Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 arvostelussa

Käsirysyä myrskyn silmässä.

Teksti: Teemu Laitinen, 24.4.2013 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 kansikuva

?Dattebayo!? Näin kuuluu Naruto -nimisen, animesarjasta tutun päähenkilön lausahdus, joka ei taida suoraan olla suomennettavissa. Naruton lausahdusta kuitenkin päästään nyt jälleen kuuntelemaan, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm -pelisarjassa, joka on ehtinyt jo kolmanteen osaansa.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 perustuu japanilaiseen anime- ja manga-sarjaan nimeltä Naruto, joka on pyörinyt japanissa jo reilut kymmenen vuotta. Shippuden lisänimi liitettiin Narutoon kun alkuperäinen animesarja loppui ja samalla päähahmo kavereidensa kanssa sai muutaman ikävuoden lisää, täten tehden hänestä hieman aikuismaisemman. Suomessa Narutot eivät ole TV:ssä pyörineet ja manga-lehtisetkin ovat tainneet olla kiven alla. Suurin fanipohja taitaa siis olla hieman varttuneempaa kansaa, joka teinivuosina ?vahingossa? hurahti animeen ja tätä kautta myös Narutoon.
Pelin kehityspuolelta löytyy Cyberconnect2 -niminen lafka, jolla on mukavasti kokemusta animehenkisistä julkaisusta ja viimeisin taitaa olla viime vuonna julkaistu Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Generations – kun arvostelussa olevaa tekelettä ei lasketa mukaan. Kokemuksen kyllä huomaa jäljestä, sillä graafinen ulkokuori on kaunista katseltavaa ja sopii täydellisesti tämän henkiseen peliin. Cel-Shading tekniikalla toteutetut sarjasta tutut hahmot ovat selkeästi tunnistettavissa, efektit ovat räiskyviä eikä taustoissakaan ole valittamista.

Pelin nimi saattaa kuulostaa aika mahtipontiselta, mutta pelaaja tulee tuntemaan ultimaattisen ninja myrskyn tukassaan heti tarinapelimuodon ensimmäisessä taistelussa. Avokämmenestä tulee ja lujaa ja luulot otetaan heti pois siitä, että kyseessä olisi lapsellisen helppo taistelupeli, pienillä seikkailuelementeillä höystettynä.

Tarina alkaa legendaarisesta Minaton ja yhdeksänhäntäisen kettudemonin taistelusta. Demoni uhkaa Hidden Leafin kylää ja Minato yrittää estää kettua tuhoamasta koko kylää. Minaton kuitenkin estää mysteerinen naamiomies. Pelaaja on nyt eeppisen valinnan edessä; lähteäkö pelastamaan kylää hyökkäävältä demonilta vai taistella naamiomiestä vastaan. Molemmille taisteluille on oma vaikeusaste; legenda ja sankari, josta jälkimmäinen on tuota demonia vastaan. Kettua vastaan pudotus pelin vaikeusasteeseen tuntuu ehkä pehmeämmältä, sillä armoa ei tosiaankaan tule. Nämä molemmat taistelut on kuitenkin päästävä läpi, jotta peli voi edetä. Harmaita hiuksia voi siis olla luvassa jo heti alussa.

Ihan täysin armotta ei mennä, sillä taistelut helpottuvat jos tarpeeksi monta kertaa tulee kompuroitua. Vaikeusaste tuntuu järkyttävän haastavalta, mutta kokemuksen karttuessa homma helpottuu. Varsinkin sen jälkeen kun huomaa, että kuinka yksinkertainen taistelusysteemi todellisuudessa on. On vain yksi lyönti, hyppy ja heitto. On toki myös suojaus, mutta tätä harvemmin tarvitsee, ellei osaa ennakoida vihollisen lyöntiä tarkkaan, sillä mikäli pari iskua menee perille, pelaaja voi vain odottaa että iskusarja on ohi ja taistelu voi jatkua. Suojausta suuremmassa roolissa on vasta-jutsu, joka mahdollistaa iskujen väistämisen, sekä pelin suurimmat hyökkäykset, jutsut.

Jutsu on Narutossa käytettävä japanilainen termi, joka tarkoittaa tekniikkaa. Pelin jokaisella hahmolla on käytössään omat erikois-jutsunsa, joita on kaksi eri voimaista; ultimate jutsu ja heikompi perus-jutsu. Mikäli taistelun saa päätettyä tällä erikois-jutsulla, palkitaan pelaaja usein jollain bonus tuotteella, kuten alennuskupongilla kauppaan.

Kauppias on välillä tavattavissa ennen eeppisiä taisteluita. Häneltä voi ostaa taisteluissa käytettäviä parannuksia, kuten erilaisia pommeja tai oman suojauksen tai hyökkäyksen tehostajia. Nämä tuotteet ovat myös erilaatuisia ja pelaajan edetessä ja kehittyessä voi ostaa aina vahvempia.

Ennen taisteluiden alkamista, pelaajan on mahdollista valita, että käyttääkö joko legenda vai sankaripalettia. Nämä paletit mahdollistavat neljän eri tehosteen käyttämisen, joita kauppiaalta voi ostaa. Ennen kähinää on myös hyvä muistaa käyttää bento, mikäli aikaisemmasta taistelusta jäi arpia, sillä pelaajan energia ei palaudu jokaisen taistelun jälkeen takaisin.

Suurin osa pelissä käytävistä tappeluista on yksi vastaan yksi, ehkä parin apurin kanssa. Mikäli turpajuhlassa on mahdollisuus kutsua apujoukkoja, se kannattaa tehdä, sillä tekoäly sen myös taitaa näppärästi. On nautinnollista katsoa kun efektit lentelevät kuuden animehahmon juoksennellessa kentällä. Näiden perinteisten taisteluiden lisäksi eteen tulee Double Dragon- tai Tekken 3:sta tuttuja taisteluita, joissa laitetaan useampaa pientä vihollista pinoon ennen kuin päästään etenemään seuraavaan huoneeseen.

Kolmas tappelumuoto on nämä eeppiset taistelut, joka jo heti tarinapelin prologissa tulee vastaan. Taistelun lopputulokseen vaikuttaa se, että valitseeko legenda vai sankari taistelun. Nämä taistelut ovat myös hieman pidempiä ja sisältävät yleensä väliuhoamista puolin ja toisin. Näissä taisteluissa pelaaja myös joutuu painelemaan nappuloita tietyssä järjestyksessä ? active time battle on siis otettu mukaan. Mikäli kaikki menee nappiin ja saa kaikki tähdet napattua, on palkinto luvassa. Suurimmaksi osaksi näppäily ei tuota vaikeuksia, sillä älyttömän nopea ei onneksi tarvitse olla.

Ultimate adventure, eli Ninja Storm 3:n tarinapelimuoto, on ehkä hieman harhaanjohtava nimitys. Osuvampi saattaisi olla interaktiivinen elokuva, sillä suurimmaksi osaksi seurataan pelin juonta. Välipuheita, sekä välianimaatioita on paljon ja monia kymmeniä minuutteja. Välillä pelaaja pääsee liikuttamaan sillä hetkellä pelattavaa hahmoa ? joita pelissä kyllä riittää – ja muutaman metrin päästä onkin taas edessä jokin takauma. Tästä sitten loikataankin seuraamaan tapahtumia jonnekin muualle. Sinänsä mukava seurata juonta, joka on taattua japanilaista animelaatua; ystävyys on kovilla, maailmaa uhataan tuhota ja ryppyjä on rakkaudessa. Tuntuu, että tähän yhteen pakettiin on saatu aika paljon erilaisia juoniteemoja, mikä ei suinkaan ole huono asia vaan plussa. Tästä huolimatta, itse seikkailu jää aika vähälle huomiolle ja pelin pelattava koostuu suurimmaksi osaksi näistä taisteluita, joita käydään läpi kymmenen eri osion. Mukana toki on pientä tutkimista ja pientä kerättävää; potkitaan laatikoita, joiden sisältä löytyy rahaa tai lumikinoksen alta saattaa löytyä alennuskuponki.

Kamera seuraa pelaajaa suurimmaksi osaksi aika mallikkaasti, mutta seikkailuosuuksissa hieman haparoi ja vahingossa saattaa suuntavaisto pettää. Kamerakulma nimittäin saattaa yht’äkkiä hypähtää muualle. Taisteluissa kamera seuraa vihollista ja pelaajan hahmoa hyvin, eikä ole ongelmia nähdä tai kadottaa toista näkyvistä.
Moninpeli on toteutettu toimivasti, tosin mitään mullistavaa ei ole luvassa. Pelaajia löytyy sekä vapaamuotoisesta että kisapelimuodoista. Vapaaotteluissa ei kisata omaa tasoa nostattavista pisteistä, mutta näissä kisoissa on hyvä kerätä ensin hieman kokemusta ja rahaa, jolla voi ostaa moninpelissäkin käytettäviä tavaroita, joilla kiusata vastustajaa. Otteluihin voi liittyä joko suoraan niitä etsimällä tai luomalla itse oman pelin, johon pelaaja tai pelaajat voivat liittyä, riippuen siitä, että minkä tyyppisen pelimuodon valitsee. Endless-taistelussa vastustajia tulee niin paljon kunnes henki on lopullisesti piesty ulos, turnaus taas karsii jyvät akanoista ja viimeinen pari ratkaisee voittajan. Naruto faneja varmasti miellyttää se, että oman henkilönkortin kuvan voi vaihtaa jopa tuhanteen eri Naruto-sarjasta napattuun kuvaan, minkä lisäksi titteleitä on käsittämättömän paljon. Tekemistä riittää, mikäli kaikki haluaa itselleen haalia, tämä kuitenkin vaatii tarinapelimuodon läpi pelaamista.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 on fanille aika täydellinen paketti ja tähän varmasti pelin kehittäjät ovat pyrkineetkin. Juoni on taattua japanilaista käsialaa. Ehdoton plussa on myös se, että pelissä on valittavana japaninkielinen ääni pelin hahmoille, joka tuo enemmän fiilistä animehenkisiin mättöihin ja välianimaatioihin. Fanit ovat varmastikin tyytyväisiä, mutta satunnainen pelaaja voisi kaivata enemmän pelaamista ja vähemmän puhumista, sillä suurimmaksi osaksi kyseinen tekele tuntuu interaktiiviselta elokuvalta. Taisteluita kyllä riittää, mutta seikkailu jää vähemmälle. Se, että onko se hyvä vai huono asia, on pelaajan itse päätettävissä.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • Juoni ei jätä kylmäksi
  • Paljon bonusmateriaalia
  • Mahdollisuus valita japaninkieli puheeksi
  • Naruto- ja anime-fanit hyppivät ilosta

Huonoa

  • Muut kuin vannoutuneimmat fanit eivät varmasti saa pelistä paljoa irti
  • Taistelusysteemi on liian yksinkertainen, eikä tarjoa syvyyttä..
  • ..Ja silti vaikeustaso tuntuu alussa aivan liian korkealta