkeiden bluetooth-paritusnappula.

Kuvassa nappulat vasemmalta oikealle: mikrofonin säätö, äänenvoimakkuus, yhteystavan valinta, bluetoothparitus. USB-slotin alla on mikseritilan valitseva mode ja sen vieressä kuulokkeiden virtanappula.

Koska en tätä heti asiaa tajunnut, en alkuun onnistunut saamaan bluetooth-yhteyttä oman iPhone 12 -puhelimeni kanssa millään toimimaan. Puhelin ei muutenkaan löytänyt kuulokkeita bluetoothlaitteiden listasta lainkaan muuta kuin kummallisesti No Connect TB 5XRX -nimisenä, mutta oikeaoppisen parituksen jälkeen homma alkoi toimia ja lopulta iPhonen listassa kuulokkeet näkyivät nimellä Stealth 500.

Appstoresta voidaan asentaa Turtle Beachin tuotteille tarkoitettu Swarm II -sovellus, joka löytyy myös työpöytäkoneillekin. Swarm II on sovelluksena hyvin selkeä ja hyvä käyttää, toisin kuin monet laitteistosovellukset yleensä. Siitä näkee selkeästi akun varauksen tilan ja donglen sekä kuulokkeiden firmwaren päivityskin onnistuu kätevästi sovelluksen kautta.

Swarm II -sovelluksesta näkee kätevästi muun muassa akun tilan sekä ajureiden tuoreuden.

Hölmöä sovelluksessa on se, että mikäli sattuu ainakin PC:llä omistamaan Roccatin vanhempia laitteita (alkuperäinen swarm-sovellus on perua Roccatin itsenäisiltä ajoilta), eivät ne toimi swarm II:ssa vaan asennettuna pitää olla molemmat, sekä swarm1 että swarm II.

Hyvänä yksityiskohtana äänenvoimakkuussäätöjen ja bluetooth/2,4ghz yhteysnappulan ohella kuulokkeiden sivusta löytyy mode-nappula, jota painelemalla voidaan vaihdella (kätevien piip-äänimerkkien äänimerkin ilmoittamana) neljän erilaisen piirille tallennetun äänimiksauksen välillä. Omiakin äänimiksauksia voi tehdä swarm II -sovelluksessa ja niitä voidaan tallentaa aktiiviseksi profiiliin, mutta mode-nappulan karuselliin niitä ei voi saada.

Kuulokkeiden mode-nappulallakin selattava EQ-äänikaruselli. Kuvassa valittuna äänimalli numero 3. Software-välilehdelle voidaan tallentaa omia äänimalleja.

Äänentoiston osalta Stealth 500 -kuulokkeet ovat mielestäni hintatasoonsa nähden hyvät. Ääni on puhdasta ja bassoakin riittää. Vain harvoin langaton yhteys saattoi hetkellisesti pätkäistä. Yleinen signaalin kantavuus tuntui olevan hyvällä mallilla: ainakin 75 neliöisessä asunnossa pystyi kuulokkeet päässä kävellä huoneesta toiseen ja mennä esimerkiksi vessaan ovi suljettuna, eikä yhteys kärsinyt.

Yhteensopivuuden osalta on tässä vaiheessa mainittava, että se on Stealth 500:n kohdalla osittain rajoitettua laatua. Samoista kuulokkeista on tämän Xboxille suunnatun mallin lisäksi tarjolla oma PS5/PS4- versio. Kummallinen ratkaisu ei ole Turtle Beachin hölmöilyä, vaan syy piilee siinä, että Microsoft käyttää langattomien kuulokkeidensa kanssa omia ratkaisujaan, joka tekee yhteensopivuudesta konsoleiden välillä mahdotonta.

Aikana jolloin monet pelaajat omistavat kaikki konsolit tai ainakin Xboxin sekä pleikkarin, olisi syytä saada tämä typerä epäsopivuuspuute nopeasti korjattua. Jos kerran jokainen pelaamiseen kykenevä laite on potentiaalinen Xbox, niin eikö kaikki langattomat luuritkin voisi toimia Xboxilla ja toisinpäin? Microsoft, korjaa jo viimein asia.

Deadpool the gamer.

Otin arvosteluun nämä Xbox-luurit, koska oletin yhteensopivuuden olevan laajempi kuin vastaavassa PS5-mallissa. Olin väärässä. Stealth 500 -kuulokkeiden virallisilla sivuilla mainitaan yhteensopivuudesta mobiililaitteiden eli puhelimien, mutta myös Steam Deckin ohella PS5, PS4 ja Xbox sekä PC. Myös ohkaisessa ohjelärpäkkeessä havainnollistetaan, miten kuulokkeet saadaan toimimaan Xboxin ja PC:n lisäksi pleikkarilla – simppeli ohje kaikille alustoille on vieläpä täysin identtinen, mutta pleikkarilla homma ei vaan pelitä. Sama ohjelappunen lienee pakattu Stealth 500 -kuulokkeiden molempien mallien sisuksiin kustannussyistä. Myös kuulokkeiden virallisilla nettisivuilla mainostetaan yhteensopivuuden osalta mobiililaitteiden ohella PC, PS5, PS4 sekä Xbox, mutta siellä ei kuitenkaan kerrota, että malleja onkin kaksi – se on Turtle Beachin moka.

Xboxille suunnitellut kuulokkeet toimivat USB-donglen avulla omassa tietokoneessani hyvin – kunhan heti ensi alkuun asensi Swarm II -sovelluksen ja päivitti sovelluksen ohella niin donglen kuin kuulokkeidenkin firmwaren. PS5:llä kuulokkeet eivät kuitenkaan toimi USB-palikalla eikä bluetootyhteydelläkään. IPhonen alkukompurointini tavoin konsolin bluetoothlaitteiden listaus näyttää luurit listassa aluksi ”No Connect” -nimellä. Kun bluetooth-paritusta painetaan pari sekuntia, PS5 tunnistaa kuulokkeet oikein Stealth 500 -nimiseksi, mutta yritettäessä yhdistää konsoli niiden kanssa, saadaan ilmoitus ”PS5-järjestelmä ei tue bluetooth-äänilisälaitteita.” USB-dongleen konsoli ei reagoi mitenkään. PS4-puolella sama homma, dongle ei herätä mitään.

Xboxilla sain kuulokkeet toimimaan USB-donglen kanssa ilman ongelmia. Hieman kummallisesti dongle ei osaa ”kaapata” ja mykistää kotiteatterin ääniä, kuten olen tottunut Playstation -konsoleilla langattomien ja langallisten USB-kuulokkeiden kanssa huomaamaan. Mikäli stereolaitteet ovat päällä ja haluankin yhtäkkiä kytkeä kuulokkeet, dongle ei vaimenna kotiteatterilaitteiston ääniä. Stealth 500:lla Xboxin äänet kaiuttimista sekä luureista kuuluivat samaan aikaan – kaiuttimet itse mykistettävä. Tämä toki on pieni narinan aihe, mutta kummallinen juttu silti.

Mallipää esittelemässä etupuolta ja “henkselimäistä” kangaspantaa.

Tällaisenaan Xbox-versio Stealth 500 -kuulokkeista kuitenkin siis toimii oman kokemukseni mukaan bluetoothia tukevilla laitteilla (ei PS5:llä kuitenkaan) ja PC:llä sekä Xboxilla. Playsation-tuen puute on harmi, mutta minkäs teet.

Kaiken kaikkiaan alustavasta lelumaisesta yleisvaikutelmastaan huolimatta Turtle Beachin Stealth 500 -kuulokkeet ovat erittäin hyvät ja laadukkaat. Ääänentoisto on hyvällä mallilla ja niitä on keveän pannan sekä muistivaahtotyynyjen ansiosta miellyttävä pitää päässä pitkiäkin aikoja, pitkäkestoisen akun tyhjenemistä odotellessa. Tukea eri alustoille löytyy ihan hyvin, vaikka Sonyn konsoleita ei tällä nimenomaisella mallilla kuunnellakaan.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • Äänentoisto kohdillaan
  • Swarm II on hyvin suunniteltu sovellus
  • Miellyttävät muistivaahtotyynyt ja ultrakeveä, helposti irtoava kangaspanta
  • Hyvä akkukesto
  • Bluetooth ja USB-yhteys
  • Hyvät säätönappulat vasemmassa korvassa
  • Kuulokkeiden sisään kääntyvä mikrofoni

Huonoa

  • Mukana tuleva surkea ohjelärpäke
  • Playstation-konsoleille on omat Stealth-kuulokkeet
  • Aavistuksen lelumainen ulkoasu