Peliarvostelu

The Walking Dead – No Time Left – Episode 5

Pelin nimi: The Walking Dead - No Time Left - Episode 5
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 23.11.2012 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun The Walking Dead - No Time Left - Episode 5 kansikuva

Kaikki hyvä loppuu aikanaan tavataan sanoa ? vai loppuuko sittenkään? The Walking Dead episodipelisarja on tämän arvostelun myötä saavuttanut viidennen ja viimeisen osansa, mutta Telltale on jo varmistanut, että toinen kaudellinen episodeja tullaan tekemään — onhan sarja ollut Telltalen lyhyen historian kaikkein menestynein. Tämä on siis aivan loistava uutinen niille, jotka ovat nauttineet Telltalen episodeista kenties yhdessä TV-sarjan kera (allekirjoittanut ainakin on).

Jälleen kerran aiemman episodin tapahtumat ovat melko tuoreena muistissa ? jos ei omassa, niin ainakin pelin muistissa, sillä kuten aiemmissakin osissa myös tässä aiemmat tapahtumat vaikuttavat juonen kulkuun ja sivuhahmojen käyttäytymiseen pelaajan ohjastamaa Leetä kohtaan. Mitä pidemmälle pelisarjassa mentiin sitä vähemmän se tuntui antavan tilaa perinteiselle point & click seikkailulle ja sen sijaan enemmän tilaa vahvalle tarinalle, sympaattisille ja hyvin rakennetuille hahmoille sekä jännittävälle juonelle. Kauden päätösepisodi No Time Left ei ole mikään poikkeus, vaikka aivan samalle tasolle se ei ylläkään tunnelman vahvuudeltaan lähestulkoon täydellisen neljännen episodin kanssa.
Lee ja kumppanit eivät ole päässeet pois Savannahissa ja edellisen jakson lopun dramaattinen käännös (en kerro mikä) näyttelee keskeistä osaa koko viimeisen episodin ajan ja on alati taustalla läsnä. Pelaaja joutuu jälleen tekemään tärkeitä ja jopa pelottaviakin päätöksiä, jotka ajoittain herkistävät isommankin miehen ja joiden seuraamuksia ei välttämättä heti edes näe. Veri lentää, eikä groteskeilta kohtauksilta säästytä tälläkään kertaa. Tunnelma pysyy vahvana, mutta itse pelattavuuden osalta episodi keskittyy ehkä hieman liikaakin tarinan kerrontaan, kuin pelinä olemiseen.

Seikkailuelementtejä ei ole enää juuri lainkaan, eikä pelissä puzzleja pahemmin ratkota ja jos ratkotaan ne ovat haastavuudeltaan tasoa ota viereisestä kaapista esine X ja käytä sitä läheiseen objektiin. Tässä episodissa edes tämän tason puzzlejakin on kuitenkin todella vähän. Puzzlejen tilalla episodista sen sijaan löytyy enemmän hetkiä, joissa naputetaan rivakkaan tahtiin Q-näppäintä sekä kohtia, jossa joko ammutaan tai hakataan veitsellä zombeja hiirtä yksinkertaisesti klikkailemalla. Toki nämä toiminnalliset hetket ovat osa The Walking Deadia, mutta ajoittain pelattavuus etenee kuin kiskoilla.

Onneksi kuitenkin vahvat ja oikeasti kiinnostavat henkilöhahmot sekä näiden kohtalot maskeeraavat tämänkertaisen episodin pelattavuuden onttouden alleen melko hyvin. Uusia hahmoja ei juurikaan nähdä, vaan episodi keskittyy pelaajan oman selviytyjäporukan edesottamuksiin zombeja kuhisevassa kaupungissa. Tästä huolimatta yksi pelin parhaita hetkiä on Leen ja erään toisen (uuden) henkilön välillä käytävä pelottavan rauhallinen kahdenkeskinen dialogi.

Vaikka viides episodi ei olisikaan se kirkkain tähti on kuitenkin kyseessä on se viimeinen. Kaikki jotka aiempia episodeja ovat pelanneet haluavat siis varmasti tietää miten lopulta käy ja ennen kaikkea miten sen ?oman? tarinan käy ? ketkä jäävät henkiin ja ketkä eivät. Lopusta sanon vain sen verran, että kuten useasti aiemminkin olen todennut; katsokaa mitä tapahtuu lopputekstien jälkeen, sillä muutoin lopetus jää vähän turhankin kylmäksi cliffhangeriksi kakkoskautta pedaten, jonka ilmestymiseen varmasti tulee menemään vielä tovi jos toinenkin.

Kaiken kaikkiaan The Walking Dead on sarjana ollut varsin silmiä avaava pelikokemus. Se on sekoittanut onnistuneesti kevyehköä seikkailua toiminnan kanssa yhteen onnistuneiden kontrollien kera. Juoni pääpiirteittäin on käsitellyt Leen ja tämän matkan varrella tapaamiensa muiden ihmisraunioiden selviytymistä maailmanlopun tunnelmissa ja samalla Telltalen peli on onnistunut tuomaan ruudulle sellaisia henkilöhahmoja sekä sellaisen keskeisen ominaisuuden (valintojen vaikutus tapahtumiin ja hahmojen selviämiseen hengissä), että se on välillä jättänyt leuan pidemmäksi ajaksi auki. En ole koskaan, missään pelissä ikinä välittänyt sen keskeisistä hahmoista ja näiden selviytymisestä samalla tavalla kuin The Walking Deadissa. Kiitos Telltale tästä kokemuksesta ja toivottavasti pääsemme pian nauttimaan lisää.

The Walking Deadin pelin kaikki viisi episodia sisältävän Steam pass-paketin voi hankkia itselleen Telltalen kotisivuilta: http://www.telltalegames.com/cart/ ja uudet kuukausittain ilmestyvät episodit saa sen jälkeen ladata maksutta sitä mukaa, kun ne ilmestyvät. Koko paketti maksaa 25 euroa, joten hintaa per episodi kertyy noin viisi euroa.

Tätä kirjoittaessani Steamissa on edelleen käynnissä syysale kahden päivän ajan, joten jos kiirehdit saatat saada The Walking Deadin itsellesi hintaan 18,74 euroa (tai muuhun alennettuun hintaan).

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Hahmojen lopullisesta kohtalosta välittää
  • - Juonenkäänteet
  • - Tunnelma
  • - Hinta

Huonoa

  • - Puzzleja ei ole juuri lainkaan
  • - Välillä tarinaa edistetään kuin kiskoilla