Buzz! Visailun Maailma

Buzz! Visailun Maailma - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Buzz! Visailun Maailma
Lajityyppi: Partypelit
Alusta: Playstation 3
Pelaajamäärä 1-4
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 15.2.2010 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Buzz! Visailun Maailma kansikuva

Meitä suomalaisia voi nimittää hyvin perustein visailukansaksi. Emme ole asian suhteen ehkä yhtä fanaattisia kuin italialaiset, tai outoja kuten japanilaiset, mutta lähiöpubimme ovat täynnä musavisoja, tv-historiamme suorastaan pursuilee kaikenkarvaisia triviaohjelmia ja olemme jopa riittävän hulluja palauttaaksemme kuolleen ja kuopatun Kymppitonnin takaisin eetteriin. Ehkäpä juuri tästä syystä Sony jaksaa kääntää osa kerrallaan laajenevaa Buzz-visailua myös meidän pohjoiselle kielivähemmistöllemme. Sarjan tuorein painos, Buzz! Visailun maailma, tuo kiperät kysymykset PS3:n lisäksi myös PSP:lle. Laiska kun olen, niputin näiden kahden erillisjulkaisun arvostelut yhteen. Jos on koskaan katsonut television tietokilpailuja, tai edes viime kauden Big Brotheria, pitäisi Buzz! Visailun maailman perusidean olla suurin piirtein selvä. Kyse on siis tietovisasta, jossa sarjakuvamaisten alter-egojensa taakse kätkeytyvät pelaajat ottavat triviatietoudestaan mittaa vastaamalla parhaansa mukaan pelin esittämiin monivalintakysymyksiin. Pelin PS3-versiota kaupataan neljällä langattomalla summeriohjaimella, PSP:llä käy tyytyminen tavallisiin peukalonäppäimiin. Taskuversion moninpeli hoidetaan joko verkossa tai pallottelemalla käsikonsolia pelaajien välillä. Mikäli maisemista löytyy useampi PSP, tukee peli myös Game Sharing -toiminnallisuutta.

Visailun maailman aihealueena on yleistieto ja kysymysten kirjo seilaa lahjakkaasti historiasta ja urheilusta aina populaarikulttuuriin. Suurin osa kysymyksistä esitetään puhuttuna tekstinä, mutta toisinaan älynystyröitä kutitellaan myös kuvilla, videoilla sekä musiikkinäytteillä. Vaikeustaso vaihtelee älyttömän helposta aidosti haastavaan, mikä sopii hienosti koko perheen peleihin, mutta itse olisin arvostanut mahdollisuutta tiputtaa suoranaiset kompakysymykset kokonaan pois. Jokainen osaa varmaan sanoa laitetaanko pizzan päälle hiuksia, mutaa, kultaa, vaiko pepperonia jo pelkästään sulkemalla huonot vaihtoehdot pois. Suurin osa kysymyksistä on onneksi asiallisia ja peliin on ilmestynyt lokalisoinnin myötä ihan kiitettävän paljon myös Suomi-aiheisia kysymyksiä. Intuitiivisen ?musta tuntuu? -mittarin perusteella väittäisin Visailun maailman kotimaisuusasteen olevan reippaasti sarjan edellistä osaa, Buzz! Suomen Neropattia, korkeammalla.

Jotta homma ei äityisi turhan monotoniseksi kysymysten lateluksi, löytyy Buzzista iso läjä erilaisia pelimuotoja. Näissä piilevät myös PS3- ja PSP-versioiden suurimmat erot. PS3-versiossa uusia tulokkaita ovat Kiehumispiste, ? jossa kuusi oikeaa vastausta tietää voittoa — täysin päinvastaisella logiikalla toimiva Yli reunan ? jossa väärillä vastauksilla pääsee mönjäkylpyyn — sekä Vedonlyönti, jossa yksi vastaa ja muut lyövät vetoa meneekö vastaus oikein vai väärin. Kiehumispiste ja Yli reunan miellyttävät sisäistä konservatiiviani, sillä niissä pärjää nippelitiedolla, eikä esimerkiksi reflekseillä tai taktikoinnilla.
PSP-versiossa meno on hieman erilaista jo yksin siitä syystä että moninpelissä vastaaminen tapahtuu aina vuorotellen. Perusmoodien lisäksi PSP:ltä löytyy myös uniikkeja mielenkiintoisuuksia, kuten Juontaja, jossa yksi pelaaja lukee kysymykset ja kirjaa muiden vastaukset, sekä Pikakuva, jossa pelaajat paljastava ruutu kerrallaan raottuvaa valokuvaa ja yrittävät lopulta vastata kuvasta esitettävään bonuskysymykseen. Vähän vähemmän onnistunutta pelimuotoa edustaa Kuvapeli. Siinä pelaajat vuorottelevat kuva-aiheisilla kysymyksillä siten, että pelaajat pääsevät liimailemaan toisilleen etukäteen kuvaa peittävän tarran. Tarrat ovat joko liian pieniä peittääkseen mitään olennaista, tai sitten niin isoja että kuvasta olisi edes mahdollista ottaa tolkkua. Kumminkaan päin touhu ei tuntunut kovin mielekkäältä.

Yksittäisiä pelimuotoja mielenkiintoisempi uudistus on se, että pelaajat voivat tällä kertaa vapaasti valita mitä moodeja pelataan ja mitä ei. Jos Piirakkasota kääntyy kerta toisensa jälkeen epäreiluksi salaliittoiluksi parasta pelaajaa vastaan (ei, en ole katkera) tai joku pelimuoto ottaa muuten vaan kupoliin, voi inhokit jättää omaan arvoonsa valitsemalla moodiksi joko Mukautetun pelin, tai Live-yhdistelmän. Tässä on selvästi kuunneltu maksavan yleisön palautetta ja otettu kritiikistä opiksi, mistä sietää kohottaa hattua Sonyn suuntaan.

Yksinpeliksi Buzzia on perinteisesti voinut suositella vain pitkin hampain. Tämä pätee myös Visailun maailmaan, ja etenkin PS3-versioon josta löytyy vain kaksi yksittäispelein väännettävää pelityyppiä: kolmenkymmenen kysymyksen sarja sekä jo aiemmin mainittu Yli reunan. Uljaasta yrityksestä saattaa saada nimensä netin pistelistoille, mutta ilman pelikaverien välistä trivianokittelua, kysymyksiin vastailu on yksinkertaisesti hieman tylsää. PSP:llä sooloilu on samalla tavoin yksinäistä puuhaa, mutta sisältöä löytyy enemmän: PSP-versiosta löytyy neljä viidentoista visailuhaasteen mittaisia minikampanjaa, joiden läpäisystä palkitaan uusilla pelattavilla hahmoilla. Kampanjat tuovat hommaan tiettyä tavoitetta ja rakennetta, mutta ei niin paljoa ettäkö siihen jaksaisi uhrata montaa iltaa.

Muilta osin Buzz! Visailun maailma on tuttuakin tutumpi kokemus. Omahyväinen Buzz-juontaja ärsyttää oman aikansa, mutta puujalkavitseille tulee pitkässä juoksussa immuuniksi. PS-Storesta löytyy ladattavia kysymyspaketteja niin PS3:lle kuin PSP:llekin, mutta mikäli haluaa lisäsisältönsä ilmaiseksi, voi MyBuzzQuiz.com -portaalissa käydä rustaamassa omia visojaan tai hakemassa muiden pelaajien tekemiä. Hauskana yksityiskohtana, PS3-version Buzz-juontaja osaa lausua kilpailijoiden nimet ääneen. Vastapainoksi nimensä on pakko valita valmiista listasta joka tuntuu suosivan 80-luvulla syntyneitä. Petterinä en valita, mutta Markut ja Pertit ovat varmasti eri mieltä. PSP-versio on saanut osakseen kompromissin huonot puolet: nimi on pakko valita niin ikään ennalta määritellystä listasta, mutta ääneen lausunta on ilmeisesti jäänyt UMD-levyn tilarajoitteiden jalkoihin.
Täytyy tunnustaa että Sonylla on nähty kiitettävästi vaivaa viimeistenkin kritiikin rippeiden kitkemiseen jo valmiiksi hiotusta Buzz! -brändistä. Pientä viilattavaa löytyy yhä: PSP-versio tuntui ainakin UMD-levyltä pelattuna latailevan usein ja äänekkäästi, mikä alkoi pidemmän päälle harmittaa. PS-Storesta ladattavassa versiossa ongelmaa tuskin esiintyy, mutta mahdollisuus asentaa peli UMD-levyltä muistikortille olisi tervetullut ominaisuus. PS3-versiossa harmittaa kielivalinta, tai oikeastaan sen puute: Buzz! on näitä harvoja pelejä, joita olisi ihan oikeasti kiva pelata suomeksi, mutta tämä vaatii käytännössä koko konsolin oletuskielen muuttamista. Ratkaisussa ei ole muuta vikaa kuin se, että kielivalinnan myötä kaikki muutkin Sony-julkaisut puhuvat suomea, mikä ei Wipeoutin tai Heavy Rainin kaltaisten ?aikuisempien? pelien kohdalla ole aina niin mairittelevaa. Viat ovat enemmän kiusallisia kuin maailmaa kaatavia, eivätkä ne muuta miksikään sitä tosiasiaa että Buzz! Visailun maailma edustaa sekä PSP:n että PS3:n parasta seurapeliviihdettä.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Juontaja puhuttelee pelaajia nimillä
  • - Mukautettu peli
  • - Kysymysten laaja kirjo

Huonoa

  • - Kieli valittava PS3:n käyttöliittymästä