Peliarvostelu

SingStar – Guitar

Pelin nimi: SingStar - Guitar
Lajityyppi: Partypelit
Alusta: Playstation 3
PlayStation Move -tuki: Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 19.1.2011 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun SingStar - Guitar kansikuva

SingStar on loistanut jo vuosia karaokepelitaivaan kirkkaimpana tähtenä, mutta sitä on vaivannut jo pitkään innovaation puute. Uudet osat ovat keskittyneet laajentamaan lähinnä kappalevalikoimaa, eikä muita muutoksia ole yleensä löytynyt edes suurennuslasin kanssa. Voi olla montaa mieltä, onko tällainen seesteisyys SingStarin kaltaiselle tutulle ja turvalliselle bilepelikonseptille laisinkaan huono juttu, mutta tämä ei ole estänyt Sonya viemästä sarjaa uusille urille. Viime vuoden lopulla julkaistu SingStar ? Dance toi kotikaraokeen ripauksen tanssipeliä. Nyt arvostelussamme on SingStar ? Guitar, joka koittaa samaa bändipelien puolella.

Pelin idean voi arvata jo nimestä: kyse on vanhasta tutusta SingStarista, mutta tällä kertaa uusia biisejä maustetaan bändipeleistä tutulla muovikitararaidalla. Kahden laulajan ohella mukaan voi hypätä kaksi kitaristia, mikä tekee musisoinnista parhaimmillaan nelihenkistä viihdettä. Ohjaimeksi kelpaavat sekä Rock Bandin että Guitar Heron muovikitarat. Peliä voi pelata myös periteisenä karaokepelinä, ilman kitaraa. Tätä olisi kannattanut kenties pohtia peliä nimettäessä, sillä SingStar ? Guitar luo helposti mielikuvan kitaran pakollisuudesta.
Kitarointi itsessään on toteutettu mallikkaasti. Soitto on bändipeleistä tuttua viistosti valuvien tabulatuurien näppäilyä, sovitettuna SingStarin pelkistettyyn visuaaliseen ulkoasuun. Kokemus kestää vertailun mihin tahansa moderniin musisointipeliin, joskin vaikeustasoa on tuunattu selvästi aloittelijaystävällisempään suuntaan. Ylimääräisistä virhelyönneistä ei veroteta pisteitä, eikä huonoa kitaristia buuata pois lavalta. Poissa ovat myös bändipeleistä tutut ?overdrive?- ja ?star power?-mekanismit. Ainoa sääntö on se, että pisteitä heruu hyvästä soitannasta ja musiikki hiljenee kun nuottiin ei osu.

SingStar ? Guitaria voi lähestyä kahdella tavalla. Sen voi nähdä laajennettuna versiona suositusta karaokepelistä, tai rankasti karsittuna versiona modernista bändipelistä. Kohderyhmänä ovat selvästikin ne ihmiset, jotka tykkäävät sosiaalisista musiikkipeleistä, mutta joille Rock Bandin ja Guitar Heron kaltaiset muoviorkesteri-viritelmät ovat jo vähän liian hardcorea. Heille kitaratuen lisääminen tuttuun käy järkeen: lauluiltamiin eksyy aina se jonkun kaverinkaverin poikaystävä, joka ei halua tarttua mikrofoniin edes kahden promillen humalassa. Nyt näille tyypeille on tarjota muutakin kuin tuolia boolikulhon vierestä ja tyhjiä ?Joo, joo! Kohta me tää pelaaminen lopetetaan? ?lupauksia.

Jos puolestaan kuulut siihen porukkaan, joka näkee lasin puolityhjänä, ei SingStar ? Guitar ole sinua varten. Kappalevalikoima pois lukien se tarjoaa hyvin vähän sellaista, mitä jokaisesta vähänkin kehittyneemmästä bändipelistä ei löytyisi.

Viimekädessä myös SingStar ? Guitarin arvo punnitaan biisilistassa. Levylle valikoitunut kitarapoppi on hyvin Britti- ja indie-painotteista, mikä ilahduttanee The Stone Roses, Bloc Party ja Stereophonics ?akselilla viihtyviä Converse-tossuisia raitapaitoja. Ihan kaikille tuttuja renkutuksia on vähän vähemmän. Niitä edustavat mm. 3 Doors Downin Kryptonite, Blurin Song 2 ja U2:n Beautiful Day, sekä sellaiset ikivihreät klassikot kuten Buzzcocksin Ever Fallen in Love With Someone ja David Bowien Man Who Sold the World. Ylimääräiset kulttuuripisteet menevät suomalaisittain täysin aliarvostetulle Elbown Grounds for Divorcelle.

Jos arvioin listaa puhtaasti omien musiikkimieltymyksieni kautta, on SingStar ? Guitarin biisilista vahvin sitten vuonna 2006 ilmestyneen SingStar ? Rocksin. Valitettavasti sisältö on täkäläiseen makuun sen verran tuntematonta, että huomaan olevani mielipiteineni useimmiten yksin. Kannattaa siis silmäillä biisilista läpi ihan itse.
3 Doors Down ? Kryptonite
Bloc Party ? Helicopter
Blur ? Song 2
Buzzcocks ? Ever Fallen In Love With Someone
Colbie Caillat ? Bubbly
David Bowie ? The Man Who Sold The World
Elbow ? Grounds For Divorce
Florence and the Machine ? Kiss With a Fist
Franz Ferdinand ? No You Girls
Jamiroquai ? Too Young to Die
Kaiser Chiefs ? I predict a riot
Kasabian ? Fire
KT Tunstall ? Suddenly I See
Ladyhawke ? My Delirium
Muse ? Supermassive Black Hole
Paramore ? CrushCrushCrush
Pixies ? Debaser
Pulp ? Disco 2000
Queen & David Bowie ? Under Pressure
Stereophonics ? Just Looking
The Stone Roses ? Waterfall
The Clash ? Rock The Casbah
The Cult ? She Sells Sanctuary
The Cure ? The Lovecats
The Raconteurs ? Steady As She Goes
The Veronicas ? Untouched
The White Stripes ? Fell In Love With A Girl
Tina Turner ? Steamy Windows
U2 ? Beautiful Day
Vampire Weekend ? A-punk

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Loistava biisilista...
  • - Samaa vanhaa SingStaria

Huonoa

  • - ...joskin vähän turhan tuntematon