Peliarvostelu

Borderlands: The Handsome Collection

Pelin nimi: Borderlands: The Handsome Collection
Lajityyppi: Ajopelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjät: Borderlands 2: Gearbox Software / Iron Galaxy Studios, Pre-Sequel: 2K Australia / Armature Studio
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 7.5.2015 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Borderlands: The Handsome Collection kansikuva

Jos pitäisi ravistella hihasta viisi menneen konsolisukupolven parasta pelisarjaa, löytyisi jostain Souls-pelien ja Unchartedien välistä Gearbox Softwaren Borderlands. Hiotuista ammuskelumekaniikoista, diablomaisesta varusteiden haalinnasta ja keskenkasvuisesta huumorista muotoutuu anarkistinen, mutta tyylitajuinen kokonaisuus, jonka pariin uppoaa heittämällä kymmentuntinen jos toinenkin. Kyseessä on toisin sanoen loistava pelisarja, jonka parhaiden palojen tuominen uuden polven konsoleille käy järkeen niin monella tasolla, ettei 2K Gamesin ilmoitus Borderlands: The Handsome Collectionin julkaisusta yllättänyt ketään.

Borderlands: The Handsome Collection keskittyy lempiantagonistini, Handsome Jackin, saagaan. Yksiin kuoriin on sullottu Borderlands 2 sekä hieman väliepisodin makuinen Borderlands ? Pre-Sequel kaikkine lisäosineen ja DLC-paketteineen. Pääpelit ovat pysyneet sisällöllisesti ennallaan, joten en haaskaa aikaa saati palstatilaa vanhan toistoon. Borderlands 2 -arvosteluni löytyy täältä ja Pre-Sequel -arvioni täältä.

Peruspelien höysteeksi tarjoillaan uusia pelihahmoja ja jopa kuusi juonellista lisäosaa. Lisärit tarjoavat tuntitolkulla tasalaatuista Borderlands -puuhastelua, mutta soveltuvat vaikeustasonsa puolesta lähinnä kokeneemmille pelihahmoille. Vaikka missään vaiheessa ei poiketa liian kauas Borderlandsin tutusta ja turvallisesta ammuskelukaavasta, löytyy lisäosista ihan mukavasti vaihtelua. Positiivisen jäljen jättivät etenkin merirosvoteemainen Captain Scarlett and Her Pirate?s Booty sekä pelisarjan ominaisesta rappioestetiikasta irtautuva Dungeons and Dragons -seikkailu, Tiny Tina?s Assault on Dragon Keep. Riippuu vähän omasta perfektionismista, saako lisäsisältöön uppoamaan tunteja vaiko kymmeniä, mutta varmaan nyt keskimääräisen blockbuster-pelin edestä ainakin.

Uusien konsolien kapasiteetti hyödynnetään The Handsome Collectionissa pääasiassa visuaalisiin parannuksiin, kuten tekstuureihin, resoluutioon ja ruudunpäivitysnopeuteen. Jälki on merkittävästi alkuperäispelejä siistimpi, sulavampi ja pelattavampi, joskin pelien PC-versiot vetävät pidemmän korren 4K-tuella sekä PhysX-partikkeleillaan. Videotoiston laatu on outoa kyllä taantunut nykiväksi, pakkausartefakteja viliseväksi sekamelskaksi, mutta onneksi tästä saa kärsiä vain pelien ennalta purkitetuissa alkudemoissa.

Paperilla hauskin lisäys on mahdollisuus taittaa pelejä jaetun ruudun moninpelinä jopa neljän pelaajan kesken. Käytännössä ruudunpäivitysnopeus alkaa kuitenkin yskähdellä vilkkaammissa kohdissa alle luvatun kolmenkymmenen kuvan sekuntinopeuden, eikä pelimekaniikan kannalta tuikitärkeä esineidenhallintakäyttöliittymä mahdu järkevästi minikokoiselle ruudulle. Ainoa tapa ratkoa ongelma olisi ollut rakentaa koko valikkokäyttöliittymä alusta pitäen uusiksi, mikä ei ymmärrettävästikään mahtunut remasteroinnin piiriin. Ruutukoon kanssa pystyy elämään, mutta se vaatii vähän kärsivällisyyttä. Yksin- ja kaksinpelinä kokemus on merkittävästi edellispolven Borderlandseja makoisampi. Vaikkei ruudunpäivitysnopeus ihan hehkutetussa kuudessakymmenessä pysy täälläkään, on meno sulavaa, eikä ruutupinta-alakaan ole täydellä 1920 * 1080 kuvapisteen teräväpiirtotarkkuudella ongelma. Pienenä, mutta tärkeänä yksityiskohtana, The Handsome Collection tukee myös hahmojen PlayStation kolmoselta neloselle ja Xbox 360:ltä Onelle.
Muilta osin The Handsome Collectionista on vain vähän sanottavaa. Eniten siitä saa irti, jos välistä ovat jääneet joko Borderlands 2 tai sen lisäosat. Pre-Sequel on paketissa mukava bonus, joskin henkilökohtaisesti olisin nähnyt sen tilalla mieluusti sarjan aliarvostetun ykkösosan. Hyppiminen Borderlands 2:n ja Pre-Sequelin välillä oikeastaan vain korostaa pelien selkeää laatueroa niin hahmojen, tehtävien kuin tasojenkin suunnittelussa. Tuntuu tietenkin vähän ikävältä kaataa suolaa vastikään suljetun 2K Australian haavoihin, mutta tosiasia on se, että vain toinen näistä peleistä tuntuu kuin se olisi tehty rakkaudella, toinen julkaisijan tilaamana komiteatyönä. Niin tai näin, Borderlands: The Handsome Collection tarjoaa sisällöllisesti hulppean paketin, jonka parissa on hyvä odotella pelisarjan vääjäämätöntä kolmatta osaa.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Alkuperäisteoksia näyttävämpi, sulavampi ja pelattavampi.
  • - Pelattavaa kymmeniksi tunneiksi.
  • - Hahmojen siirtäminen vanhoilta konsoleilta.

Huonoa

  • - Ruututila käy ahtaaksi nelinpelissä.
  • - Ruudunpäivitysnopeus yllättävän epävakaa.