Formula One 2004 arvostelussa
Sonyn formula-uutukainen on jälleen täällä. Kuluvaan 2004 kauteen perustuva Formula One 04 on edeltäjänsä tapaan varsin arcadepohjaista formulointia. Peli tarjoaa edellispeliin verrattuna kauden 2004-päivityksen lisäksi oikeastaan vain uramoodilla höystetyn yksinpelin. Suositellaan pienellä varauksella arcade-ajelusta pitäville formulafaneille. Tarkkaa ja ajettavuudeltaan realistista simulaatiota halajavat etsikööt muualta. Jos uramoodia ei pelissä olisi, pisteet olisivat pudonneet puolella tähdellä.
Maikkarin jokavuotuiset formulaykköset on taas pyörineet TV:ssä jo hyvän aikaa ja meneillä oleva 2004 kausi alkaa olla jo todella pitkällä. Allekirjoittaneelle formuloista meni maku jo viime kauden alussa, enkä F1-aiheisia uutisia lukuunottamatta ole seurannut formuloita tänä vuonna laisinkaan. Peruskatsottavaa ne kisat tänäkin vuonna tuntuvat joka tapauksessa olevan: Michael Schumacher voittaa lähes joka kisan, kun taas suomipoika Räikkönen keskeyttää joka toisessa kisassa. Taisipa Schumacher jopa jossain haastattelussa kertoa, että yrittää ennätysvoittoa tällä kaudella, eli toisin sanoen mies yrittää voittaa kauden jo hyvissä ajoin ennen viimeisiä kisoja.. Siinähän sitä jännitystä onkin kerrakseen.
Television edestä paenneet formulafanit voivat edelleen luoda omanlaisensa kaudet ja kisat pelaamalla formulapelejä, eikös? Koska Sonylla on edelleen hallussaan F1-lisenssi yksinoikeudella, tarkoittaa se sitä, että SE virallinen formulapeli löytyy vain ja ainoastaan Playstation 2:lle. Vaan kysymys kuuluukin, onko Formula One 04 parempi kuin 03 ja onko siinä oikeastaan mitään merkittäviä eroja?
Päällimmäisin uudistus toki on uuden kauden mukanaan tuomat uudet kuljettajakasvot, ratavarsimainokset, automaalaukset sekä mahdolliset uudet radat. Tälle kuluvalle kaudelle uusia ratojahan tuli mukaan jopa kokonaista kaksi kappaletta, nimittäin Bahrainin -ja Kiinan GP:t. Kisakalenterista sen sijaan poistui kokonaisuudessaan kisa Itävallan A1-ring. Kaiken kaikkiaan GP-kisoja tällä kaudella ajetaan siis 18 kappaletta. Sääntöuudistuksia ei tälle kaudelle tullut, joten ne ovat 2003 kaudesta siis pysyneet ennallaan.
Sonyn Athens 2004 pelin tapaan suomalainen pelaaja voi nyt valita valikkokielekseen myös suomenkielen. Yksinpelaavalle erilaisia pelimuotoja on käytännössä tarjolla kolme kappaletta; pelihalli, simulaatio ja nyt uutuutena myös nykytrendin mukainen uramoodi, jota allekirjoittanut kaipaili jo 2003-painoksessa. Pelihalli -ja simulaatiomoodeissa pelaaja voi pelata joko yksittäisiä kisoja tai kokonaisen kauden. Eroa näillä kahdella on se, että toinen on enemmän arcadea kuin toinen. Eroa näillä taas uramoodiin nähden on se, että kauden alkaessa pelaajan ei tarvitse pyrkiä talliin vaan pelaaja valitsee virtuaaliminäkseen jonkin olemassa olevista 2004-kauden kuskeista.
Formula One 04:n uramoodissa pelaaja sitten valitsee virtuaalikuskilleen nimen, kansallisuuden, pärstän sekä haluamansatyylisen kypärän. Kun muodollisuudet on saatu kuntoon, on aika hypätä märkäkorvakuskin rooliin. Uramoodissa kaikki aloitetaan aivan alusta ja uran alkaessa pelaaja pääsee mukaan testiajoihin, joissa tarpeeksi hyvin pärjäämällä aukeaa tallipaikka johonkin talliin.
Jos taas testeissä ajaa liian hitaasti tai kolaroi kaiteisiin, eivät tallipomot ota hommiin ja sitä rataa. Kolaroimisesta puheen ollen Formula One 04 liikkuu realisminsa osalta samoilla linjoilla edeltäjänsä kanssa. Simulaatiofriikkien on kait turha elätellä edes toiveita siitä, että Studio Liverpool koskaan työstäisi formulapeliinsä minkäänlaista kunnollista realismia. Törmäily ja kolarointi kun on varsin anteeksiantavaa ja rengas tai etusiipikin lähtevät vasta armottoman pellin paukuttamisen jälkeen irti.
Pelin realismiasetuksia on mahdollista hiukan pelin valikoista säätää, mutta tarjolla on Formula One 2003:n tapaan tarjolla vain lippusäännöt, vauriot, mekaaniset viat, ABS-jarrut -ja bensankulutusasetukset, sekä kisan pituuden ja tekoälyn kovuuden säätömahdollisuudeta. Mutkien oikomisesta ei edelleenkään saa mitään rangaistusta ainoan ollessa varaslähdöstä saatu Stop&Go rangaistus. Tässä vaiheessa on varmasti turvallista ja melko selvää sanoa, että kukaan pelintekijä ei tunnu haluavan yrittää formulapelinsä kanssa rajojen rikkomista, sillä mukana ei edelleenkään kaikkien näiden vuosien jälkeen ole turva-autoa, eikä lämmittelykierrosta.
Rajoja ei rikota muiltakaan osin Sonyn uudessa formulapelissä, sillä audiovisuaalisesti peli on paljolti sama peli kuin mitä 2003-painoskin. Grafiikka ajaa asiansa ja kauden 2004 formulat kuin ratavarsimainoksetkin näyttävät varsin autenttisilta. Grafiikka missään tapauksessa ole millään lailla huonoa tai kamalaa, mutta se ei myöskään ole mitenkään silmiä hivelevää tai edes PS2:n kuuminta kärkeä. Hyvä puoli tässä toki on se, että Formula One 2003-pelin huima vauhdintunne kisattaessa on tallella, eikä peli hidastu missään vaiheessa täysissä kisoissa tai edes jaetun ruudun moninpeleissä.
Ohjattavuus on tuttu ja turvallinen edeltäjästään tuttu. Ohjattavuus ei paljoa ajajaltaan vaadi, riittää kunhan osaa kääntää rattia jotenkuten ja tietää jonkin verran jarruttamisesta. Pelin ohjattavuus onkin selkeästi suunniteltu leppoisaa arcademaista pelattavuutta ajatellen ja sitä peli nimenomaan onkin. Moninpelipuolta testattaessa käytimme yhtä PS2-ohjainta, sekä PC:lle julkaistua Logitechin MOMO Racing Force rattia, joka toimi pelin kanssa vallan mainioisti tärinäpalautuksenkin ollessa sieltä paremmasta päästä. Ratin kanssa peliä muutenkin oli hauskempi pelata, kun ohjattavuuteen sai sitä tarkkuutta ja tuntumaaa hieman peliohjainta enemmän, vaikka ei peruspeliohjaimellakaan huono pelata ole.
Yksinpelinä peli ei välttämättä niin järin mullistava kokemus ole, vaikkakin uramoodia pelasi mielellään. Pelin tekoäly nimittäin on pelissä edeltäjänsä tapaan sen verran yksinkertainen, että toisiaan tekoälykuskit eivät uskalla ohitella ollenkaan, kun taas pelaajan persuksiin ajelevat tuon tuosta. Tähän kun lisää vielä sen, ettei menopeleihin tule itsestään missään vaiheessa kisaa vikoja, joka johtaisi kisan keskeytykseen. Niin, eivätkä armottomat kolarisumat tekoälykuskien keskenkään ole aivan mahdottomuus tässä pelissä.
Pelissä on edelleen mukana se TV-lähetysmoodikin, josta pelaaja voi ihastella tekoälykuskien välisen kokonaisen kisan, itse ottamatta siihen osaa ollenkaan. Mutta tylsäähän sellaista on katsoa, kun kaverit ajavat alusta loppuun yhdessä jonossa, eikä äänipuolellakaan tapahdu oikein mitään tärykalvoja kiinnostavaa.
Äänellisesti Formula One 04 nimittäin yllätys, yllätys kuullostaa melko samalta kuin edellisvuonna. Formulaäänet eivät ole korvinkuultavin tavoin muuttuneet paremmiksi vaan edelleen kuullostavat hieman vaisuilta. Kisanaikaista selostamista ei ole, ei edes sitä edellisvuoden kommentaattoria enään. TV-lähetysmoodissa sentään saa kuunnella Erkki Mustakarin yksinäistä kommetointia, kunhan mies kahvitauoltaan aina suoraan paperista luetun sanan jos toisen ehtii mikkiin sanoa.
Pelihallitilassa kaiuttimista kuuluu typerän suomalaisen kommentaattorin muutaman repliikin toistoa tyyliin “loistavaa!” tai “sinun pitäisi pitää parempaa huolta autostasi” sellaisella äänensävyllä äänneltynä, joka saa pelaajan tuntemaan itsensä pieneksi lapseksi. Simulaatiotilassa asiat eivät ole paljon paremmin, vaikkakaan aivan yhtä tyhjänpäiväistä miehen kommentointi ei ole. Asiaan tietysti saa ainakin jonkinasteista helpotusta, kun pelin alussa valitsee kielekseen suomen sijasta englannin.