Sim City 4

Sim City 4 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Sim City 4
Lajityyppi: Strategiapelit
Alusta: PC
Ikäraja Sopii kaikille
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 21.3.2004 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Sim City 4 kansikuva

Alkuperäinen SimCity jonka ilmestymisestä on kulunut jo yli kymmenen vuotta on saanut kolmannen jatko-osansa. SimCity aloitti aikoinaan erilaisten Sim-pelien vyöryn, joka jatkuu menestyksekkäästi vieläkin, varsinkin The Sims pelin valtavan menestyksen myötä. Nyt siis varsinainen SimCity-sarja on saanut neljännen osansa joka jatkaa edellisistä osista tuttua linjaa. Peli ei tuo sarjan edellisiin osiin verrattuna mitään radikaaleja uudistuksia, vaan jatkaa vanhaa hyväksi todettua linjaa pieniä uudistuksia hyödyntäen.

Ensimmäinen uusi ominaisuus tulee vastaan heti kun peli alkaa, edessä on kartta joka jakautuu moniin eri alueisiin joista valitaan sitten itseä eniten miellyttävä pläntti johon ensimmäistä kylää aletaan väsätä. Karttapohjan voi myös valita muista mukana tulevista vaihtoehdoista joihin lukeutuu myös monia tunnettuja alueita, kuten Lontoo ja New York, tai vaihtoehtoisesti voi luoda oman mieleisensä mukaisen kartan täysin tyhjästä. Kun pelissä sitten jonkin verran edistyy, niin voi ruveta tekemään uusia kaupunkeja eri alueille ja näin luoda toistensa kanssa kauppaa käyviä kaupunkeja. Tämä luonnollisesti parantaa taloustilannetta.
Kun plänttinsä on valinnut, tarjoutuu mahdollisuus sen maaston muokkaamiseen. Voi tehdä vuoria tai järviä helppokäyttöisten työkalujen avulla, tai valmistella alustan suurkaupungille vetämällä kaiken sileäksi. Tasaiseen maastoon rakentaminenhan on luonnollisesti paljon yksinkertaisempaa ja halvempaa kuin vuorenrinteille sijoittelu. Maastoon voi sijoitella myös puita ja eläimiä. Maastoa voi muokata tietenkin itse pelin aikanakin, mutta se vie silloin erittäin tärkeitä roposia kaupungin usein jo valmiiksi tyhjänpuoleisesta kassasta.

Kun alkuvalmistelut on saatu tehtyä, on aika siirtyä itse asiaan, eli ryhtyä kyhäämään omaa suurkaupunkiaan. Menetelmä kaupungin rakentamisessa on vanha tuttu eli vedetään erilaisia kaavoitusalueita ja sijoitetaan sekaan välttämättömiä rakennuksia, kuten esimerkiksi poliisiasemat ja koulut. Kaavoitustyyppejä on kolme, asutus, teollisuus ja kauppa. Näistä on vielä eri asteet eli esimerkiksi teollisuusalueet jakautuvat maatalouteen, saastuttavaan ja huipputekniikkaan. Maatalousalueen kaavoittaminen huomattavasti halvempaa kuin huipputekniikka-alueen ja maatalousalueilla on myös kovempi kysyntä pelin alkupuolella, mutta yhdestä huipputekniikanyrityksestä saatava hyöty vastaa luonnollisesti montaa maatalousyritystä.

Kaupungin rakentamista on päätetty aiemmista osista poiketen helpottaa lisäämällä kaavoituksen yhteydessä automaattisesti teitä. Tämä uudistus on ideana hyvä, mutta toteutukseltaan huono. Tiet eivät yleensä kohtaa toisiaan oikeissa paikoissa ja risteyksiä syntyy vähän joka puolelle joka taas johtaa liikennekaaokseen jo pienessäkin kaupungissa. Tieverkosto täytyykin vetää itse jo ennen alueen kaavoittamista, jotta liikenne sujuisi.

Kaupungin kehittyminen vaatii myös palveluita ja jos asukkaat eivät ole tyytyväisiä palveluihin niin kaupungin kasvu pysähtyy. Kaupungin rakentamisen alkuvaiheessa budjetti meinaa väkisinkin kuivua kasaan ja tässä avainasemassa ovatkin erilaisten palveluiden määrärahat. Esimerkiksi sähkölaitoksella on rakennusvaiheessa suunnattomat määrärahat ja jos niitä ei rajoita heti kättelyssä niin budjetti karahtaa kiville hyvin nopeasti. Tämä pätee myös moniin muihin laitoksiin.

Aiemmissa osissa rahatilanne pysyi aikalailla helposti ihan mukavana, mutta tässä uusimmassa painoksessa budjettia saa vahtia ihan tosissaan. Kaikkien palveluiden määrärahoja täytyy säätää ahkerasti ja yrittää pitää ne niin alhaalla kuin mahdollista ilman asukkien hermostumista. Myös veroja täytyy alkuperäisestä nostaa heti roimasti, mutta tässäkin täytyy olla tarkkana, koska liian korkeat verot eivät ainakaan uusia asukkaita kaupunkiin houkuttele. Jos tilanne kuitenkin näyttää huonolta, niin tarjoutuu mahdollisuus ottaa kaupunkiinsa erilaisia laitoksia, kuten esim. myrkkyjätteidenkaatopaikka jonka olemassaolosta saa kuukausittaisen korvauksen, mutta asukkaat eivät tietenkään tästä tykkää. Pelissä joutuu ihan tosissaan miettimään tekemisiään, sillä asiat jotka helpottaisivat taloutta, eivät yleensä miellytä asukkaita. Eri päätösten tekoa helpottamaan on myös joukko avustajia, mutta ainakaan itse en niitä ole kovin hyödyllisiksi kokenut.

Nyt kaupunkiin on mahdollisuus sijoittaa myös omia simejä. Näitä voi joko tuoda suoraan The Sims pelistä tai käyttää pelin mukana tulevia heppuja. Oma simi asutetaan johonkin jonka jälkeen hän alkaakin elää kaupungissa omaa elämäänsä. Jos simillä ei ole töitä tai vaikkapa paikallisessa terveyskeskuksessa on liian pitkät jonot niin hahmo myös ilmoittaa siitä. Tästä ei kuitenkaan mitään suurta hyötyä ole ja omien simien touhujen seurailuun kyllästyykin nopeasti(Ei taida olla The Sims faneja. Toim.huom. 😉

Uutena sarjassa on nyt myös vuorokaudenajan vaihtelutkin. Tämän toiminnon voi onneksi kuitenkin kytkeä pois päältä, sillä vaikka kaupunki onkin yöllä katuvalojen hohteessa kauniin näköinen, niin itse rakentamisestahan nyt ei pimeässä tule yhtään mitään.

Erilaiset katastrofit ovat kiinteä osa sarjaa ja tässä uusimmassa painoksessa ne onkin toteutettu varsin mallikkaasti. Katastrofit vaihtelevat normaaleista tulipaloista ja maanjäristyksistä aina avaruudesta laskeutuvan robotin hyökkäykseen. No jos nyt tuota robottia ei lasketa niin muuten katastrofit ovat varsin hauskoja leluja ja monet niistä ovat myös hyvin näyttäviäkin. Muun muassa pyörremyrskyä ja putoavaa meteoria voi halutessaan itse ohjailla ja näin tuhota haluamansa alueet.

Peli on kokonaisuudessaankin graafisesti varsin näyttävä, vaikkakin 3D:tä pelissä on vain lähinnä maasto ja jotkin efektit. Kaupungin erilaisten yksityiskohtien määrä on valtava, ja lukemattomat erilaiset talomallit ilahduttavat silmää. Pelissä on neljä eri zoomaus tasoa ja simien elämää pystyy seuraamaan halutessaan niin läheltä, että voi huomata monia hauskoja tapahtumia joita peliin on kätketty. Kaupungit ovat muutenkin erittäin eläviä. Maiseman yksityiskohtaisuus kuitenkin johtaa varsinkin suuressa kaupungissa siihen, että yksityiskohtien lataaminen lähemmäs zoomatessa vie jokusen sekuntin. Tämä yksityiskohtien runsaus vaatii kuitenkin veronsa ja pelin vaatimalla minimikokoonpanolla ei taatusti suurkaupunkia pyöritetä.

Kaupungin elämästä lähtevät äänetkin ovat ihan mukavia ja sopivat peliin erittäin hyvin. Äänipuolella on kuitenkin taustamusiikkien suhteen menty pahasti metsään ja sen pimputuksen joutuukin viimeistään yhden kunnon pelisession jälkeen laittamaan pois päältä. Onneksi tässäkin pelissä on mahdollisuus tuoda taustalle omat musiikkinsa.
Pelin käyttöliittymä on muuttunut aiemmista osista ja sen onkin pääsääntöisesti huomattavasti kätevämpi ja nopeampi kuin vanha. Lähes kaikki toiminnot ovat vain muutaman hiiren klikkauksen päässä ja informaatiota on tarjolla vähintäänkin tarpeeksi. Kaavioita ja tilastoja löytyy lähes joka asiasta ja näiden avulla voi kätevästi selvittää kaupungin pahimmat ruuhkapaikat tai muut ongelmat.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Hupia enemmän kuin yhdeksi illaksi
  • - Sopivan haastava vaikeustaso
  • - Yksityiskohtainen grafiikka

Huonoa

  • - Taustamusiikki
  • - Raskas grafiikka