Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Episode 5 - 8-bit Is Enough

Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Episode 5 – 8-bit Is Enough - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Episode 5 - 8-bit Is Enough
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Moninpeli Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 30.12.2008 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Episode 5 - 8-bit Is Enough kansikuva

Aikansa kutakin ja kuten moni ehkä kyseistä sarjaa seurannut tietääkin, on vuorossa Strong Bad -seikkailuiden ensimmäisen kauden päätösepisodi, 8-bit Is Enough. Tämä hauskasti nimetty tuorein episodi asettaa rakkaan tuttavamme Strong Badin jälleen kerran ratkomaan aivan överiksi vedettyjä ongelmia. Tällä kertaa Strong Badin seikkailuiden kaikissa aiemmissa episodeissa rikki ollut arcade-pelikone sekoaa ja pelin paha lohikäärme pääsee valloilleen Strong Badin maailmaan. Ongelman korjaamiseksi tarkoitettu logiikkasiru vain pahentaa asioita; Strong Badin koko kotipaikka muuttuu 8-bittisten olioiden leikkikentäksi ja ystävät pelihahmoiksi tai joutuvat pelipikseleiden vangiksi. Tämä jos mikä antaa Strong Badille oivan tekosyyn vierailla 8-bittisten pelien maailmoissa.

Siinäpä siis alkuasetelma kauden päätösjaksolle. Edellisestä episodista poiketen 8-bit Is Enough on jälleen kerran tutummissa ympäristöissä seikkailemista, vaikka kokonaan uusiakin seikkailuruutuja on myös tarjolla. Edellisen, Dangeresque 3 episodin tapaan pienet lisäykset ja muutokset pelin tavallisissa ja tutuissa seikkailuruuduissa tuovat pientä vaihtelua (esimerkiksi Bubs ei olekaan kojunsa tiskin takana vaan katolla), mutta ennen kaikkea sen tarvittavan, oikean vaihtelun tuulahduksen tuovat ne täysin uudet peliruudut, eli episodista löytyvät muutamat 8-bittiset pelit, kuten Peasant’s Quest, Stinkoman 20×6, sekä Drogdor.
Sarjan edellisessä episodissa oli jo havaittavissa pientä parannusta huumorin osalta kohti isompaa yleisöä, eikä pelissä jutut enää huvittaneet kaikkein vannoutuneimpia Homestar Runner -sarjan faneja, tai ainakin näin oman kokemukseni pohjalta. 8-bit Is Enough onneksi jatkaa tällä polulla ja naurun aiheena ovat tällä kertaa kaikille helpommin samaistuttava naurunaihe; 8-bittiset pelit (tai pelit näin yleensä). Peli ammentaa huumoria muun muassa Sierran klassikkoseikkailu King’s Questista sekä Capcomin takavuosien Megaman -peleistä, vaikka periaatteessa vitsit ovatkin yleispäteviä lähes minkä tahansa samankaltaisen pelin kohdalla. Huumorin ylläpitämisessä auttaa myös sekin, että pelin ärsyttävimmät ja turhimmat hahmot Cheat ja Pom-Pom on jätetty tällä kertaa suosiolla takamaastoon, eikä Pom-Pomia episodissa edes nähdäkään.

Huumorin ja episodin juonen ympärille on tällä kertaa onnistuttu myös kehittämään valikoima sarjan haastavimpia puzzleja tähän mennessä, jotka ovat pääosin vieläpä kaikki loogisia ratkaista, vaikka joidenkin ratkaisut vaativatkin oman mielen taivuttamista.

Seuraavassa pieni spoilerinäyte pelin ehkäpä haastavimmasta puzzlesta: Miten saada puinen laatikko rikki? Tietysti laitetaan laatikon päälle luikertelemaan kaksi 8-bittistä käärmettä ja sen jälkeen kaivetaan taskusta 8-bittinen pelihahmo nimeltä Snakeboxer Joe ja käytetään Snakeboxeria laatikon päällä oleviin käärmeisiin. Muut puzzlet ovat enemmän maanläheisiä ja niiden ratkaiseminen, vaikka haastavaa välillä onkin, on loogista. Kaiken kaikkiaan pelin vaikeustaso on varsin kohdallaan hieman kokeneempia seikkailijoita ajatellen. Niille, joille puzzlet tuottavat vaikeuksia on jälleen tuttuun tapaan tarjolla pelin sisäinen vihjepalvelu, joka tosin ei tällä kertaa omasta mielestäni vaikuttanut aivan yhtä hyödylliseltä kuin aiemmissa episodeissa.

Siinä missä edellinen episodi tarjosi uutta musiikkia lähes jokaisessa, ennestään tutussa peliruudussa, on 8-bit Is Enough pieni takapakki, sillä tutuissa ympäristöissä pyörittäessä soitatetaan jälleen sitä samaa musiikkia, mihin ollaan totuttu jo sarjan ensimmäisestä episodista lähtien. Kaiken kaikkiaan 8-bit Is Enough on kuitenkin ehdottomasti sarjan tähän mennessä paras jakso, joka toimii paremmin huumorinsa osalta kuin aiemmat episodit, minkä lisäksi puzzlet ovat saaneet riittävästi haastetta. Toivottavasti pelisarjan kakkoskausi (jos sellainen tulee) tarjoilisi sitten jo Telltalen Sam & Max -pelien kakkoskauden tapaan jo aivan uusia ympäristöjä pelattavaksi. Myös uudet ääninäyttelijät eivät olisi pahitteeksi. Kyseisessä uusimassa episodissa alkoi jo hieman paistamaan se karu fakta, että yksi ihminen pystyy tekemään vain rajallisen määrän erilasia ääniä, jonka vuoksi osa episodin 8-bittisissä maailmoissa kohdattavista hahmoista kuulosti liikaa pelin vakinaisen hahmokastin jäseniltä.
Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Episode 5 – 8-bit Is Enough on tätä kirjoittaessa julkaistu Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta pelin demon voi ladata ilmaiseksi, tai kokoversion maksua vastaan noin kuuden euron hintaan alla olevasta linkistä:

http://www.telltalegames.com/strongbad

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Turhat hahmot jätetty sivummalle
  • - Haastavat puzzlet, jotka ovat loogisia
  • - Huumori jotakuinkin onnistunut

Huonoa

  • - Ääninäyttelijöiden vähyys alkaa paistaa lävitse