Peliarvostelu

The Walking Dead – Starved For Help – Episode 2

Pelin nimi: The Walking Dead - Starved For Help - Episode 2
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
User profile picture Teksti: Mikko Kosonen, 1.7.2012 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun The Walking Dead - Starved For Help - Episode 2 kansikuva

The Walking Dead ? Starved For Help jatkaa Telltale Gamesin upeasti aloittaneen zombieseikkailusarjan tapahtumia. Tämä viisiosainen The Walking Dead -pelisarja perustuu siis Robert Kirkmanin samannimisiin sarjakuviin, vaikka episodeilla on yhtäläisyyksiä myös erittäin suosituksi nousseeseen TV-sarjaankin, jonka kakkoskaudesta esitettiin päätösjakso Yhdysvalloissa jo maaliskuun puolivälissä, tarinan jäätyä roikkumaan mielenkiintoisiin tapahtumiin jo varmistunutta kolmoskautta odotellessa. Täällä Suomessa sarjan kakkoskautta voi seurata niin ikään, kaikille näkyvällä FOX-kanavalla.

Telltale Games mainosti omaa uutta seikkailupelisarjaansa virallisen lisenssin ohella sillä, että mullistavasti ja etenkin episodipeleille ennennäkemättömällä tavalla pelaajan tekemiset vaikuttavat tuleviin tapahtumiin ja sitä kautta tuleviin episodeihinkin. Starved For Help sijoittuu aikaan kolme kuukautta ensimmäisen episodin jälkeen. Pelin päähenkilö, tummaihoinen ja murhasta syytetty Lee kuin myös muut hänen aiemmassa osassa tapaamansa selviytyjät ? siis ne jotka pelaajan omassa pelissä selvisivät viime episodista ? pitävät edelleen majapaikkaa löytämänsä aution motellin pihalla. Mukaan on kuitenkin tuona kolmen kuukauden aikana tullut yksi uusi selviytyjä, jonka muut pelastivat pahasta pinteestä kartoittaessaan lähimaastoa. Kakkosepisodin alkaessa Lee ja tämä uusi kaveri löytävät lisää selviytyjiä ja episodin aikana tavataankin nippu uusia hahmoja, mukaan lukien läheisellä maatilalla selviytymistä yrittävä kolmehenkinen perhe.
Starved For Helpin tapahtumat sijoittuvatkin pääosan ajasta uutena paikkana nähtävälle maatilalle ja sen lähiympäristölle. Pelattavuudeltaan kakkosepisodi tarjoilee aloitusjakson tapaan paljon jännittäviä, toiminnallisempia hetkiä, mutta myös sitä perinteistä puzzlenratkontaakin, jotta peli säilyttää paikkansa seikkailupeligenren parissa, vaikka Telltalella on tänä päivänä hieno kyky hämärtää näitä genrerajoja ja Starved For Help on tästä ehkäpä hienoin taidonnäyte tähän mennessä.

Peli tuntuukin paikoitellen kuin interaktiiviselta elokuvalta, jossa pelaajalta vaaditaan monessa tilanteessa nopeita valintoja ihmiskohtaloiden kuin tavallisten keskusteluidenkin aikana. Lähes kaikki vaikuttavat kaikkeen. Leen tekemiset pelaajan käden kautta vaikuttavat siihen mitä muut ovat leestä mieltä ja vielä dramaattisemmin pelaaja on Leen toimien kautta myös loppukädessä vastuussa siitä kuka saa elää ja kuka ei. Tällaisia kiperiä tilanteita tarjoillaan myös tässä sarjan kakkosepisodissakin. Etenkin jos pitää päällä pelin asetuksista namikkaa, joka ilmoittaa ruudulla aina kun jokin valinta tai tapahtuma on vaikuttanut tuleviin tapahtumiin, pistää se irvistämään tahattomasti — jos ei muuten niin ainakin sisäisesti — ja jo hieman ennakkoon laittaa pelaajan miettimään tekemänsä valinnan kauaskantoisempia seurauksia. Useaan otteeseen kakkosepisodissa huomasi pieniä asioita sekä hahmojen muuttunutta käytöstä, jotka olivat kaikki seurauksia ykkösepisodissa tekemistäni valinnoista.

Pelissä tapahtumien eteneminen tuntuukin juuri näiden vuoksi todella henkilökohtaiselta ja siksi kaikki ikävät tapahtumat ? jotka usein vieläpä tapahtuvat täysin yllättäen ja todella dramaattisella tavalla ? saavatkin aikaan ekstraripauksen aitoutta, joka taas parhaimmillaan tuottaa tunteen, joka laittaa välittämään aidosti muista hahmoista. Se on todella harvinaista peleille ? tarkemmin sanottuna sitä ei tapahdu oikeastaan koskaan, missään pelissä.

Haastavuudeltaan ja sitä kautta pituudeltaan peli ei ole aivan ykkösepisodin luokkaa. Puzzlet ovat kyllä todella loogisia, mutta samalla myös ratkaisut niihin löytyvät ikävä kyllä yleensä hyvin läheltä tai jopa vierestä. Pitäisikö saada lukko auki ruuvimeisselillä ? Mistä meisseli ? Lähistöllä lojuvasta työkalupakista ilman sen kummempaa esteenylitystä.

Puzzlet soljuvat eteenpäin omalla painollaan, siinä missä toiminnalliset hetket sen sijaan ratkeavat lähes itsekseen pienellä vaivalla, kunhan vain omaa sen verran ripeää refleksikykyä, että osaa näpyttää vaikkapa Q-nappulaa vähän tavallista nopeammin tai esimerkiksi tähdätä hiiren kursorilla zombien kasvoille suurin piirtein oikeaan kohtaan ja painaa vasenta hiirennappia pari, kolme kertaa peräkkäin kenkiäkseen tai hakatakseen epäkuolleen hengiltä tiukassa tilanteessa. Koska haastetta ei juurikaan ole puzzleissa ja toimintakohtauksiakin saa yrittää loputtomasti uudelleen, mikäli epäonnistuu ja Lee kuolee, ei pelille sen vuoksi kerry älytöntä pituutta. Sarjan kakkosepisodin pelaakin tunnissa tai parissa melko helposti lävitse.

Siitäkin huolimatta, että episodi on helppo ja lyhyt, pitää se sitäkin tiukemmin otteessaan. Mukana on draamaa kuin henkistä vääntöäkin eri selviyityjien välillä, eikä groteskeiltakaan kohtauksilta tai juonenkäänteiltä (joskin hieman arvattavilta) nytkään jäädä ilman. Kakkosepisodi toimii aivan hyvänä siltana ensimmäisen ja tulevan kolmannen episodin välissä.
Visuaalisesti ja myös äänipuolellakin tehdään jälleen upeaa työtä. Peli näyttää samaan aikaan elokuvamaiselta ja sarjakuvamaiselta, mikä on kai ollut tarkoituksenakin. Dramaattisimmat kohtaukset ovat upeasti toteutettuja ja niissä on todellista syvyyttä, koska useimmiten pelaaja joutuu tekemään nopeita valintoja tilanteiden eteen sattuessa ? toisin sanoen, tapahtumat eivät etene lineaarisesti vain yhtä mahdollista lopputulosta kohden. Kokonaisuutena episodi on erittäin koukuttava ja jättää pelaajan jälleen kerran innolla odottamaan seuraavaa episodia.

The Walking Deadin pelin kaikki viisi episodia sisältävän Steam pass-paketin voi hankkia itselleen Telltalen kotisivuilta: http://www.telltalegames.com/cart/ ja uudet kuukausittain ilmestyvät episodit saa sen jälkeen ladata maksutta sitä mukaa, kun ne ilmestyvät. Koko paketti maksaa 25 dollaria, joten hintaa per episodi kertyy noin neljä euroa ? ei lainkaan paha tämän tason viihteestä.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Verta ja raakuutta ei säästellä sitä vaativina hetkinä
  • - Pelaajan valintojen mukaan elävä seikkailu ällistyttää
  • - Otteessaan pitävä tarina
  • - Saumaton toteutus

Huonoa

  • - Hieman avausepisodia lyhempi
  • - Ei mikään järin haastava episodi