Peliarvostelu

FIFA World Cup 2002

Pelin nimi: FIFA World Cup 2002
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: PC
Pelaajamäärä Internet, lähiverkko, modeemi, nollamodeemikaapeli
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 6.5.2002 Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia
Arvostelun FIFA World Cup 2002 kansikuva

EA Sportsilta on totuttu näkemään tasaiseen tahtiin uuusia versioita sen pelisarjoistaan ja vaikka pelitalo onkin ehtinyt jo julkaista tämän vuoden FIFA pelinsä FIFA 2002:n,(joka oli muuten omasta mielestäni koko sarjan tähänastisista paras versio) yllättää se nyt pelaajat julkaisemalla toisen FIFA pelin nimeltään 2002 FIFA World Cup, joka nimensä mukaisesti keskittyy juuri tämän vuoden Japanin ja Etelä-Korean yhdessä järjestämiin MM-kisoihin. Jokainen peli on aina tuonut mukanaan uusimmat pelaaja -ja joukkuepäivitykset, mutta myös edellistä osaa hieman paremmat grafiikat ja yleensä myös yhden tai parhaimmassa tapauksessa useamman uuden ominaisuuden. No varmasti jokainen tietysti ajattelee, että näin on tälläkin kertaa ja että on taas EA Sports mennyt ja julkaissut tavallista 2002 versiota paremman nahkakuulapelin joka on aivan pakko hankkia. Valitettavasti tällä kertaa tämä ei täysin pidä paikkaansa.

2002 FIFA WC sisältää kyllä kaikki oikeat joukkueet ja pelaajakokoonpanot, jotka olivat voimassa 15. päivä tammikuuta, mutta kyseessä on ainoastaan maajoukkueet koska peli keskittyy vain ja ainoastaan MM-kisoihin. Tämä tarkoittaa sitä että pelistä ei maajoukkueiden lisäksi löydy mitään liigajoukkueita, joka on kyllä sinänsä sääli koska sen jälkeen kun oikeat MM-kisat ovat ohi on varmasti joidenkin mielestä aika tylsä vain jatkaa pelaamista samoilla maajoukkueilla ja näin peli-ilo on suhteellisen lyhytkestoista. Pelissä ei voi myöskään pelata MM-kisoja karsinnoista aloittaen, vaan kisat alkavat lopputurnauksesta, joissa mukana on oikeiden 32 joukkueen lisäksi myös muutamia joukkueita jotka eivät oikeasti näin pitkälle päässeet ja pelistä löytyy esimerkiksi Suomi. Voitettuaan MM-kisat voi kyllä ansaita Euroopan, Aasian, Afrikan, Amerikan ja AllWorld allstars joukkueet käyttöönsä tavallisten maajoukkueiden kaveriksi, jos se nyt jotain lohtua muuten niin laihaan joukkuevalikoimaan tuo.
Jokseenkin “kevyttä” sisältöä on yritetty paikata “bonus materiaaleilla”, jotka ovat aivan täysin yhden tekeviä koostuen EA Sportsin pelien yhdistetystä “trailerista” ja muutamasta videonpätkästä jossa kyseisen urheilulajin fanit höpöttävät sitä sun tätä. Tähän kun lisätään vielä se fakta, että pelistä on otettu kokonaan pois mahdollisuus muokata joukkueita ja pelaajia tai edes niiden taitoja, niin ei voi kyllä muuta sanoa kuin että pelissä on todella vähän sisältöä loppujen lopuksi.

Pelimuotojakaan ei ole mitenkään runsain mitoin siunaantunut, sillä varsinaisten MM-kisojen lisäksi tarjolla on ainoastaan Friendly -ja moninpelimuodot. Mukana ei ole siis mitään FIFA 2002:sta löytyneitä muita pelimuotoja, eikä edes harjoittelumahdollisuutta ennen varsinaisen pelaamisen aloittamista pelistä löydy. Näin esimerkiksi pelissä edelleen mukana olevaa hyödyllistä näppäinten uudelleen konfiguroitiominaisuutta ei voi rauhassa testata ennen kuin aloittaa pelaamisen muokatuilla näppäimillä. Näppäinten muuttamisesta puheen ollen pelistä löytyi jokin ikävä bugi, joka ei vaivannut näppäimistöä vaan padia ja ilmeni siten että aina kun ohjaimen näppäimiä muutti eivät ne tallentuneetkaan niin kuin ne oli määrittänyt, vaan täysin satunnaisesti eli siis syöttönappulan tilalle saattoikin tulla liukutaklaus jne. Pelin readme tiedostossa tästä ongelmasta oli myös maininta ja siinä sanottiinkin että joillain USB padeilla saattaa esiintyä kyseinen ongelma. Eli voinemme siis olettaa että tätä ei tapahdu jos omasta peliohjaimesta löytyy peliporttiliitin. Täytyy vain toivoa, että EA julkaisee pelille päivityksen jossain vaiheessa joka korjaisi tämän ja kaikki muutkin mahdolliset ongelmat.

Uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia ei pelissä oikeastaan mukana ole ja pelattavuus ei poikkeakaan hirveästi aikaisemmasta FIFA 2002:sta, ainut minkä itse tulin huomanneeksi oli se että nyt joukkueilla voi olla tähtipelaajiksi luokiteltuja “eliittipelaajia” joita pelin aikana yllätys, yllätys kuvastaa niiden yläpuolella killuvat tähdet. Jostain syystä kumminkin EA:n pojat ovat tulleet siihen tulokseen, että Suomen joukkueen ainut tähtipelaaja on Jari Litmanen eikä esimerkiksi Sami Hyypiä olekaan mikään muu kuin tavallinen hyypiö ja rivipelaaja, kun taas esimerkiksi Englannin joukkueella lähes joka toinen muka on tähtipelaaja.

Pelistä löytyy edelleen erinomaisen hyvät FIFA 2002:ssa tutuksi tulleet suhteellisen realistiset fysiikat, joka tarkoittaa sitä että pallo ei ole liimattu pelaajan jalkaan ja vähän sinnepäin ampumisella ei pärjää ollenkaan vaan pallon potkimisessa saa olla paljon tarkempi. Maalin tolppaankin osuvat palloniskut ovat myös yleisiä ja ennenkaikkea mahdollisia ja parhaassa tapauksessa tolpat voivat onnekkaasti estää vihollisen ampuman pallon menemästä verkkoon kuten oikeassakin jalkapallossa. Tolpan kautta voi toki myös onnistuakin maalinteossa ja mikäs sen hienompaa kuin tehdä maali jossa pallo menee yläriman kautta sisään juuri ja juuri ylittäen maaliviivan, sen jälkeen ei muuta kuin instant replay kehiin ja uusintaa katsomaan. Jos ei FIFA 2002:sta ole tullut pelanneeksi, niin realistisemmat fysiikat saattavat olla aluksi ehkä hieman vaikea hallita joillekin ennenkuin ne sitten lopulta oppii ja niiden kanssa alkaa tulla hyvin toimeen.

Syöttelypelikin on melkein yhtä hyvä kuin edeltäjässään, mutta silti jotain pieniä muutoksia siihen kumminkin oli tehty mitkä eivät olleet niinkään positiivisia, sillä ainakin omasta mielestäni syötteleminen tuntui jokseenkin vaikeammalta. Siinä missä edellisessä pelissä tietokoneen ohjauksen alaisena olleet tiimikaverit hakivat aina parhaansa mukaan hyviä paikkoja, jotta pelaaja voisi uskaltaa syöttää pallon heille, niin tässä tiimikavereiden tehokkuutta oli selvästi heikennetty ja useimmiten ne pyörivätkin vain vastapuolen pelaajien kanssa samassa sumpussa, mutta yllättävän usein kumminkin sumpun keskellekin syöttäminen tuotti hyviä tuloksia oman puolen pelaajan saadessa pallon itselleen. Aina tietystikään näin ei tapahtunut ja omiin tiimikavereihin ei oikein uskaltanutkaan pelissä luottaa jonka takia tulikin monesti vaan vanhaan malliin yritettyä yksin läpi pallon kanssa toivoen että pääsisi maalille asti ja saisi harhautettua maalivahdin, joka EA:n on valitettavasti pitänyt mennä muuttamaan takaisin tyhmääkin tyhmemmäksi tähän versioon. Maalivahtien tyhmyys taas johtaa sitten siihen, että aina kun pääsee vähänkään lähemmäksi maalia ja ampuu vaan tarpeeksi lujaa niin menee pallo helposti sisään eikä näin oikeastaan syöttelyäkään enää tarvitse onnistuakseen maalinteossa.

Tähän kun vielä lisää sen, että pelin vaikeustasot ovat jokseenkin epäbalanssissa siten että beginner ja amateur tasoilla pelin voittaa aina vähintään 4 tehdyllä maalilla, kun taas professional ja world class tasoilla peli on ärsyttävän vaikea tietokoneen pitäessä jatkuvasti palloa hallussaan. Täten pelin pelaaminen on aina joko liian helppoa tai liian vaikeaa. Sopivan haastavaa, mutta kumminkin lyötävissä olevaa vastustajaa ei millään pelin vaikeustasoista valitettavasti saa aikaiseksi. Tietysti kun jompikumpi on valittava, niin mieluumminhan sitä voittaa kuin häviää. Edellä mainituista negatiivisuuksista huolimatta peliä oli kumminkin todella hauska pelata siinä missä aikaisempiakin FIFA sarjan pelejä.

Nyt ollaan ilmeisesti tultu siihen pisteeseen jossa EA Sportsin FIFA sarja ei enää paljoa muutu graafisesti tai ainakaan niin nopealla tahdilla kuin joskus aiemmin, sillä FIFA 2002 WC:n grafiikka eroaa ainoastaan vähän FIFA 2002:n vastaavista. Pelikentän laidoille on lisäilty lähinnä graafisia yksityiskohtia verrattuna edelliseen peliin kuten lisää kameramiehiä, muutama jättkikokoinen MM-kisamaskotti-ilmapallo, kummankin pelaavan joukkueen väreillä väritetty heiluva “pelaaja-ilmapallo”, sekä lisää pieniä heiluvia lippuja ja yksi jättikikokoinen lippu kummallekin pelaavalle maalle katsomoon. EA:n pojille täytyy kyllä nostaa hattua, että ovat vaivautuneet jostain etsimään tähän peliin sentään sen oikean suomenlipunkin, viime pelissä kun suomenlipun tilalla oli jokin EA:n päästä heittämä oma mielikuvituksen tuote.

Pelikentät ovat myös saaneet pienen graafisen kosketuksen, sillä ensinnäkin pelikentät ja niiden katsomot ovat paljon suurempikokoisia kuin tavallisesti, katsomoiden kannattajat on erotettu eri väreillä eri maiden kannattajiksi ja katsomoiden ollessa isompia on myös kannattajiakin tietysti paljon enemmän joka kieltämättä antaa autenttisemman tunteen siitä, että ollaan MM-kisoissa ja näin on osaltaan vaikuttamassa hyvään tunnelmaan. Muutenkin katsojat ovat kauempaa katsottuna hitusen paremman näköisiä kuin edellisessä pelissä ja ehkä myös heiluvat jotenkin eri tavalla. Ainut mikä hieman ihmetytti oli että miksi edellisestä pelissä esiintyneet turvamiehet on jätetty tästä pelistä kokonaan pois, eikö muka MM-kisoissa niitä tarvita ollenkaan?

Muun graafisen loiston ohella myös itse pelaajien ulkonäky on aina tuntunut paranevan vuosi vuodelta ja niin on myös uusimmassa pelissäkin, joskaan ei puhuta mistään hirvittävästä erosta. Pelaajat näyttävät taas piirun verran ihmismäisemmiltä kuin edellisessä ja muutenkin esimerkiksi pelaaja-animaatio on sulavamman näköistä. “Uutuutena” voi taklattu pelaaja nyt myös kaatua useammalla eri tavalla riippuen mistä kulmasta hänet taklataan, toisin kuin edellisessä pelissä jossa pelaaja kaatui aina samalla tavalla. Myös itse pelaajien osalta ylenpalttista kiiltämistä on saatu hyvin vähennettyä ja enää ne eivät kiilläkkään kuin jotkin keilapallot ja näin näyttävätkin taas vaihteeksi hieman realistisemmilta. Pelaajien kasvoja on kanssa muutettu hieman aidomman näköisiksi ja joidenkin pelaajien osalta tässä on onnistuttukin aika hyvin ja esimerkiksi David Beckham, Michael Owen ja Thierry Henry näyttävät paljolti oikeilta esikuviltaan. Kovin montaa tälläista aidonnäköistä naamaa ei peliin tosin ole sisällytetty ja esimerkiksi Suomen joukkueessa tällaisia ei ole yhtään kappaletta, joka siis tarkoittaa sitä että Litmanen, Forssell tai edes Hyypiä eivät näytä yhtään oikeilta esikuviltaan. Hieman vaan ihmetyttää, että mikä siinä on niin vaikeata laittaa niitä valokuvanaamoja peliin kun esimerkiksi saman pelitalon NHL-pelisarjassa ne ovat olleet mukana jo monen version ajan. No ehkä ensi kerralla sitten…

Testikoneella pelatessa oli aluksi ongelmia saada peliä toimimaan ollenkaan, koska yritettäessä käynnistää sitä, peli valitti jatkuvasti että “peliä ei ole asennettu, asenna se uudelleen”. Ongelma ilmeni testikoneessa siitä syystä, että käytössä ollut Windows 2000 käyttöjärjestelmä ei ilmeisesti ollut syystä tai toisesta täysin yhteensopiva pelin kanssa ja pelin 3D Setup ei tunnistanut ollenkaan käytössä ollutta näytönohjainta eikä resoluutioita tai mitään muutakaan voinut siitä syystä muuttaa. Ratkaisu ongelmaan löytyi onneksi jonkun ajan kuluttua pelin readme tiedostosta, jossa Windows 2000 käyttäjiä käskettiin lisäämään pelin komentorivin perään tietty pätkä tekstiä. Vaikka itse pelin saikin käyntiin niin se ei vaikuttanut 3D Setupin toimimattomuuteen mitenkään ja koska 640×480 resoluutiota käytettäessä sahalaidat olivat kammottavan näköiset, oli pakko käydä laittamassa päälle 4x antialiasing, jonka avulla pelin sai näyttämään tarpeeksi hyvältä ruudunpäivityksen ollessa myöskin hyvä. Hyvin todennäköistä kumminkin on, että vika oli ainoastaan testikoneessa ja peli toimii moitteetta muiden Win2000 koneissa, mutta jos ongelma on yleinen niin toivottavasti tämäntapaiset yhteensopimattomuusbugit saadaan korjattua ennen FIFA 2003 pelin ilmestymistä.

FIFA sarjan pelit ovat mielestäni jo monen version ajan sisältäneet hyvät äänet, mutta 2002 FIFA World Cup sisältää vielä piirun verran paremmat. Pelin aikaiset äänet ovat yksinkertaisuudessaan hyvät; Yleisö kailottaa telkkaristakin tuttuja kannustusääniään, pelaajat kommunikoivat kentällä toisilleen erilaisin kuultavin äänin, nahkakuulasta lähtevä potkimisääni on hyvin autenttinen ja peliä tuttuun tapaan selostava kaksikko Andy Gray ja John Mattsson osaavat hommansa hyvin ja jopa eläytyvät selostamiseen suhteellisen hyvin, eikä selostuksessa olekaan ainakaan omasta mielestäni mitään vikaa, ellei nyt sitten laske tarpeeksi monen pelikerran jälkeen miesten repliikkien ulkoa muistamista.
Edellisen FIFA pelin ja miksei muidenkin edellisten FIFA sarjan pelien tasokkaat ja kuuluisien bändien soittamat taustamusiikit loistavat valitettavasti 2002 WC:ssä tyystin poissaolollaan. Tilalle on tullut MM-kisojen virallinen Lontoon sinfoniaorkesterin soittama luritus, jota joutuukin sitten kuuntelemaan lähes koko ajan esimerkiksi pelin valikoissa ja silloin kun pelaajat saapuvat pelikentälle. Oli musiikki sitten miten virallista tahansa, ei joltain Star Warsilta kuullostavaa yksitoikkoista musiikkia jaksa yksinkertaisesti kuunnella niiden totuttujen hittibiisien sijasta. Siis eihän tietystikään Star Wars tyylisessä musiikissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta sellainen ei vain yksinkertaisesti sovi EA:n futispeliin, jossa ollaan totottu kuulemaan juuri aivan toisenlaista musiikkia. EAX tukea tai mitään muutakaan 3D-äänioptiota pelistä ei ainakaan omien havaintojeni perusteella löytynyt mistään laitettavaksi päälle, ainoastaan tuki Dolby Surround äänistandardille mainitaan näkyvästi. Ihan hyvin ne äänet kumminkin toimivat kolmiulotteisinakin ja näin varsinkin pelaajien kommunikoinnit oman puolen pelaajiensa kanssa kuuluivat välillä hienosti takaata, joka kieltämättä tuntui hienolta.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Pelattavuus
  • - Grafiikka ja äänet
  • - Tunnelma

Huonoa

  • - Vaikeustasot
  • - Sisällön vähyys
  • - Maalivahtien tekoäly
  • - Syöttelypeli osittain huonompi kuin FIFA 2002:ssa