Laitearvostelu

AOC GH401 Wireless Gaming Headset

Pelin nimi: AOC GH401 Wireless Gaming Headset
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
Kehittäjä/Julkaisija: AOC
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 5.3.2022 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun AOC GH401 Wireless Gaming Headset kansikuva

AOC on taiwanilainen, vuonna 1967 perustettu yhtiö, jonka katalogista löytyy muun muassa pelinäyttöjä sekä televisioita, mutta myös hiiriä kuin pelikuulokkeitakin. Tämänkertaisessa katselmuksessa ovat AOC:n langattomat GH401-pelikuulokkeet. Hintaluokkaa hetken netistä kaiveltuani, tuntuisivat kuulokkeet löytyvän keskimäärin sieltä 80 euron hintaluokasta.

Mutta mitä tuolla rahalla sitten saa vastineeksi?

Listataanpa aivan alkuun GH401:n ominaisuudet:

– Lähtöteho 15 mW
– Yhteystekniikka True Wireless Stereo (TWS)
– 3,5 mm liitin langalliseen kuunteluun
– Kaapelin pituus 1,2m
– Kuulokkeiden paino 345 g
– Mikrofonin taajuus 100-10000 Hz
– Mikrofonin herkkyys -38 dB
– Mikrofonin suuntatyyppi Monisuuntainen
– Mikrofonin tuloimpedanssi 2200
– Kuulokkeiden taajuus 20-20000 Hz
– Kuulokkeiden herkkyys 100 dB
– Impedanssi 32
– Ohjainyksikkö 5 cm
– Ohjaimen tyyppi Dynaaminen
– Suurin syöttöteho 50 mW
– Akkukesto 17 h
– Takuu 2v
– Yhteensopivuus langattomana: PC, Mac, PS4/5, Nintendo Switch (docked)
– Yhteensopivuus langallisena: Samat + Xbox One ja XSX

Mukavuudeltaan ja jämäkkyydeltään AOC:n kuulokkeet ovat allekirjoittaneen mielestä erinomaiset. Ne eivät paina päätä pidemmissäkään sessioissa hyvän pehmustuksen ansiosta ja samaan aikaan korvakupit ovat mukavan muhkeat isoine ohjaimineen, minkä lisäksi teräksinen panta on jämäkkää tekoa. Samaa ei voi täysin sanoa pannan alaosasta kuppeihin menevistä ”punaisista nuudeleista.”

Sen lisäksi, että nämä punaiset johdot ovat erittäin ohuet, eikä edes punoksella suojattu, ovat ne myös sellaisessa paikassa ja sen verran kireällä lenkillä, että niitä voi pahimmassa tapauksessa sohaista sormella ja kenties irrottaa tai napsaista johdon poikki. Itselleni ei kuitenkaan moista siis testauksieni aikana käynyt, mutta moneen otteeseen sormi kuitenkin onnistui osumaan johtoon hieman hermostuttavasti kuulokkeita päähäni laittaessa tai päästä ottaessani.

Paketin mukana tulee itse kuulokkeiden ja ohjeläpyskän lisäksi langattomuuteen vaadittava USB-dongle, mutta myös 3.5mm irrotettava johto sekä USB-C -liittimellä varustettu lyhyt akkujohto. Langallisen 3.5mm-johdon tapaan myös puomimikki on kätevästi irrotettavaa mallia, vaikka ensi irrottamalla se olikin todella tiukassa. Kuulokkeiden vasemmalta puolelta, puomimikrofonin viereltä löytyvät kätevästä paikasta virtanappi, latausjohdon paikka, 3.5mm johdon reikä sekä äänensäädön rulla kuin mikrofonin mykistysnappulakin.

Äänenlaadultaan AOC:n GH401 -pelikuulokkeet ovat onnistuneet. Podcastit ja muut puhevideot toistuvat selkeästi, eikä bassoakaan jää puuttumaan musiikin kuuntelusta tai vaikkapa elokuvia katsellessa – niitä pelejäkään unohtamatta!

Hienona plussana on toki suora yhteensopivuus muun muassa Playstation-konsoleiden kanssa – dongle pleikkarin USB-liitäntään ja sohvalle köllöttelemään. Samaa ei tälläkään kertaa voi sanoa Microsoftin konsoleista, jotka eivät toimi kolmansien osapuolien langattomilla kuulokkeilla, ei sitten millään.

AOC GH401 ei tämän suhteen ole poikkeus ja mikäli siis mielii kuulokkeita Xboxilla käyttää, on tyydyttävä 3.5mm-narun käyttämiseen, joka sitten tökätään peliohjaimeen tai kotiteatterin vahvistimen kuulokeliitäntään. Muun muassa vanhojen Creative Rage -kuulokkeiden tapaan mukana tuleva analoginen naru on kuitenkin auttamattoman lyhyt, joten vahvistimen tulisi olla melko lähellä.

Ikävä kyllä testattuani kuulokkeita Xbox Series X -konsolilla langallisesti, niin ohjaimeen kytkettynä kuin vahvistimen kauttakin, jäi äänentoisto puolitiehen. Kuulokkeiden PC:llä ja PS4:llä toistuva hyvä äänenlaatu ja basso oli Xboxilla ihmeellisesti tiessään. Ei auttanut pelienkään kohdalla vaihtaa niiden ääniasetuksista kuulokemoodia päälle, sillä se ei tuntunut liiemmin vaikuttavan. Lisäksi äänensäädön rullan piti olla Xboxilla käytännössä maksimiasetuksella, että mitään ääntä saattoi kuulla – PS4 ei tällaista vaatinut. En siis missään nimessä suosittelisi kuulokkeita pelkkää Xbox-käyttöä varten.

Mikäli kuulokkeissa on virta päällä, sammuvat ne automaattisesti, kun 3.5mm-johto kytketään, mikä on varsin hyvä suunnitteluyksityiskohta – tällä tavoin akku ei vahingossa jää päälle tyhjenemään. Akusta puheen ollen tiedoissa mainittu 17h tuntuisi pitävän varsin hyvin paikkaansa. Sain kuulokkeet testiin 22. päivä helmikuuta ja en joutunut niitä uudelleen lataamaan kuin vasta yhdeksän päivää myöhemmin, vaikka luurit olivat olleet ahkerassa käytössä, tunnin pari lähes joka päivä – toisin sanoen 17 tuntia on melko tarkka arvo akun kestolle.

Arvostelun loppusilauksen aikaan, kuulokkeet päässä istuessani kuulin viimein äänen ”battery low.” Kantavuudeltaan ja toimivuudeltaan kuulokkeet toimivat valtaosan ajasta moitteettomasti – muutamina kertoina tuli koettua hetkellinen parin sekunnin katkeaminen dongleen, mutta vain muutama. Donglen luota pystyin kävelemään noin yhdeksän metrin päähän, ennen kuin kuulokkeiden signaali alkoi pätkimään, eli helposti ainakin pienemmissä asunnoissa voi kävellä luurit päässä ympäriinsä.

Ulkoisesti AOC GH401 kuulokkeet ovat tyylikkään pelkistetyt studiomaiset, mutta värikkyyden ja neonvaloilla kyllästetyn pelistriimauksen aikakaudella tämä saattaa olla joillekin miinus. Mitään RGB-ledejä ei kuulokkeissa ole, eikä siten netistä kuin suoraan paketistakaan löydy mitään PC:llä tai Macilla toimivaa ohjauspaneeliohjelmistoa.

AOC:n pelikuulokkeista on vaikea keksimälläkään keksiä suurempia miinuksia – puomimikrofoni on tuntumaltaan kenties vähän liian ”lötkö” ja sitä on siksi hankala saada pysymään jäykästi asetetussa kohdassa – en saanut sitä aivan suun vieressä pysymään millään.

Kuulokkeiden äänentoisto langattomasti kuin langallisenakin on erittäin kirkasta ja basso toistuu hyvin. Kuulokkeet tuntuvat kevyiltä, mutta samaan aikaan muhkeilta, korvat syleilyyn ottavilta ja akkukestokin on erinomaista sorttia, eikä panta ala painaa päätä tuntienkaan jälkeen. Kyllä näitä on helppo suositella, mikäli hintaluokka ei ole este.

Loppusanat

AOC:n GH401-pelikuulokkeet ovat erinomainen vaihtoehto, kun ollaan etsimässä hieman alle sadan euron laadukkaita langattomia pelaamiseen, musiikin kuunteluun kuin elokuvienkin katsomiseen soveltuvia kuulokkeita (poislukien Xbox-alusta). Pitkä akkukesto ja parin vuoden takuu ovat ehdottomasti plussaa.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

 • - Kirkas äänentoisto, hyvää bassoakaan unohtamatta!
 • - Kuulokkeet ovat kevyet ja erinomaisen mukavat päässä, pidempienkin sessioiden aikaan
 • - Mahdollisuus käyttää langallisestikin
 • - Erinomainen akkukesto
 • - Hintalaatusuhde
 • - Langaton PS4- ja PS5-yhteensopivuus
 • - Pelkistetty ulkoasu toimii

Huonoa

 • - Kuulokkeiden punaiset johdot ovat vaaravyöhykkeellä
 • - Mikrofonisanka hieman lötkö
 • - 3.5mm-kaapeli on hieman lyhyt
 • - Äänentoisto Xboxilla