Spore - Ihkut Ja Iljetykset

Spore – Ihkut Ja Iljetykset - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Spore - Ihkut Ja Iljetykset
Lajityyppi: Spore - Ihkut Ja Iljetykset
Alusta: PC
Ikäraja 12
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 9.12.2008 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Spore - Ihkut Ja Iljetykset kansikuva

Kaikki The Sims -pelejä pelanneet tai niistä kuulleet varmasti tietävät myös sen, että sarjan maineella ja sen suosion ansiosta EA on pystynyt takomaan jatkuvasti uutta rahaa The Sims -nimikkeellä uusia pelialueita ja uutta puuhattavaa sisältävien lisälevyjen, mutta myös niin sanottujen “kamasettien” muodossa. Kamasetit ovat tuoneet mukanaan ainoastaan pientä sälää, kuten uusia kalusteita, vaatteita simeille tai kuten viimeisimmässä kamasetissä, puutarhan kaunistamiseen, sekä erilaisia koristeita oman virtuaalitalon muuttamiseksi kartanonnäköiseksi.

Will Wrightin, mies The Sims ja Sim City -pelien takaa ideoi tänä vuonna julkaistun, varsin hauskan ja pelattavan Spore -pelin, jossa edettiin evoluution alkutaipaleista alkumeren kautta sivilisaation huipentumaan, avaruusaikaan. Pelaaja sai itse suunnitella oman olionsa, sekä joissain tilanteissa jopa valita olionsa tavan kehittyä; ollako raakalainen, vaiko ystävällismielinen ja hankkia paljon liittolaisia. Pelin menestys poiki hieman The Sims -pelien kamasettejä muistuttavan idean, joka kantaa nimeä “osasetti”. Sporen ensimmäinen, Ihkut ja Iljetykset -nimeä kantava osasetti pitää sisällään nimensä mukaisesti uusia ruumiinosia, kuten uusia silmiä, suita, jalkoja, sekä käsiä olioiden luomiseen. Kaiken kaikkiaan uusia ruumiinosia on tarjolla 60 kappaletta. Lisäksi tarjolla on 48 uutta värinahkaa, sekä 24 kappaletta uusia animaatioita olioiden liikuttelun iloksi, joihin lukeutuu muun muassa uusia laulu, tanssi- ja taisteluhuutojen animaatioita. Kaiken kaikkiaan uutta on tarjolla siis positiivisena asiana paljon enemmän verrattuna tyypilliseen The Sims 2 -kamasettiin, jossa sitä uutta sälää on aina 60 kappaletta, oli se sitten vaatteita tai huonekaluja.
Ihkut ja Iljetykset päivittää Sporen asennuksen aikana uusimpaan versioon samalla kun asentuu koneelle. Toisin kuin The Sims 2 -kamasettien kohdalla, Sporen osasetti ei luo uutta pikakuvaketta työpöydälle, vaan sen sijaan uudet tavarat löytyy käynnistämällä tavalliseen tapaan alkuperäinen peli ja avaamalla pelistä otuseditori, josta sitten löytyy jokaisessa eri kategoriassa (ruumiinosat, animaatiot, värit) seikkaillessa pieni erillinen painike, jota klikkaamalla saa näkyviin osasetin mukanaan tuomat uudet lisukkeet. Uudet osat, animaatiot ja värit ovat sinänsä varsin tervetulleita ja varmasti lisäävät vaihteluntunnetta sellaisien pelaajien kohdalla, jotka ovat Sporen kerinneet koluamaan lävitse useampaan otteeseen jos jonkinnäköisenä oliona. Itse henkilökohtaisesti kuitenkin olisin ottanut mieluummin vastaan vaikkapa uusia rakennusten tai ajoneuvojen osia sisältävän osasetin, joka epäilemättä varmasti vielä jossain vaiheessa pelille julkaistaan.
Siihen nähden, että Sporelle julkaistu Ihkut ja Iljetykset pitää sisällään huomattavasti enemmän sisältöä, kuin niin ikään noin 16 euroa maksavat The Sims 2 -pelin kamasetit, on Ihkut ja Iljetykset enemmässä määrin rahansa väärti, mutta silti ehkä hitusen liian suolainen. Jos nimittäin ottaa huomioon sen, että oikeasti uutta pelisisältöä ja pelattavaa sisältävät lisälevyt yleensä maksavat keskimäärin noin 25 euroa. Hintaero ei ole kovin suuri, eikä uutta pelattavaa kuitenkaan Sporen osasetin mukana tule. Pitäydyn jälleen arvosanan antamisessa kokonaan, sillä arvosanan antaminen loppujen lopuksi olisi väärin. Jos et liiemmin innostunut Sporessa omien luomusten tekemisestä, ei osasettiä missään nimessä kannata hankkia. Jos sen sijaan innostuit, kannattaa asiaa harkita. Pelin nimi olisi voinut olla suomenkielisyydestään huolimatta hieman “ystävällisempi”. Kehtaako vanhempi pelaaja oikeasti käydä ostamassa Ihkut ja Iljetykset -nimeä kannessaan kantavaa tuotetta kaupasta? Ehkä nimitys “Spore – ihQ ja ei niin ihQ” olisi kaiketi ollut vielä parempi.. Se olisi mennyt kuin kuumille kiville.

Yhteenveto

Kasa surkeutta

Hyvää

  • - - 2 GHz prosessori (Intel Core Duo MAC-koneille) - 128 Mt 3D-näytönohjain Pixel Shader 2.0 tuella/ 128 Mt näytönohjain - 512 Mt muistia(768 Mt Vistalle, 1 Gt muistia MAC-koneille) - 6 Gt vapaata kovalevytilaa(4,7 Gt + 1 Gt MAC-koneille) - Windows XP/Vista tai Mac OS X 10.5.3 Leopard käyttöjärjestelmä - Internet-yhteys - Alkuperäinen Spore-peli tai Spore otuseditorin

Huonoa

  • - Hinta