Dreams arvostelussa
Dreams antaa unelmille ja mielikuvitukselle mahdollisuuden lentää, tarjoten erittäin monipuoliset ja käyttäjäystävälliset pelintekotyökalut budjettihintaan ja siihen kylkeen vielä läjän isompaa ja pienempää pelattavaa.
Nintendon omistajat ovat saaneet nauttia jo WiiU-konsolin ajoista asti Super Mario Maker -peleistä, joiden parissa on voinut päästää luovuuden irti ja tehdä omia Super Mario -tasoja eri Mario-pelien grafiikoilla ja palikoilla ja jakaa näitä omia luomuksiaan muille. Mitään tällaista vastaavaa kunnollista ei ole oikeastaan ollut tarjolla Xboxin tai Playstationin omistajille, ennen kuin nyt.
LittleBigPlanet -peleistään parhaiten tunnetun Media Moleculen tuorein, noin nelisenkymmentä euroa maksava projekti, Dreams, antaa pelaajille ja luoville ihmisille mahdollisuuden päästää mielikuvituksensa irti ja luoda isompia tai pienempiä pelejä tai vaikkapa esimerkiksi lyhytanimaatioita.
Ennen kuin Dreamsin kimppuun kunnolla pääsee, pitää ensin kuitenkin suorittaa pakollisia muun muassa työkalukontrolleja opettavia tutoriaaleja, mikä on ihan hyvä, sillä ei Dreamsin luontityökalujen käyttö senkään jälkeen välttämättä ole mikään läpihuutojuttu ilman opettelua, tutkimista ja lisäopettelua. Erilaisia tutoriaalejakin lähes asiaan kuin asiaan löytyy pelistä läjäpäin. Peli myös muistaa suositella aiheeseen liittyviä tutoriaaleja, kun pelaaja on aikeissa tehdä jotain tai kokeilla jotain työkalua.
Surffataan ja muovataan
Dreams jakautuu käytännössä kahteen osioon: dream surfing -osiossa pelaaja voi selailla muiden luomuksia ja pelata niitä. Pelistä löytyy myös jams-osio, eräänlaisia teemoittain vaihtuvia luomiskisoja, jonne jokainen voi tehdä ja ilmoittaa omia luomuksiaan kisaamaan ykköspaikasta.
Mikäli oman pelin tai edes yksittäisen tason kehittäminen ei lähde sujumaan, on Dreamsia silti melko vaikea olla suosittelematta: se kun on vähintäänkin kokoelma erilaisia mielenkiintoisia, muiden pelaajien luomia enemmän tai vähemmän valmiita minipelejä, joita löytyy dream surfing -galleriasta sadoittain. Niin ja löytyy pelistä myös Media Moleculen itsensäkin tekemä, täysin läpipelattavissa oleva Art’s Dream, johon on ujutettu erilaista tasohyppelyä, puzzlenratkontaa ja sen sellaista. Art’s Dream on rakennettu kokonaisuudessaan samalla editorilla, joten peli antaa hyvää osviittaa siitä, mitä Dreamsissa on mahdollista parhaimmillaan saada aikaiseksi.
Kuten oheiselta videoltakin voi nähdä, löytyy harrastelijoiden luomuksien joukosta muun muassa ällistyttävän hienosti tehtyä Mario- ja Sonic-peliä, mutta myös esimerkiksi Space Invadersin kaltaista klassikkoa kuin retroFPS-pelejäkin mössöisellä pikseligrafiikalla. Resogun-kloonin virkaa tarjoilee varsin pelattava Blade Gunner (jonka pelaamista ei videolle juurikaan tallentunut) ja jopa rallipelikin löytyy.
Kännisimulaattori? Kyllä. Mikroaaltosimulaattori? Kyllä. Oletko halunnut painella Nintendo Switchin nappuloita ja irrotella joycon-ohjaimia, mutta et omista laitetta? Tämäkin onnistuu ”unien maailmassa.” Tasohyppelyä, autopelejä ja jopa jonkinlainen miniversio Fallout 4 -pelistä löytyy.
Pelit eivät kuitenkaan välttämättä ole mitenkään täydellisiä, tai edes kovin pitkäksi aikaa koukuttavia, vaan pääasiassa eräänlaisia demoja ja prototyyppejä. Mainitsemassani Mariossa ja Sonicissa oli ikävän viiveiset ja epätarkat kontrollit allekirjoittaneen mielestä, vaikka graafisesti ja äänien osalta oltiinkin onnistuttu hienosti kaappaamaan oikeaa tunnelmaa. Fallout 4 tuntui olevan vain yhden ruudun kokoinen seikkailu. Dreamsissa onkin mahdollista luoda joko yksittäisiä, yhden ruudun skenejä isommalla määrällä työtä voidaan skenejä yhdistää yhdeksi isoksi ”uneksi”, eli dream-projektiksi.
Voi toki olla, että monia näistä vielä hiotaan ja päivitellään – se kun on mahdollista Dreamsissa. Pelien tekijät voivat laittaa julkaisuiden oheen haluamiaan muistiinpanoja, jotta näitä ”unelmia” kokeilevat tietävät jo valmiiksi, että mikä ei toimi ja mikä toimii.
Dreams-editorissa luominen ei rajoitu pelkästään peleihin ja animaatioihin, vaan työkaluilla on mahdollista luoda myös kokonaan omia objekteja, animoida objekteja, miksailla olemassa olevia skenejä omilla mausteilla sekä esimerkiksi luoda musiikkia ja äänitiedostojakin muiden käytettäväksi. Omiin peleihin voi sitten liittää taustalle soimaan musiikkiraitoja tai antaa vaikkapa hahmolleen jonkinlaisen ääniefektin. Mahdollisuuksia on sen verran paljon, että kaiken listaaminen tässä arvostelussa veisi paljon aikaa.
Unen editointia
Alkuun niiden muutamien (hyvien) tutoriaalien jälkeen en meinannut oikeastaan saada mitään konkreettista aikaiseksi Dreamsin työkaluilla. Ensi alkuun tyydyinkin pääasiassa kokeilemaan muiden projekteja ja ihastelemaan niitä. Valikoimasta saattaa löytyä esimerkiksi kymmeniä tasohyppelyitä, mutta ne ovat yhtä erilaisia, kuin niiden tekijänsäkin ovat uniikkeja ihmisiä.
Päätin kuitenkin lopulta sinnikkäästi jatkaa yrittämistä ja kokeilua erehdysten kautta, jotta saatoin kirjoittaa tähän arvosteluunikin jotain itse työkalun käytöstä. Arvostelun oheen olen liittänyt muutaman videon, joista toinen keskittyy pääasiassa muiden teoksien kokeiluun ja toinen oman pienen tasohyppelytöherrykseni valmistamiseen.
Dreams tukee PS4-ohjaimen liiketunnistinta ja ohjain toimiikin tällöin ikään kuin epätarkempaa hiirtä muistuttavana osoittimena. Halutessaan liiketunnistimen voi asettaa pois päältäkin, mikäli ei halua käännellä ja väännellä ohjainta käsissään, jolloin mennään enemmän nappuloita painelemalla. Move-kapuloitakin tuetaan, mutta loppujen lopuksi päädyin tekemään tasohyppelypelini PS4-ohjaimen liiketunnistin päällä, koska koin moven kanssa leikkimisen vähän turhan hankalana. Varmasti pitkällisen harjoittelun kanssa moven kanssa voi päästä sinuiksi, mutta arvosteluajan rajan puitteissa, en ehtinyt päästä sen kanssa sinuiksi. Liiketunnistinohjauskaan ei ole täydellinen: kuten mainitsin yllä, se tuntuu kuin ohjaisi epätarkkaa hiirtä ruudulla.
Kontrollit eivät välttämättä aina olekaan kaikkein parhaimmat peliohjaimellakaan ja ainakin itse sain tuon tuosta keskittää kursoria options-nappulalla, kun se jostain syystä ajautui ruudun sivuun tai muuttui turhan epätarkaksi. Kaiken sen koukuttavan rakentelun ja tuntien väsäämisen aikana kursorin keskittämisestä tulee kuitenkin vähän kuin oma keskeinen toimintonsa, jota ei enää niin huomaa. Kaikesta huolimatta paikoin tulin miettineeksi, kuinka paljon parempi Dreamsia olisi käyttää tietokoneella näppäimistön ja hiiren kera. Editorin muu helppokäyttöisyys ja käyttäjäystävällisyys kuitenkin antaa sen verran paljon plussaa, että kontrollit eivät nouse kynnyskysymykseksi.
Rakentelun lomassa omaa peliään saa myös totta kai testatakin. Voi lisäillä muutaman palikan tai vaikkapa kerättäviä pisteitä tasohyppelyyn ja ajaa oman ”demonsa” läpi ja katsoa mikä toimii ja mikä ei – putoaako hahmo tason reunalta liian helposti ja niin edelleen. Mikäli pelinsä haluaa testata seuraavan kerran uudelleen alusta, pitää muistaa klikata taaksepäinkelaamisen nappulaa, muutoin ”peli” jatkuu siitä minne hahmo, auto tai muu vastaava jäi, kun palattiin takaisin editointipuolelle.
Omassa ”warehouse madness” -skenessäni, Media Moleculen itsensä luoma söpö maskottihahmo juoksentelee läpi pienen ja lyhen tason, keräten pallukat talteen. Lopuksi mennään exit scene -objektin päälle ja taso päättyy.
Tasoa väsätessäni huomasin erään kummallisen bugin, joka ilmoitti joka kerralla kerättäväksi yhden pallukan enemmän, kuin mitä olin tasoon laittanut. Koetin vaihtaa tätä toisentyyppiseen pallukaan, mutta sama toistui – peli halusi pelaajan keräävän 17 pallukkaa, kun tasoon olin laittanut vain 16. Tämä on selkeä kyseisen työkalun osan bugi itse Dreamsissa, eikä niinkään käyttäjän virheessä.
Muihin vastaaviin bugeihin en editorin kanssa puuhastellessani törmännyt. Onneksi Dreamsia kuitenkin jatkuvasti päivitellään ja parannellaan. Tätä arvostelua kirjoitettaessa Dreams olikin ehtinyt saada jo lähes parikymmentä päivitystä, jotka ovat korjanneet bugeja ja lisänneet ominaisuuksia ja valmiita rakennuspalikoitakin.
Saatuani skeneni valmiiksi, ilmoitin lopuksi oman tuotokseni myös mukaan jameihin, johon oli tätä kirjoittaessa vielä muutamia tunteja aikaa osallistua.
Kaikki käyttäjät voivat kokeilla jameihin mukaan ilmoitettuja tuotoksia ja antaa niistä oman mielipiteensä: jos tykkäsit, voit moderniin tapaan peukuttaa tekelettä. Tämä toimii myös kaikkien dream surfing -gallerian tuotoksien kanssa. Kaikkia voi halutessaan peukuttaa, mutta huonoimmat kannattaa kenties jättää väliin. Projektien esittelyistä näkee suoraan kuinka monta (tuhatta) on mitäkin peukuttanut, mutta samalla näkee myös, montako tekijää projektissa on ollut ja niin edelleen.
Gallerian tuotoksia voi myös filtteröidä ja rajata. Esiteltäväksi voidaan nostaa esimerkiksi vain sellaisia tuotoksia ja pelejä, joita käyttäjä ei ole aiemmin kokeillut. Tai sitten kaikki voi asettaa järjestykseen suosituimmat, trendaavat ja niin edelleen.
Loppusanat
Dreams on varsin mielenkiintoinen yllätys konsolipelien rintamalla: se on budjettihintainen ja varsinainen pelihän se ei edes ole. Mutta toisaalta se on joulupukin lahjasäkin verran pieniä pelejä, joista löytyy kaikenlaisia helmiä kokeiltavaksi ja itse miksattavaksi.
Omia mielikuvituksen tuotoksiakin pääsee aika hyvin toteuttamaan erittäin laajalla objekti- ja materiaalikirjastolla, jota tukemassa on äärimmäisen kattava valikoima alkuun opastavia tutoriaaleja. Koodausta ei tarvita, mutta ehkä aika ajoin kärsivällisyyttä ei-niin-tarkan ohjausmenetelmän vuoksi. Dreams on kuitenkin hintalapultaan sellainen julkaisu, että sitä on vaikea olla suosittelematta jos oman pelin tekeminen vähääkään kiinnostaa – Dreams antaa mukavan alhaisen kynnyksen opettelulle ja samalla pääsee kokeilemaan muiden unelmia.