Dance Central 3

Dance Central 3 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Dance Central 3
Lajityyppi: Kinect-pelit
Alusta: XBOX360
Arvostelukappale: Microsoft
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 16.1.2013 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Dance Central 3 kansikuva

Liikeohjainboomin toisesta aallosta on kulunut jo hieman yli kaksi vuotta, eikä jälkiheränneiltä Sonylta ja Microsoftilta löydy vieläkään kaksisia argumentteja Moven tai Kinectin puolesta. Sääntöön on onneksi poikkeuksensa. Microsoftin pelastavana enkelinä on toiminut innovatiivisista musiikkipeleistään tunnettu Harmonix, jonka mainio Dance Central on noussut nopeasti tanssipelien de facto standardiksi. Dance Central 2 korjasi ensimmäisen osan mainittavat puutteet lisäämällä kaksinpelin, mutta mitä ihmettä voisi tarjota vain vuotta myöhemmin julkaistu kolmas osa? Paljonkin, näemmä.

Pintapuolisella katselmoinnilla Dance Central 3:a voi olla vaikea erottaa edeltäjistään. Se tarjoaa pohjimmiltaan saman haastavan ja kokonaisvaltaisen tanssipelikokemuksen, uusilla grafiikoilla ja kappaleilla. Jos konsepti ei ole entuudestaan tuttu, niin kerrataan vähän mistä on kyse. Dance Central on siis tanssipeli, jossa yhdestä kahteen pelaajaa repii itsestään tyyliteltyjä koreografioita 70-luvulta nykypäivään ulottuvan tanssipopin tahdissa. Oikeat liikkeet näytetään ruudulla valuvina kortteina ja osviittaa onnistumisesta antavat Rock Band -tyylinen pistelaskenta sekä virtuaaliset peilikuvatanssijat. Kinectin valvova silmä jäljittää pelaajia kiitettävällä tarkkuudella ja peli antaa välitöntä palautetta jos yksikin raaja tekee muuta kuin pitäisi. Koreografiat perustuvat aitoihin tanssiliikkeisiin ja etenkin vaikeammilla tasoilla edellytetään melkoista koordinaatiota ja kehonhallintaa.

Kolmas osa tuo mukanaan muutakin kuin hitusen pintakromia ja uuden biisilistan. Näkyvimpinä parannuksina komeilevat uusi tarinatila sekä bilepelimoodit, Start the Party ja Crew Throwdown. Juonimoodi on juuri sellainen kuin äkkiseltään kuvittelisinkin: kevyt ja hieman absurdi kehystarina nakkaa pelaajan opettelemaan eri aikakausien tanssityylejä 70-, 80- ja 90-luvuilta. Robottimaisten tanssien dominanssilla uhkaavan superpahiksen kukistaminen kuulostaa juonikuviona hassummalta kuin onkaan, mutta tarinatila tuo tyhjänpäiväisyydestään huolimatta yksinpeliin tervetullutta tavoitteellisuutta ja rakennetta.

Start the Party ja Crew Throwdown ovat selkeä yritys tehdä Dance Centralista illanistujaisten kuningaspeliä. Start the Party on yksinkertaistettu versio tavallisesta tanssimoodista, jossa biisit ovat lyhkäisempiä ja ylimääräinen käyttäjäprofiilien kanssa häsäily on supistettu minimiinsä. Yhdestä kahteen pelaajaa pomppa kameran eteen, valitsee kappaleen, heittää yläfemmat ja pistää lattian sauhuamaan – juuri niin yksinkertaista ja helppoa kuin pitääkin. Crew Throwdownissa asetetaan puolestaan vastakkain kaksi 1 – 4 pelaajan jengiä. Paremmuudesta kamppaillaan tavallisen tanssin ohella mm. tekemällä poseerauksia sekä vapaamuotoisessa Keep the Beat -tilassa, jossa koreografia on vapaa kunhan pysyy rytmissä. Tyylitajullaan pääsee pätemään myös hauskassa Make Your Movessa, jossa keksitään omia ja imitoidaan kaverin liikkeitä.

Uusista bilepainotuksista huolimatta on vähän siinä ja tässä hehkuttaa Dance Centralia varsinaisena illanistujais- tai ainakaan etkoilupelinä. Tanssitouhuissa tulee nimittäin ihan oikeasti hiki ja sivussa mahdollisesti nautittu juhlajuoma tekee vaativien liikesarjojen opettelusta käytännössä mahdotonta. Mikäli saa koottua lähipiiristään peliporukan, joka jaksaa keskittyä koko illan suoritustensa hiomiseen ja omaa riittävästi motoriikkaa tai huumorintajua keikuttaakseen takamustaan selvin päin, on Dance Central 3 hupia vailla vertaa.

Dance Central 3 viihdyttää myös yksin pelattuna. Suorin tie tanssilattialle löytyy aiempien osien tutusta Perform-moodista, joka tarjoilee siis tanssia ilman kommervenkkejä. Jos hommaan suhtautuu urheiluna, kannattaa koukata Fitness-tilan kautta täppäämässä kalorilaskuri päälle. Oman amatööriurani keskiöksi muotoutui pelin mainio harjoittelumoodi, jossa kappaleita pureskellaan liike kerrallaan. Mikäli hytkyminen ei ota heti sujuakseen, tarjoaa DC 3 mahdollisuuden keskittyä vain hankalimpiin liikkeisiin, tarvittaessa vaikka hidastettuna. Jos ei ole aivan varma mikä meni pieleen, voi omia liikkeitään jopa videoida. Ominaisuus osoittautui alkunolostelun jälkeen erittäin hyödylliseksi. Ainoa asia jota jäin kaipaamaan, on jokin kätevä tapa eri liikkeitä yhdistelevien Recapien toistoon. Homma onnistuu vähän vaivalloisesti valitsemalla koko kappaleen mittaisen treenin ja peruuttelemalla seuraavasta liikesarjasta takaisin. Pikavalinta toimisi paremmin.

Dance Central 3:n kappalevalikoima on onnistunut. 70-, 80-, 90- ja 2000-lukujen yli levittyvä biisilista tarjoaa jokaiselle osaamistasolle jotain, vaihdellen aina Van McCoyn The Hustlesta Kelly Clarksonin riipaisevan vaikeaan Strongeriin. Kaikkia musiikkimakuja voi tuskin miellyttää, mutta on vaikea kiistää etteivätkö esimerkiksi Ice Ice Babyn, Macarenan tai vaikka Y.M.C.A:n kaltaiset tanssilattioiden kulttibiisit ansaitsisi paikkaansa Dance Centralin repertuaarissa. Henkilökohtaisiksi suosikeikseni nousivat 70-luvun diskohitit, I Will Survive sekä The Trammpsin Disco Inferno. Modernimman tanssimusiikin ystäville valinnanvaraa on selvästi enemmän. Täysi biisilista löytyy arvostelun lopusta.

Harmonix teki sen jälleen. Dance Central 3 parantaa jo entuudestaan loistavaa konseptia, vahvistaen Dance Centralin asemaa paitsi kaikkien aikojen parhaana tanssipelisarjana, myös kaikkien aikojen parhaana Kinect-pelisarjana. Yksin pelattuna sen vahvuudet ovat pääpiirteittäin samat kuin Dance Central 2:ssa, mutta Start the Party ja Crew Throwdown tekevät kolmannesta osasta melko varteenotettavan bilepelivaihtoehdon iänikuisille SingStareille ja Rock Bandeille. Kokemus on tosin kertaluokkaa hikisempi ja haastavampi, eikä näin ollen sovellu välttämättä aivan kevyimpiin etkoilumeininkeihin. Hiki ja kyyneleet ovat kuitenkin pieni hinta siitä hauskuudesta ja onnistumisen tunteesta, jota Dance Central 3 huippuhetkinään tarjoaa.

Kappalelista:

2NE1 I Am The Best (Original Version)
50 Cent In Da Club
Afrojack ft. Eva Simons Take Over Control
Alexandra Stan Mr. Saxobeat
Alice Deejay Better Off Alone
Backstreet Boys Everybody (Backstreets Back)
Bellini Samba De Janeiro
Black Eyed Peas Boom Boom Pow
Cali Swag District Teach Me How to Dougie
Ciara ft. Missy Elliott 1, 2 Step
Cobra Starship ft. Sabi You Make Me Feel
Cupid Cupid Shuffle
Daft Punk Around The World
Dev ft. The Cataracts Bass Down Low
E.U. Da Butt
Edward Maya & Vika Jigulina Stereo Love
Enur ft. Natasja Calabria 2008
Flo Rida ft. Sia Wild Ones
Gloria Gaynor I Will Survive
Heavy D & The Boyz Now That We Found Love
J.J. Fad Supersonic
Jennifer Lopez ft. Pitbull On The Floor
Justin Bieber Boyfriend
Katy Perry Firework
Kelly Clarkson Stronger (What Doesnt Kill You)
Lil Jon & The East Side Boyz ft. Ying Yang Twins Get Low
LMFAO Sexy And I Know It
Los Del Rio Macarena (Bayside Boys Mix)
Marcia Griffiths Electric Boogie
Maroon 5 ft. Christina Aguilera Moves Like Jagger
Martin Solveig ft. Dragonette Hello
Missy Elliott Ching-A-Ling
New Kids On The Block Youve Got It (The Right Stuff)
Nicki Minaj Starships
Panjabi MC Beware Of The Boys (Mundian To Bach Ke)
Sean Paul ft. Keyshia Cole (When You Gonna) Give It Up To Me
Shannon Let The Music Play
TLC Aint 2 Proud 2 Beg
The Trammps Disco Inferno
Usher ft. Will.I.Am OMG
Usher Scream
Vanilla Ice Ice Ice Baby
Van McCoy The Hustle
Vicki Sue Robinson Turn The Beat Around
Village People Y.M.C.A.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Uudet bilemoodit
  • - Opettavainen harjoittelumoodi
  • - Uskottavat koreografiat ja hyvä biisivalikoima
  • - Säväyttävän hyvä liikkeiden tunnistus
  • - Vaatii omistautumista

Huonoa

  • - Turhan hikinen ja vaikea baarietkoille
  • - Vaatii omistautumista