Impact Winter

Impact Winter - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Impact Winter
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Kehittäjä Mojo Bones
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Teemu Laitinen, 9.7.2017 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Impact Winter kansikuva

Impact Winter on pienen indieporukan peli, josta haluaisi pitää, mutta bugit tekevät siitä hankalaa.
Idea on mukavan simppeli, mutta toteutus ontuu pahasti. Virhe tehtiin siinä, kun peli julkaistiin aivan liian hätäisellä aikataululla.

Selviytymispelit ovat viime vuosina olleet aika suosittuja. Impact Winter vetää kuitenkin pahasti huti. Idea tämän pelin ympärillä on kuitenkin hauska; pelaajan täytyy ryhmänsä kanssa selvitä elossa kolmekymmentä päivää, jonka jälkeen apua olisi tulossa. Tämä avun saapuminen ei ole edes mikään kirkossa kuulutettu asia, mutta ainakin se luo toivon tunnetta.

Maailmaa on kohdannut apokalyptinen katastrofi. Maahan on iskeytynyt massiivinen meteoriitti, jonka seurauksena tuhkapilvi peitti ilmakehän. Tuhka esti auringonvalon pääsemisen maahan ja tämä laukaisi uuden jääkauden. Ne muutamat ihmiset, jotka selvisivät meteoriitin tippumisesta, joutuvat nyt taistelemaan jäätävässä maastossa, etsien itselleen ruokaa, lämpöä ja muita perustarpeita. Pelaajan harteille heitetään ryhmän johtajan vastuu. Tämä tarkoittanee sitä, että itse joutuu juoksentelemaan kylillä, haalien kaikki irtaimisto reppuun ja viedä ne takaisin turvataloon.

Pelaaja heitetään Jacob Solomon nimisen henkilön saappaisiin. Jacob on neljän muun selviytyjän kanssa pesiytynyt ruhjuiseen kirkkoon. Tämä on se kaiken keskipiste, jonka ympärillä sitten pyöritään. Ryhmäläisille on mahdollista asettaa roolit, jotka antavat helpotuksia, kuten lisäaikaa kirkon nuotiolle tai vähentää näläntunnetta yhdeltä ryhmäläiseltä. Jacob keräilee tehtäviä tekemällä selviytymispisteitä, joidenka avulla vähennetään tunteja pelastuksen nopeuttamiseksi ja saadaan auki lisää hahmojen parannuksia. Näistä avuista huolimatta, on hengissä pysyminen hyvin hankalaa, mitä lähemmäksi pelastusta tullaan.

Selviytymisen asetelma on aika perverssi, kun aikaa täytyy kuluttaa, mutta samalla sitä vastaan myös tapellaan. Lämpö on tärkeää pitää jatkuvasti koholla, samoin syödä ja juodakin täytyy. Ulkona, pois lämmön luota, ei siis voi olla useita tunteja kerrallaan, ellei halua vilustua ja sitten tarvitaan lääkkeitä sen hoitamiseen. Joukkion moraaliakin täytyy pitää silmällä ja suorittaa tasajakoa muonan ja juoman suhteen. Aivan liian pian pelaaja joutuu pattitilanteeseen, kun itsensä lisäksi joutuu toimia muiden lapsenvahtina. Nukkuminenkin on välttämätöntä ja nukkuessa nälkä ja jano kasvavat ja samalla nuotio tarvitsee lisää sytykettä. Nämä muut ryhmäläiset kun eivät nuotiotakaan osaa itse hoitaa. Onneksi sentään WC-käynnit ei kuulu tähän elämäsimulaatioon. Ryhmäläisten lisäksi, pelaajan täytyy tarkkailla robottiapurin akun kestoa, ulkona liikuttaessa. Oravanpyörä on iso ja kaiken hoitaminen yksin on raskasta.

Tehtävät ovat suurimmaksi osaksi tavaroiden etsimistä. Ryhmän oma Martha Stewart kaipailee elintarvikkeita, vanha herrasmies hoitaa pelaajan retkikamppeet kuntoon, ryhmän keksijä huoltaa pelaajan apulaisrobottia. Joukon nuori nainen puolestaan pitää kirkon pystyssä ja nikkaroi siihen parannuksia. Kaikenlaista krääsää siis on keräiltävänä ja näitä tavaroita on laidasta laitaan. Jopa eläinten pökäleet laitetaan taskuun. Kaikki ei kuitenkaan ikinä mahdu säkkiin ja jotain jää aina taakse. Jacobin reppua toki saa pelin edetessä suurennettua.

Hieman erilaisiakin tehtäviä on, joista pääseekin sitten aasinsiltana pelin bugeihin. Pelaajan on määrä mennä metsästämään hiiriä kaukaiseen luolaan. Outoa sinänsä, että lämpimässä kirkossa ei hiiriä ole. Hiirenloukkuja on viisi ja rottia pitäisi napata neljä. Loukut kun on aseteltu maahan, voidaan laittaa syötit. Mutta, kas kummaa. Yksi loukku onkin hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Ei se mitään, loukkuja on neljä ja hiiriä pitää napata neljä. Yksi hiirenloukku jää kuitenkin tehottomaksi jonkin teräsniskaisen mutanttirotan takia. Tässä sitä sitten ollaan, luolassa jumissa hiiriongelman kanssa. Hiirenloukkuja voi tehdä lisää, mutta todennäköisesti siinä välissä joutuu taas käymään läpi koko lapsenvahti-skenaarion. Tämän lisäksi pitäisi kerätä tarvikkeet hiirenloukkujen valmistamiseen.

Nämä häviävät tavarat eivät rajoitu pelkästään hiirenloukkuihin vaan ne voivat olla ihan mitä vain. Ongelma olisi ohitettavissa, mikäli tallennusmahdollisuus ei rajoittuisi pelkästään kirkossa nukkumiseen tai telttailuun. Muita bugeja näiden häviävien objektien lisäksi on satunnaiset pelihahmon jumiutumiset ja pelin musta ruutu.

Impact Winter on ristiriitaisia tunteita herättävä peli. Se ei näytä kovinkaan kauniilta ja sisältää ikäviä virheitä. Kaikenlaisten tavaroiden keräily on kuitenkin oudolla tavalla viihdyttävää ja toisten talojen tutkiminen on hauskaa. Valmiina pelinä tätä ei tällaisenaan olisi pitänyt lähteä markkinoimaan. Early Access-tuotteena Impact Winter olisi ollut helpommin sulatettavissa. Eikä hintalappukaan kovin kivalta tunnu. Pelinkehittäjä tuo kyllä päivityksiä ulos, mutta nämä vakavimmat virheet pitäisi korjailla nopeammin. Tätä arvostelua purkitettaessa Mojo Bones on tuomassa suurta korjauspäivitystä, joka saattaa parantaa pelikokemusta. Impact Winteriä ei kuitenkaan voi lähteä suosittelemaan ihan tältä istumalta, vaikka selviytymispelit olisivatkin lähellä sydäntä.

Yhteenveto

Kaipaa hiomista

Hyvää

  • - Idea on hyvä
  • - Tavaroiden kerääminen epäonnistuneiden selviytyjien kodeista on kivaa
  • - Bugeja ollaan korjailemassa
  • - 80-luvun tyyliin tehty musiikki

Huonoa

  • - Toteutus kaatuu pelin rikkoviin bugeihin
  • - Ryhmän jäsenet ovat liian passiivisia
  • - Graafisesti tylsähkö