Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Episode 4 - Dangeresque 3

Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Episode 4 – Dangeresque 3 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Episode 4 - Dangeresque 3
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 4.12.2008 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Episode 4 - Dangeresque 3 kansikuva

Strong Bad’s Cool Game for Attractive People -pelien ensimmäinen kausi lähenee loppuaan, kyseessä olevan neljännen episodin Dangeresque 3:n ollessa kauden toiseksi viimeinen. En voi väittää, että olisin mitenkään innolla odottamassa kauden huipennusjaksoa, tai edes tätä kohta arvostelemaani episodia. Kuten olen aiempien episodien arvosteluissa todennut, ovat Strong Bad hahmon seikkailuista varmasti eniten irti saaneet pelisarjan esikuvana toimivasta Flash-animaatiosta pitävät fanit, kun muuten vain seikkailupeleistä pitävä on epäilemättä jäänyt enemmän tai vähemmän kylmäksi. Itse kuulun juuri jälkimmäiseen enemmistöön(?), mutta totta kai edelleenkin sarjan vielä tästä nostavan päätänsä ja yllättävän allekirjoittaneen positiivisesti.

Näin myös yllättäen käy neljännen episodin myötä, sillä peli tuntuu monilta osin hieman tuoreelta tapaukselta. Episodissa, joka kantaa nimeä Dangeresque 3, Strong Bad ja kumppanit päättävät kuvata kotikutoisen elokuvan, jonka pääosassa häärii, Dangeresque, eli Strong Bad, joka esittää elokuvassaan eräänlaista etsivää. Etsivän puheille tulee neitokainen, joka haluaa löytää kaavan sademetsien pelastamiseen. Juoni menee tästä vielä hieman överimmäksi, mutta niinhän on asianlaita ollut aiempienkin episodien kanssa.
Episodi tuntuu tuoreelta, tai ainakin sarjan debyyttiosan jälkeen tuoreimmalta tapaukselta siksi, että kerrankin asioita on muutettu, eikä uusin episodi ole pelkkää samojen paikkojen ja hahmojen suoraa kierrätystä..Tai itseasiassa on, mutta yksityiskohtia on muunneltu riittävästi. Strong Bad on Dangeresque, Marzipan esittää kahta eri naishahmoa, King Of Town on läpeensä paha Berducci ja niin edelleen. Jokaiselle pelin tutulle hahmolle on luotu uusia alias elokuvaa varten, eikä esimerkiksi Pom-Pom tai Cheat ole tässä episodissa niin rasittavia, lähinnä siksi, että pysyvät enemmän taustalla. Sarjassa nähdään myös yksi uusi hahmo, Strong Badin isä, joka on kaljamahalla ja parralla varustettu, hieman pidempi versio Strong Badista ja jolla on niin ikään pieni rooli Strong Badin elokuvassa.

Sen lisäksi, että itse hahmot esittävät muuta kuin itseään, on myös pelin lokaatioita muunneltu hieman. Sen sijaan, että jälleen tallusteltaisiin lävitse tuttujen ruutujen aina Strong Badin talolta Marzipanin tai Bubsin kojulle, ravataan pelissä muun muassa toimiston, salaisen laboratorion, sademetsän sekä Brainblow Cityn vankila -nimisissä paikoissa. Käytännössä nämä paikat eivät kuitenkaan ole uusia, vaan pelin hahmojen itsensä luomia lavasteita elokuvia varten. Esimerkkinä vankila on oikeasti Bubsin koju, salainen laboratorio Strong Badin tietokonehuone ja niin edelleen. Mutta toteutus toimii ja se tuntuu uudelta, vähän samaan tapaan kuin Telltalen Sam & Max -pelisarjan ensimmäisen kauden loppupuolella, kun Telltale alkoi lisäämään vaihtelevia yksityiskohtia muuten niin moneen kertaan koluttuihin ruutuihin.

Ehkäpä lievä tuoreuden tuntu osaltaan vaikuttaa siihen, ettei peli ole myöskään niin rasittavan kuivakka. Sanoisin tosin, että huumorikin on tällä kertaa ehkä jopa hitusen isommallekin yleisölle aukenevaa, sen sijaan, että vitsit naurattaisivat pelkkiä Homestar Runner -sarjan faneja, jonon pelisarja pohjautuu. Valitettavasti melkein sen maagisen ensimmäisen neljän tähden arvosanan tienattuaan edellä mainittujen parannuksien myötä peli kuitenkin menettää liiallisen helppoutensa vuoksi. Episodi Dangeresque 3 on nimittäin aivan liian helppo ja varsinkin seikkailuveteraanit sujahtavat tämän lävitse todella vikkelään. Aiemmat episodit eivät nekään ole olleet mitään ylitsepääsemättömän vaikeita ja vaikeidenkin kohtien johtuessa lähinnä epäloogisista puzzleista. Tällä kertaa tiedossa kun kuitenkin onneksi pääasiassa loogisia puzzleja, mutta niiden vaikeusaste on aivan liian matala, eikä auta vaikka pelin sisäinen vihjepalvelukin olisi pois päältä. Sen sijaan, että peliä kutsuttaisiin point & click -peliksi, voisi tätä kyseistä episodia melkeinpä kutsua nimellä klick-yourself-through-the-game, ihan siitä syystä, että pelissä ei tarvitse kuin klikkailla itseään eteenpäin juurikaan pysähtymättä miettimään oikeaa ratkaisua, kun sen keksii heti samantien.

Kokonaisuutena Dangeresque 3:ssa lisätty vaihtelevuus ja paikkojen ja hahmojen pieni ulkoinen muokkaaminen on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan sarjan osalta, mutta episodin liiallinen helppous osittain vesittää tämän askeleen. Toivokaamme, että seuraavassa, eli ensimmäisen kauden päättävässä jaksossa kaikki palaset loksahtaisivat kohdalleen.
To Be Continued…

Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Episode 4 – Dangeresque 3 on tätä kirjoittaessa julkaistu Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta pelin demon voi ladata ilmaiseksi, tai kokoversion maksua vastaan noin kuuden euron hintaan alla olevasta linkistä:

http://www.telltalegames.com/strongbad

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Puzzlet ovat pääosin loogisia..
  • - Pienet yksityiskohdat ja muutokset tuovat vaihtelua mukanaan
  • - Huumori jossain määrin jopa huvittaa

Huonoa

  • - ..Mutta aivan liian helppoja