Peliarvostelu

F1 Race Stars

Pelin nimi: F1 Race Stars
Lajityyppi: Arcadepelit
Alusta: XBOX360
Arvostelukappale Namco Bandai Partners
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 24.11.2012 Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia
Arvostelun F1 Race Stars kansikuva

Tätä kirjoittaessani on F1-sarjan erittäin jännittävänä koko sen keston pysynyt kausi 2012 on saamassa päätöksensä tänään. Mestaruus ratkaistaan kahden kuskin, Sebastian Vettelin ja Fernando Alonson välillä. Oma veikkaukseni on Alonso – sen toteutuminen jää nähtäväksi. Kisan alkamista odotellessa voi päästä tunnelmaan pelaamalla Codemastersin virallista F1 2012-peliä, tai vaihtoehtoisesti pelata formula-aiheista kart-peliä!

Ilmeisesti F1-lisenssin hankkiminen nimittäin sisältää myös mahdollisuuden tehdä muunkinlaisia pelejä, kuin pelkästään vakavia tai puolivakavia simulaatioita. Codemastersin racing-osasto on ottanut hieman vapaata formuloista ja mennyt ja kehittänyt iloksemme F1 Race Starsin. Pelattavuudeltaan F1 Race Stars on varsin klassinen näkemys tyypillisestä kart-pelistä, joka muistuttaakin paljolti muun muassa Mario Kart-pelisarjaa, takavuosien Wacky Wheelsiä, Crash Nitro Kartia, Madagascar Kartzia ynnä muita, ynnä muita.

Edukseen F1 Race Starsin erottaa sen käyttämä virallinen F1-lisenssi, joka mahdollistaa “oikeiden” formulapelien tapaan oikeiden kuskien, sekä oikeiden ratojen hyödyntämisen. F1 Race Starsissa ihan kaikki kuitenkaan ei ole sataprosenttisen autenttista, sillä vaikka mukana ovatkin kaikki aidot kuskit ja kaksitoista tallia sekä pari mielikuvitustallia ja niiden tyttökuskit, niin ratoja pelistä löytyy vain yksitoista kappaletta oikeasta kahdenkymmenen määrästä.

Mukaan otetut radat eivät nekään juurikaan edes muistuta oikean elämän ratoja, mitä nyt Monaco ehkä etäisesti muistuttaa jollain tapaa ainakin muodoiltaan sitä oikeaa veroparatiisirallia, mutta on muutoin yhtä kuvitteellinen kuin muutkin. Koska ratoja on mukana niin vähän, käyvät ne pelatessa – etenkin urapeliä – vähän liiankin tutuiksi. Vähän jäi ihmetyttämään miksi ratoja on niin vähän, kun kuitenkin kaikki kuskit ja tallit ovat mukana. Ja miksi näinkin uuden pelin ladattavan sisällön joukosta löytyy maksullinen ja vieläpä melko kallishintainen Valencian rata? Onkohan kenties ollut kiire julkaista peli markkinoille ja tipoittain tuoda pelattavaksi kisakalenterin loput puuttuvat radat, mutta maksullisesti….

Sisällöltään F1 Race Stars koostuu siis urapelistä, pikapelistä, moninpelistä, sekä time trialista. Urapeli jakautuu kestoltaan kolmeenkymmeneen 2-4:n kisan miniturnauksiin, joissa ideana olisi F1 :n mestaruuskamppailun tapaan kerätä mahdollisimman paljon pisteitä per kisa ja sitä kautta saavuttaa lopuksi koko setissä ykkössija, mutta tässä pelissä vähintään kuitenkin kolmas sijoitus, jotta saisi pystin.

Tietyllä määrällä pystejä avataan uusia turnauksia. Osa avattavista kisoista saattaa vaatia kultapokaalin tietystä turnauksesta, joten mikäli koko urapelin haluaa kahlata lävitse, on aiempien kisojen pariin välillä palattava. Turnauksiin mahtuu myös erityyppisiä kisojakin. Osa on ihan perinteisiä kisaamisia, mutta mukana on myös eliminaatiokisoja, joissa viimeisenä huristeleva eliminoidaan kisasta tietyin väliajoin sekä kisoja, joissa tulee kerätä löpöä matkan varrelta, jotta se ei loppuisi kesken ja ajokki hyytyisi.

Urapelin kimppuun voi perinteisesti pureutua yksin, mutta F1 Race Starsissa on otettu huomioon sekin, että useimmiten näitä tällaisia pelejä halutaan pelata kaveriporukassa. Niinpä urapeliä on siis mahdollista pelata myös yhdessä kaverin kanssa, maksimissaan kolmen muun pelaajan kera, mikä on todella tervetullutta. Urapelissä voi myös jakautua halutessaan kahden ajajan tiimeihin, jolloin kaksi kuskia keräävät mestaruuspisteitä yhdelle yhteiselle tilille ja siten kulkevat käsi kädessä myös palkintopallillekin, mikäli niin hyvin käy. Tämä on aivan loistava idea ja tekee urapelin pelaamisesta paljon hauskempaa, mutta samalla ehkä vähän haastavampaakin: jos ihmispelaajien tiimistä vain toinen pärjää, voi olla hankaluuksia pitää itsensä kärjen tuntumassa, kun tekoälyparit takovat pisteitä paljon tasaisemmin.

Kovalaisen kisa kovilla

Harmi vain, että F1 Race Starsissa onkin pari pahanlaatuista suunnittelumokaa, jotka alkunautinnon jälkeen suurimmaksi osaksi lamaannuttavat innon ja hauskuuden ja muuttavat ne masentavaksi rasittavuudeksi. Ensinnäkin pelin muuten varsin simppeleiden ja toimivien kontrollien joukosta puuttuu tyystin käsijarrutoiminto! Kyllä jokaisessa itseään kunnioittavassa kart-pelissä tulisi olla sellainen. F1 Race Stars ei ole mikään poikkeus, sillä radoilla mennään lujaa ja vastaan tulee myös tiukkoja mutkia, jotka pitäisi pystyä selvittämään jotenkin sujuvasti pahemmin nuolematta seinäkaiteita tai joutumatta matkan etananvauhdiksi hidastavalle ruohikolle tai koskematta liikaa varsinaiseen, menoa hidastavaan jarruun. Vaan eipä ole, ei. Ajokkien kankeus mutkissa on useimmissa radoissa ja pilaa monesti hyvin alkaneen kisan ja hyvät sijoitukset silmänräpäyksessä, jos ajokkia ei saa kääntymään samalla kun kuminauhatekoäly porhaltaa onnellisesti ohitse.

Toinen mikä peliä pilaa, on sen käsittämätön vaikeuskäyrä. Ymmärrän kuminauhatekoälyn tarpeellisuuden tällaisessa pelissä, johon se eittämättä sopiikin, mutta F1 Race Starsissa kuminauha on viritetty turhan tiukalle. Välillä ei auta vaikka kuinka hyvin ajaisi, sillä tekoäly saa kiinni ja menee ohi, tai ampuu jatkuvasti pelaajaa jollain power upilla, katkaisten matkanteon. Ykkös tai kakkossijoitus saattaa vähän liiankin nopeasti rapista pois ja äkkiäkös sitä huomaakin olevansa kuudentena tai kahdeksantena. Toki noistakin sijoituksista pisteitä vielä ropisee oikeiden formuloiden tapaan, mutta vähäiset pisteet eivät auta, kun samat tekoälykuskit ovat aina ensimmäisinä maalissa ja vievät lopulta mestaruuden hurjan piste-eron voimin.

Ongelmaan ei tunnu auttavan se ajaako urapeliä yksin, vaiko kaverin kanssa tiimissä yhdessä pisteitä keräten. Jos teet ajovirheen se kostautuu heti ja joskus niinkin pahasti, että sijoja on mahdotonta enää nousta. Toki tätä edesauttamaan on tarjolla apuvälineitä. Mukana on liuta erilaisia power up -keräiltäviä, kuten lyhytkestoisia vauhdin boostaajia, maaliinsa hakeutuvia ja ajajan sisäänsä vangitsevia kuplia, renkaat metallisiksi muuttava power up muiden kiilaamiseksi radalta sekä turva-auto, joka ajaa hauskasti porukan kärkeen ykköspaikkaa pitävän kuskin eteen tämän matkantekoa hidastamaan, jotta muut perässä tulevat pelaajat saisivat otettua kärkeä kiinni. Luonnollisestikaan turva-autoa ei kannata ampua silloin, kun on itse kärjessä. Jokaisella kuskilla on lisäksi omat erikoisominaisuutensa, kuten ekstrapitkä boosti, tai ominaisuus, jolla kuski saa aina tietyn power upin kolminkertaisena käyttöönsä.

Itse radoilta löytyy punaisia vauhtiraitoja, jotka laittavat auton kiitoon sekä erityisiä sinertäviä vauhtiraitoja, joissa jarruttelemalla kertyy auton tankkiin oikeidenkin formuloiden käyttämää Kers-energiaa, joka taas näkyy hetkellisenä nopeuden nousuna. Ilman jarruttelua boostia ei tule lainkaan. Pelissä on mukana myös eräänlainen vaurionmallinnus, joka tarkoittaa sitä, että kun saa muutaman power upin persuksiinsa, vaurioituu ajokki lyöden pihalle ensin kipinää ja astetta pahemmassa tilassa savua.

Ajokin vaurioituminen vaikuttaa siihen, että sen huippunopeus laskee ja muut kisaajat tulevat nopeasti ohi ? ellei pääse pikaisesti varikolle. Jokaisesta radasta löytyykin onneksi varikkoalueita, joiden läpi voi ajaa kaasu pohjassa, jos oma ajokki on vaurioitunut. Ajokki korjaantuu tuona aikana automaattisesti ja kisaa voi jatkaa saman tien, normaalinopeuksilla. Varikolla käynti kuitenkin saattaa tarkoittaa sitä, että missaa muutamat power upit radalla.

Pelin käyttämää F1-lisenssiä sekä formuloihin liittyviä eri elementtejä on hyödynnetty monessa mielessä varsin kekseliäin keinoin. Ratojen osalta sen sijaan on lähestytty täysin mielikuvituksellista ja sekopäistä näkemystä, joka tekee radoista toinen toistaan hullunkurisempia, mutta samaan aikaan todella hauskoja pelata. Esimerkkinä Brasilian radalla ajetaan sademetsämaisemissa, kun taas Hockenheimin rata Saksassa on korvattu linnassa ajelemisella sekä varrella olevilla hurjilla hyppyreillä. Joissain radoissa mennään silmukoissakin välillä pää alaspäin. On radoissa kuitenkin oma pieni miinuksensakin: välillä radat ovat niin hulluja ja vauhti niin nopeaa, että sitä menettää oman suuntavaistonsa. Muiden perässä ajettaessa pysyy vielä suhteellisen ongelmattomasti kärryillä, että mistä kolosta seuraavaksi, mutta kärkipaikalla tätä apua ei ole. Joskus saattaakin törmätä seinään tai lähteä kokonaan väärälle reitille, joka lamaannuttaa oman suorituksen täysin. Tämä kuitenkin koskee oikeastaan vain tiettyjä ratoja ja tietyissä kohdissa näitä ratoja.

F1 Race Starsissa olisikin kaikki perusteet kunnossa aivan loistavaa kart-kokemusta varten.
Nimenomaan ?olisi?, vaan kun ei ole. Tämän sössii aiemmin mainitsemani tekoäly ja sen rasittava ylisuorituminen. Tekoäly on aivan liian armoton, eikä sen haastavuutta voi edes säätää mistään. Pelissä on kyllä tarjolla kolme eri kuutioluokkaa karteille (1000-3000), mutta näiden välillä vaihtaminen ei vaikuta lainkaan vaikeustasoon vaan lähinnä siihen kuinka kovaa ajokit radalla kulkevat. Pelissä on vain yksi ja ainoa ? rasittavan vaikea ? vaikeustaso käytössä.

Kisoissa voi kuitenkin ehkä joskus tuurilla pärjätäkin, mutta se vaatii sen, että kertaakaan ei mokaile, käyttää kaikki tilanteet hyödykseen, eikä koskaan missaa yhtäkään noukittavaa power upia, eikä ajele pitkin nurmikoita. Power up-ominaisuuksia, etenkin aseita voi laukaista joko eteen tai taaksensa ja tämä tulee myös muistaa. Jos on kärjen tuntumassa on jatkuvasti muistettava ampua tai pudotella ansoja taaksepäin. Myöskään yhtään varikkokäyntiä ei saa missata. Jos auto edes kipinöi, on mentävä heti varikolle kun vain pääsee, koska muutoin se kostautuu ja kisan todennäköisesti häviää. Kisan voi aivan hyvin hävitä vielä maalisuorallakin, vaikka olisi johtanut sitä koko sen kolme kierrosta. Realistista ehkä, mutta ei mielestäni sovi aivan tällaiseen kart-peliin, etenkään silloin kun pelataan tekoälyä vastaan.

Ottaen huomioon, että pelin ikäsuositus on kolme ikävuotta, niin ei voi muuta kuin ihmetellä, että mitä pelin vaikeuskäyrän kanssa oikein on ajateltu, kun ei pelissä meinaa pärjätä edes muissa samanhenkisissä peleissä kokenut aikuinenkaan. Kyllä se alkaa todella nopeasti harmittamaan, kun huomaa, että vaikka kuinka hyvin pelaa ja yrittää, ei sijoitu hyvin kisoissa, ei pärjää turnauksissa eikä saa auki uusia kisoja.

Toisaalta, mitä sillä loppujen lopuksi on edes väliäkään, kun kaikki pelin radat ovat jo valmiiksi pelattavina pikapelissä. Uramoodissa saa avatuksi lähinnä erilaisia bannereita, sloganeita ja muuta turhaa krääsää, joita voi käyttää omassa F1 Race Stars profiilissansa.

Kun urapeliin sitten kyllästyy sitkeän yrittämisen jälkeen, on jäljellä enää time trial sekä verkkomoninpeli Livessä, sillä edes pikapelissäkään ei saa pelata kaksin tai neljän voimin omien ihmiskavereidensa kanssa, vaan tekoäly tunkee nokkansa sinnekin, täyttäen loput paikat. Time trialissa voi yrittää parhaansa ja ajaa mahdollisimman nopeita kierrosaikoja valitsemassaan radassa, jonka jälkeen peli lähettää tuloksen automaattisesti Liven listoille. Time trialissa pääsee myös ajamaan kavereitan vastaan, mikäli kaverilistalla olevilla pelaajilla on myös F1 Race Stars ja ovat pelanneet time trialia.

Live-peliä varten pelaaja voi urapelin tapaan kivana ominaisuutena tuoda mukanansa maksimissaan kolme muuta pelaajaa vieraina, jolloin Livessä pääsee parhaimmillaan pelaamaan omien kavereiden sekä tuntemattomien ihmisten kanssa. Livessä ei ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä ollut linjoilla kovinkaan montaa pelaajaa ja Livekin tuputti yhtä ja samaa peliä pelattavaksi quick matchin kautta, mutta eipä hirmuisesti kiinnostanut odotella kymmenen kisan turnauksen päättymistä peliaulassa. Vähän myöhemmin pääsin kuitenkin kokeilemaan yhtä kisaa, mutta nettipeli katkesi ennen kuin kisa saatiin päätökseen, tai sitten allekirjoittanut potkittiin pois pelistä.
Pelaajien vähyydestä huolimatta on kuitenkin vielä tässä vaiheessa pistettävä merkille se seikka, että F1 Race Stars on ollut kauppojen hyllyillä vasta muutaman päivän. Mikäli ihmispelaajia ei ole riittävän montaa kisaa varten, täyttää peli nämä tyhjät paikat tekoälykuskeilla. Senhän sitten tietääkin, että mitä siitä seuraa. Kisaamista sen saman rasittavan kuminauhatekoälyn kanssa. Live-peli on kuitenkin ainoa paikka, jossa pelaamista pääsee kokeilemaan pelkän kahdentoista ihmispelaajan voimin, joten jos moninpeliyhteisö tästä vielä kasvaa, muodostuu moninpeli varmasti kaikkein parhaimmaksi paikaksi pelata F1 Race Starsia.

Onkin todella harmi, että F1 Race Stars ei loppujen lopuksi ole ihan sen luokan kart-peli kuin mitä se ensivaikutelmaltaan antaa olettaa. Harmi siksikin, että visuaalisesti se on todella onnistunut: peliä koristaa toimiva piirrosmainen grafiikkatyyli, jota varten mallinnetut karikatyyriset F1-kuskit muistuttavat mielestäni ulkonäöltään hauskalla tavalla vanhan Myrskylinnut (Thunderbirds) TV-sarjan nukkehahmoja. Musiikkikin on esimerkiksi menevää sirkusmusiikkia tai torvirallattelua. Toivoa sopiikin, että Codemasters julkaisisi päivityksen pelilleen, joka toisi mukanaan edes jotain säätömahdollisuuksia tekoälyn suhteen tai sen käsijarrun. Tai molemmat. Antaisin pelille tällöin neljä tähteä. Tällaisenaan F1 Race Starsin tähdet ovat kuitenkin alempana.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

 • - Urapeliä ja Live-peliä voi pelata useampi pelaaja samalla konsolilla
 • - F1-lisenssin kekseliäs hyödyntäminen
 • - Kaikki tallit ja kuskit
 • - Hauska ja vauhdikas grafiikka
 • - Hauskat radat..

Huonoa

 • - ..Joista yhtä myydään jo DLC:nä
 • - Kontrolleista puuttuu toiminto käsijarrulle
 • - Järjettömän vaikea kuminauhatekoäly
 • - (Live-pelaajien vähyys)
 • - Vähän ratoja..
 • - ..Joista joissain on muutamat sekavat kohtansa
 • - Pikapeliä ei saa pelata ilman tekoälykuskeja