Laitearvostelu

Roccat Kone Pure Owl-Eye

Pelin nimi: Roccat Kone Pure Owl-Eye
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
Kehittäjä/Julkaisija: Roccat
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 14.12.2018 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Roccat Kone Pure Owl-Eye kansikuva

Saksalainen Roccat on tasaisen varmasti noussut yhdeksi merkittävistä tietokoneiden oheislaitevalmistajista jo kymmenen vuoden kokemuksellaan. Roccatilta löytyy tänä päivänä tuotteita laadukkaista hiiristä pelinäppäimistöihin sekä kuulokkeisiin. Tämänkertaisessa testissä on johdollinen Kone Pure Owl-Eye pelihiiri, nätillä valkomustalla värityksellä varustettuna.

Hiirihän sinänsä ei enää ole uusi tuote – se julkaistiin alunperin viime vuoden alkupuolella, mutta saatavuus valkomustana on uusi juttu ja koska Game Reality ei ole arvostellut Kone Pure Owl-Eye hiirtä aiemmin, katsastamme laitteen nyt.

Paketin sisuksiin on Roccatin tapaan laitettu mukaan hiiren lisäksi vain pikaohjeläpyskä. Hiiren asetuksia, kuten tarkempaa DPI:tä, RGB-valaistusta, makroja sekä pikanappuloiden säätöjä varten on ladattava hyvä ja kattavaa säätöä tarjoava laiteohjelmisto Swarm, Roccatin kotisivuilta. Allekirjoittaneella ohjelmisto on ollut jo asennettuna ja kun Roccat Pure Owl-Eye kytkettiin usb-väylään, tunnisti ohjelmisto hiiren ja halusi päivittää itsensä. Hiiren liitäntäjohto itsessään on jälleen kerran kestävämpää, punottua kaapelia ja pituuttakin riittää mukavat 1,8 metriä.

Pure Owl-Eye hiiri on kooltaan yhdeksän prosenttia pienempikokoinen kuin isoveljensä Kone EMP, jonka pohjalta Kone Pure -hiiri on rakennettu. Kone Pure Owl-Eye nimitys taas tulee siitä, että viime vuonna julkaistu hiiri on eräänlainen päivitys aiemmin olemassa olleelle Kone Pure -hiirelle.

Käytännössä merkittävin ero on hiiren käyttämä optinen ja varsin tarkka Owl-eye -sensori, joka tarjoaa äärimmäistä tarkkuutta etenkin pelaamista ajatellen. DPI-asetuksia kun saa säätää aiemmin arvostelemamme Roccat Leadr -hiiren tapaan aina järjettömän tarkkaa liikkuvuutta tuottavan 12 000 dpi:n rajaan asti. Myös hiiren polling ratea eli päivitystaajuutta on mahdollista säätää asteikolla 125, 250, 500 ja 1000 Hz. Mitä suuremmat hertsit on käytössä, sitä vähemmän lagia ainakin teoriassa pitäisi käyttäjän tuntea.

Hiiren tekniset tiedot näkyvät alla:

 – Optinen ROCCAT® Owl-Eye -sensori, 12000 dpi
 – 1000 Hz:n lähetystaajuus
 – 1 ms:n vasteaika
 – 50 G:n kiihtyvyys
 – 250 ips:n enimmäisnopeus
 – Hiiren kiihdytys: ei
 – Apuohjaus: ei
 – Säädettävä nostokorkeus
 – ARM Cortex-M0 50 Mhz
 – 512 kt:n sisäinen muisti
 – 1.8 metrin punottu USB-kaapeli
 – Mitat (LxKxPx): 7,0 x 3,9 x 11,8 cm
 – Paino: 88g

Kuten yllä olevasta listastakin voi huomata, on Pure Owl-Eye -hiiren alhainen 88:n gramman paino melkoisen kevyttä sorttia ja se tuntuu myös käytössäkin. Vertailuna käytin arvostelussa hiiriä Roccat Leadr sekä Logitech G402. Vertailtaessa näihin raskaampiin hiiriin (Leadr painaa 134 grammaa) tuntuu Pure Owl-Eye kädessä melkein jopa siltä, kuin kuorien sisällä ei olisi yhtään mitään. Siitä huolimatta hiiri ei kuitenkaan tunnu missään nimessä liian kevyeltä, vaan juuri mukavan kevyeltä liikuteltavalta.

Roccat Leadr -hiiren arvostelussa mainitsin sen olevan liukkaan oloinen, ainakin alkuun ennen kuin sen kookkaampaan muotoiluun käden alla tottui. Pure Owl-Eye hiiren kanssa tätä tunnetta ei tullut vastaan missään vaiheessa, ei edes alussa.

Minkäänlaista kumipintaa ei nytkään tarjolla ole, mutta hyvä muotoilu ja pienempi sekä kompakti koko tekevät hiirestä sellaisen, että siitä saa kunnon pitävän otteen hektisessäkin menossa ja yleistuntuma varsinkin pelikäytössä on kerrassaan erinomainen. Peukalon kohdalta löytyy myös pro-grip -nimeä kantava muovipinnoitus, jonka Roccat sanoo ehkäisevän hikeä.

Perusnappuloiden ja rullan lisäksi hiirestä löytyy rullan alapuolelta kaksi (oletuksena DPI:n vaihtoon) sekä hiiren vasemmalta reunalta peukalon luota kaksi. Fyysisten pikanappuloiden määrä verrattuna esimerkiksi Roccatin omaan, Leadr-hiireen on viisi nappulaa vähemmän, mutta Roccatin tuttu Easy-Shift[+] -ominaisuus kasvattaa jälleen potentiaalisten nappuloiden määrää. Kone Pure Owl-Eye hiiren osalta nappulamäärä ominaisuutta hyödynnettäessä nousee seitsemääntoista.

Easy-Shift[+] toimii siten, että määritetään ensin jokin pikanappuloista easyshiftiä varten ja sen jälkeen voidaankin jakaa kaikille nappuloille jokin toiminto. Pidettäessä sitten easyshift-nappulaa pohjassa sekä painamalla sellaista nappulaa, johon pikatoiminto on määritetty, aktivoituu kyseinen toiminto. Mitä tulee hiiren rullaan, on se valmistettu täystitaanista ja sen pitäisi tuottaa entistä tarkempaa rullailua.

Loppusanat

Jos etsit laadukasta hiirtä, mutta et halua pulittaa siitä satoja euroja, on noin 65-70 euroa maksava Roccat Pure Owl-Eye (white) erinomainen vaihtoehto niin pelaamiseen kuin tavalliseen käyttöönkin. Se on sopivan kokoinen ja tarjoaa myös erittäin hyvän pidon ja käyttötuntuman. Allekirjoittanut on vuosien varrella kokeillut yhtä jos toistakin hiirtä, eikä yksikään aiemmin ole tuntunut niin nopeasti niin oikealta.

Paketin kruunaa Roccatin tuttu kahden vuoden tuotetakuu. Kyseessä onkin hiiri, jonka hintalaatusuhde on erittäin hyvin kohdallaan ja hintaluokkansa edustajana siitä onkin hyvin vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa.

Yhteenveto

Lähes täydellinen

Hyvää

  • - Erittäin kevyt ja sopivan kokoinen
  • - Istuu kivasti käteen ja ote pysyy
  • - Monipuolinen swarm-ohjelmisto ja easyshift[+]
  • - Erinomainen hintalaatusuhde
  • - Äärimmäistä tarkkuutta tarjoava Owl-Eye sensori sekä polling rate -säädöt
  • - Hiiren mustavalkoinen ilme on vaihtelua
  • - Kahden vuoden takuu