Peliarvostelu

Buzz – Suuri Musavisa

Pelin nimi: Buzz - Suuri Musavisa
Lajityyppi: Partypelit
Alusta: Playstation 3
PlayStation Move -tuki: On
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 23.1.2011 Arvioitu lukuaika: 1 minuuttia
Arvostelun Buzz - Suuri Musavisa kansikuva

Lähes kuusi vuotta ja kaksitoista peliä kestänyt taival on palauttanut PlayStationin suositun Buzz!-visailun takaisin juurilleen. Vuonna 2005 Buzz! – Musavisana startanneen sarjan uusimman osan teemana on jälleen popmusiikki ja nimenäkin tutun oloinen Buzz! ? Suuri Musavisa. Musiikkitrivia on yksi tarpeettoman nippelitiedon ja besserwisseriyden keskeisimpiä kulmakiviä, joten uusi katsaus aihealueeseen on enemmän kuin tervetullut.

Buzzin toimiva peruskonsepti ei ole arvatenkaan kokenut suuria mullistuksia sitten edellisten osien. Yhdestä kahdeksaan pelaajaa tarttuu muovisiin Buzz-summereihinsa, tavoitteenaan napata olohuoneen tietovisamestaruus vastailemalla pelin esittämiin monivalintakysymyksiin. Summerointi on jaettu useaan alalajiin, joista suurin osa on perua sarjan aiemmista peleistä. Mukana on niin Piirakkasotaa, uhkapelimäistä Panostajaa kuin Liipaisinsormen ja Pisteidenkeräyksen kaltaisia perusmoodejakin. Uusia pelimuotoja on kaksi: ?Härömusa?, jossa tunnistetaan hitaaksi väännettyjä musiikkinäytteitä sekä ?Silmä Tarkkana!? jossa pelaajilta tentataan yksityiskohtia lyhyistä musiikkivideopätkistä. Lisäykset ovat viihdyttäviä ja erittäin tervetulleita, joskin jälkimmäinen menee vähän aiheen ohi, sillä se mittaa enemmän tarkkaavaisuutta kuin tietoa.
Mukaan on ujutettu myös neljä muodinmukaista PlayStation Move-liikeohjaimella pelattavaa pelimuotoa. Omaan ?Buzz! Move? ?moodiinsa ujutetut alipelit ovat pintapuolisesti erilaisia, mutta ne kaikki perustuvat samalle idealle: poimi neljästä vastauksesta se oikea. Ero tulee siinä, valitaanko vastaus puhkomalla ilmapalloja, ampumalla sädepyssyllä, vai nuijaa heiluttamalla. Move-tuki on ihan kiva juttu, mutta tuntuu hieman turhalta lisäykseltä peliin, jota pelataan jo valmiiksi erikoisohjaimin. Tällaisenaan se toimii lähinnä nokkelana konseptidemona, joilla voi havainnollistaa uteliaille kavereilleen Moven toimintaa. Tuettuna on myös PlayStation Eye ?kamera, jolla voi napsaista pelihahmolleen kuvan omasta pärstästään.

Muilta osin Buzz! ? Suuri Musavisa toistaa orjallisesti edeltäjiensä temput. Myös vanha kritiikki pätee: epäreilun tasoittavaksi koettuja moodeja on liikaa ja ajoittaiset kompakysymykset sekoittavat peliin turhan paljon tuuria. Alussa haastavilla kappaleentunnistuksilla otettu kaula on usein kurottu umpeen liian helposti tietämällä jotain triviaalia, kuten oliko Queenin hittikappale nimeltään Bohemian Rhapsody vai Bohemian Raspberry. Olisi aika hienoa, jos seuraavista Buzzeista löytyisi valinta kysymysten vaikeustasolle tai vähintäänkin nappi, jolla voisi kytkeä kompakysymykset kokonaan pois. En pistäisi myöskään pahakseni mahdollisuutta tallentaa aiemmin luotuja ?Oma Visa? ?poimintoja pikavalinnoiksi, sillä pelin muokkaus illanistujaisten alkajaisiksi on operaatio, johon ei tule käytännössä koskaan ryhdyttyä.

Loppujen lopuksi suuresta musavisasta on aika vähän sellaista sanottavaa, jota ei olisi sanottu jo kertaalleen jokaisessa aiemmassa Buzz!-arvostelussa. Nippelitiedolla elvistelyn viehätys on universaali, eikä tarvitse olla kovinkaan kummoinen pelinörtti viihtyäkseen Buzzin parissa. Peliä onkin erittäin helppo suositella juuri illanistujaisten aloitteluviihteeksi. Suuressa Musavisassa pärjääminen edellyttää sen verran laaja-alaista popmusiikin tuntemusta, että koko perheen viihteeksi kannattaa mahdollisesti harkita jotain aiempaa Buzz! ?inkarnaatiota. Toisaalta jos popmusiikki on lähellä sydäntä ja sama pätee myös kaveripiiriin, on Suuren Musavisan voittanutta vaikea löytää.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Tuttua ja toimivaa visailuviihdettä
  • - Kysymysten laaja kirjo

Huonoa

  • - Popmusiikki ei aiheena sovi kaikille
  • - Kysymyksissä ja pelimuodoissa liikaa tasoittavia armopaloja