Farming Simulator 2013 arvostelussa
Mä näitä peltoja kylvän kai viimeiseen asti.

2000-luvun alussa muotiin tulivat erilaiset “simulaatiopelit”, joissa tarkoitus oli hankkia riistaa, olipa kyseessä sitten kalastus- tai kauriinmetsästyspeli. Itse henkilökohtaisesti kuvittelin tuolloin tällaisten tosielämää apinoineiden realismipelien olevan vain ohimenevä trendi ? kuinka väärässä olinkaan.
Sittemmin käsite simulaatiopelit ? ja nimenomaan nämä tosielämää apinoivat simulaatiopelit — ovat kehittyneet kattamaan vähän muutakin kuin riistan metsästystä. Nykypäivänä näitä simulaattoreita putkahtaa melko tiuhaankin tahtiin markkinoille ja pääasiassa Saksasta. Tämän päivän nimiä ovat muun muassa Forklift Truck Simulator, Emergency Ambulance Simulator, Garbage Truck Simulator, Ski Region Simulator, Scania Truck Driving Simulator sekä Euro Truck Simulator.
Nimensä mukaisesti näissä peleissä perehdytään muun muassa joko roskakuskin, rekkakuskin tai varastolla trukkia työkseen ajavan ihmisen tavalliseen työnkuvaan mahdollisimman suurella yksityiskohtaisuudella. Suurin osa näistä pelisarjoista ei myöskään ole mitään yhden hitin ihmeitä, sillä useampi näistä pelisarjoista ilmestyy vuosittain, tunnetuimpien urheilupelisarjojen tapaan uusimman vuosiluvun koristaessa pelin nimen loppuosaa.
Yksi pitkäikäisimmistä tällaisista sarjoista on saksalaisen Giants Softwaren tuorein simulaatiopeli, Farming Simulator, jota on omien tietojeni mukaan tehty ainakin vuodesta 2008 (ellei jopa kauemmin). Sarjan tuorein tulokas on Farming Simulator 2013, joka ainakin vuosilukunsa perusteella varautuu jo hyvissä ajoin ensi vuoden satoon.
Suoraan sanottuna, en ole koskaan pelannut yhtäkään tämäntyyppistä peliä, tai ylipäätään tullut tutustuneeksi yllä mainitsemiini pelisarjoihin. Ei ole tarvinnut, kuin vasta nyt. Ihmetys olikin suuri, kun postilaatikkoon oli ilmestynyt maahantuojan lähettämä arvostelukappale Farming Simulator 2013-pelin PC-versiosta. Minulla ei ollut peliä kohtaan minkäänlaisia odotuksia, koska en ollut nähnyt sarjan aiemmista peleistä koskaan videoita tai edes oikeastaan kuvakaappauksia.
Mennäänpä tällä kertaa poikkeuksellisesti suoraan asiaan ja puhutaan helpoimmin todettavat asiat alta ensin pois ? onhan kyseessä poikkeuksellinen pelitapauskin.
Farming Simulator 2013:sta asentamisen ja ensimmäisen käynnistyskerran jälkeen huomaa heti mihin Giants on voimavaransa keskittänyt: yleinen peligrafiikka on melko rujoa, ehkä vuoden 2005 tasolla, mutta ei peli silti aivan susiruma ole. Grafiikan tarkkuuteen ei liiemmin auta resoluution nosto pelin asetuksista, sillä vielä 1080p-resoluutiollakin pelattuna peli on tekstuuriensa osalta pääasiassa yksityiskohdatonta ja korutonta, eikä vakuuta oikein millään osa-alueella ? ennen kuin näkee ensimmäiset maatalouskoneet. Ne ovatkin pelin parasta antia ja mallinnettu viimeisen päälle aina ohjaamokuvakulmia myöten. Pelin erilaiset koneet ovatkin melko kauniita katsoa ja ihmetellä ? ei tällaista määrää erilaisia koneita tavallinen tallaaja näe elämänsä aikana, saatikka pääse kokeilemaan niitä.
Vaisu peligrafiikka (pois lukien koneet) yhdistyy vaisuhkon äänimaailman kanssa. Jälleen kerran pääosassa ovat maatalouskoneet, jotka kuulostavat todella asiaankuuluvilta: traktorit kuulostavat oikeasti traktoreilta äänekkäine moottoreineen ja vieläpä eroavin äänin. Jos äänentoistolaitteistoista löytyy subwoofer, on koneiden pärinä parhaimmillaan todella vaikuttavaa. Mitään pelinaikaista musiikkia ei tarjolla ole muuta kuin päävalikon renkutus ja muuten sitten ollaankin aika lailla itsekseen ? vain pelaajan maajussi ja maatalouskone, sen moottorin pitämä pärinä sekä lintujen laulu. Tai vastaavasti yöaikaan heinäsirkkojen sirkutus.
Pelaajan maajussilla ei ole tilalla juttukavereita, vaikkakin avuksi tiluksille voikin palkata omia kloonejaan koneita ajamaan, jotta kaikkea ei tarvitsisi tehdä yksin. Taustalle olisi kyllä mielestäni sopinut varsin mainiosti teemaan sopiva countrymusiikki, mutta nyt sitä joutuu itse laittamaan soimaan taustalle Youtubesta, Windowsin media playerista tai CD-levyltä mikäli niin haluaa. Kyllä Johnny Cashin parhaiden kuunteleminen samaan aikaan viljelemisen kanssa tuntuu niin paljon kivemmalta. Pelin tekijät ovat kuitenkin halunneet keskittyä simulointiin ja mahdollisimman tarkkaan kuvaukseen aidosta tekemisestä, joten sinällään ymmärrettävästi taustamusiikki olisi sotkenut keskittymistä.
Maajussille mekaaninen morsian
Giants Software on pelissään keskittynyt muiden simulaatiopeliensä tapaan arjen kuvaamiseen mahdollisimman tarkasti — Farming Simulator 2013:sta tapauksessa on keskitytty maajussin arkeen. Siinä missä maisemat maatilalla ja sen välittömässä läheisyydessä ovat melko koruttomia ja tylsiä, ovat peliä varten lisensoidut aidot merkit ja maatalouskoneet noin kahdeltakymmeneltä eri valmistajalta todella autenttisen näköisiä ja hienoja aina yksityiskohtiaan myöten. Pelissä on mainospuheiden mukaan noin sata erilaista maatalouskonetta, joissa kaikissa vieläpä on erilainen ajotuntuma.
Mukana on merkkejä, kuten Case IH, Same, Horsch, Grimme sekä Lamborghini, joista itse en tiennyt viimeksi mainitun edes valmistavan maatalouskoneita. Koneiden määrä jos mikä kuitenkin on hatunnoston arvoinen asia ja toki samalla yksi Farming Simulator-pelin vahvoja puolia. On erilaisia puimureita, traktoreita, sekä traktoreihin kiinnitettäviä perävaunuja, sekä erilaisia auroja, joilla muun muassa ajetaan ruohikkoa, kynnetään peltoa tai lannoitetaan sitä. Kaluston määrä on suorastaan päätä huimaavaa, eikä sillä kaikella heti edes tiedä mitä tehdä.
Onneksi tarjolla onkin todella kattava, jopa yksitoistaosainen tutoriaali, jossa kerrotaan maatilan pitämisen ja koneiden käytön alkeet. Tutoriaaleja onkin syytä kahlata lävitse, ellei itse satu olemaan maajussi ja asioista perillä, sillä muutoin pelin alkaessa menee nopeasti sormi suuhun, kun ei tiedä mistä aloittaa. Tutoriaali ja sen eri osat ovat todella hyvä juttu, mutta siinä olisi ehkä saanut olla hieman enemmän kädestä pitelyä. Tällaisenaan kun tutoriaalin eri osissa käytännössä annetaan kone ja kulloinkin asiaan kuuluva ?lisäpalikka? ja odotetaan, että pelaaja suoriutuu tehtävästään. On toki kiva, että tutoriaalien myötä saa tietää millä auralla tehdään mitäkin, mutta oikeaoppista työn suorittamisen opastusta jäin kaipailemaan.
Pääideana Farming Simulatorissa on pistää pystyyn oma maatila ja yrittää pitää se myös taloudellisesti kannattavana. Päävalikosta pääsee käsiksi urapeliin (joka on yhtä kuin yksinpeli), Internet-moninpeliin sekä mainitsemaani tutoriaaliin.
Yksinpeliuraa varten tarjolla on kolme eri vaikeusvaihtoehtoa, vaikeimmassa tilan pyörittäminen aloitetaan valmiiksi pahasti pankille velkaantuneena, eikä sitä kannatakaan ihan tuosta vaan lähteä kokeilemaan. Keskimmäinen vaikeustaso antaa vähän vähemmän alkupääomaa käyttöön ja samalla palauttaa vähemmän rahaa pelaajan menestyessä, kun taas easy-vaihtoehto sopii mainiosti kaikille (meille), joille farmienpyörityspelit ovat vielä uusi juttu.
Pelin alkaessa (easy-taso) pelaajalla on omistuksessaan maatila, yksi pelto sekä useampi maatalouskone, kuten puimuri sekä useita erilaisia traktoreita. Rahaa tilillä on päälle kymmenentuhatta dollaria. Tästä pitäisi sitten polkaista käyntiin oma ura maajussina.
Tarkoitus olisi pitää maatila kannattavana, mutta samalla tehdä rahaakin sen verran, että jossain vaiheessa peliä voi alkaa ostella itselleen uusia, entistä parempia ja nopeampia koneita, uusia peltoja sekä maatalouseläimiä, joista uusia ilmestyksiä 2013-painoksessa ainakin pelin takakannen mukaan ovat kanat ja lampaat. Mukana on myös entuudestaan tuttuja lehmiäkin, joilla kaikilla voi tehdä oikean elämän tapaan tienestiä. Kanat munivat, lehmistä saa maitoa ja lampaista myytävää villaa.
Rahan tekeminen on käytännössä aloitettava maan viljelemisellä, koska kana-aitauksessa ei oletuksena ole kuin pelkkä yksi kukko kiekumassa. Aivan heti niitä huipputason laitteita ei kuitenkaan pääse kokeilemaan, vaikka vääntäisikin pitkää päivää rehkien. Pelin halvin traktori, jota pelaajalla ei heti pelin alussa ole, maksaa 94 000 dollaria ja pelin kalleimmalla, kansikuvassakin komeilevalla Case IH Steiger 600:lla hintaa on mukavat 400 000 dollaria.
Farming Simulator 2013:sta pelimaailma on kiedottu hurjaan, neljän neliökilometrin kokoiseen pelialueeseen, joka näin muunnettuna on esimerkiksi neljäsataa hehtaaria! Kävellen ei siis esimerkiksi kannata kaupungille lähteä, koska siinä menee ikuisuus. Ravaamista helpottamaan löytyy pelistä onneksi ominaisuus, jonka avulla pelaaja voi tab-nappulaa painamalla loikata suoraan omistamansa puikkoihin. Tab-nappulaa useamman kerran painamalla voi suoraan selata omia koneitaan, eikä koneista tarvitse aina erikseen tulla ulos ja sen jälkeen laukata seuraavalle.
Peliä ohjataan jalkautumistilassa FPS-peleistä tutusta näkövinkkelistä, mutta sitten kun hypätään koneen selkään on tarjolla autopeleistä tutut auton takaa kuvattu chasecam-kuvakulma sekä ohjaamokuvakulma. Peliä voi pelata joko hiiri-näppäimistö-yhdistelmällä, mutta peli tukee myös ratti- ja peliohjaimiakin.
Piippolan vaarilla oli talo
Käytännössä pelissä on kaksi paikkaa, joissa pelaaja voi jotain puuhastella. Toinen näistä on totta kai pelaajan omat tilukset, joissa voi istuttaa perunaa tai maissia tai sitten tehdä esimerkiksi hienoja heinäpaaleja. Toinen paikka on lähin kylä, jossa voi asioida (rajoittuneesti) ja käydä esimerkiksi ostamassa uusia koneita, maatilan eläimiä, lannoitetta tai sitten käydä automaatilla nostamassa rahaa tai ottamassa pankista lainaa (lisää). Peli on huomioinut käytännössä kaiken ? jopa sen, että kaikissa maatalouskoneissa on bensatankit, vieläpä erikokoiset eikä bensakaan ole mitenkään rajatonta. Koneita voi tankata omalla pihallaan tai kylillä, mutta jokaisella kerralla sekin maksaa.
Lisää kahisevaa oman tuotannon myymisen ohella saa ajoittain kämmentietokoneeseen saapuvista viesteistä, joissa aina pelaajalta jotain pyydetään. ?Norsu karkasi omistajilta, kuskaa eurolavallinen pähkinöitä keskelle metsään norsun houkuttelemiseksi pois metsästä? -tyylisiä tehtäviä peli muun muassa tarjoilee. Vaikka aiheena on tarkka simulointi, ei ihan kaikessa ole omaksuttu kireäotsaista huumorintajutonta insinööriotetta.
Yleensä sivutehtävää koskeva pyyntö koskee tavaran noutamista paikasta A ja sen viemistä paikkaan B, tai sitten tiedossa saattaa olla vaikkapa ruohon leikkaamista paikallisella golf-kentällä. Useat sivutehtävät vaativat suorittamisekseen uusia koneita tai muita työkaluja, joten välttämättä tehtäviä ei pysty heti ensimmäisellä pyyntökerralla hyväksymään. Ne eivät kuitenkaan katoa minnekään, vaan kiertävät pelin ?tehtäväaltaassa?.
Kaikissa tehtävissä on lisäksi aina tietty aikaraja. Aloituspaikalle pitää saapua tietyn ajan kuluessa ja sen jälkeen alkaa kello tikittämään kohti nollaa, jonka aikana pelaajan tulee ehtiä tavaran kanssa paikkaan B. Jos aikarajan puitteissa homma ei hoidu, jää rahat saamatta ja tämä saattaa tietää jopa henkilökohtaista tappiotakin, mikäli pellot ja muut työt ovat sillä aikaa olleet omalla maatilalla täysin seis. Sivutehtävät ovat rentouttavaa vaihtelua maanviljelemiselle, mutta niissä on oma ärsyttävä puolensakin.
Yleensä pelaajan saadessa tehtävän, sen aloituspaikka sijaitsee kamalan kaukana siitä missä pelaaja sillä hetkellä on, joka tietää luonnollisesti ajamista paikan päälle. Eivätkä ne halvimmat koneetkaan ole mitään vauhtihirmuja, joten tienpäällä aikaa saa viettää välillä kyllästymiseen asti.
Paikan päälle saapuminenkaan ei aina ole täysin ongelmatonta. Ensinnäkin pelin tarjoama kartta on todella surkea. Siitä kyllä näkee kutakuinkin missä itse menee ja missä kohdepaikka sijaitsee, mutta oikean reitin hahmottaminen jää välillä pimentoon, koska tiet eivät erotu riittävän selkeästi kartalta. Sitten sitä yritetään oikoa jostain kukkuloiden kautta ja pahimmassa tapauksessa koko kone kippaa ja jää siihen, koska sitä ei saa millään kammettua takaisin kumitassuilleen. Vaihtoehtoisesti sitä saattaa aika ajoin ajaa oman koneensa umpikujaan, josta ei ole mitään nopeaa reittiä ulos ja takaisin oikeammalle polulle. Jonkinlainen navigaattoreista tuttu oikean reitin näyttävä viiva olisi ollut mukava, mutta eipä sellaista ole.
Joskus aikarajat ovat myös aivan liian tiukkoja, eikä peli tunnu ottavan huomioon lainkaan pelaajan etäisyyttä kohteeseen. Olipa sitten lähellä tai todella kaukana, annettu aikaraja on yleensä sama. Yritä siinä sitten ehtiä paikalle ajoissa. Välillä homma on sekunneista kiinni ? joskus sitä melkein ehtii kaiken sen ajamisen jälkeen paikalle, mutta ei kuitenkaan aivan ja sekös ketuttaa ja paljon.
Onneksi kämmentietokoneeseen tulevia ?sivutehtäviä? ei ole pakko ottaa vastaan ja niiden ilmenemistiheyttäkin saa halutessaan säätää ja jopa asettaa ne kokonaan pois päältä häiritsemästä, mikäli haluaa keskittyä vain tilansa hoitamiseen. Rahaa niistä kuitenkin tienaa melko ison summan nopeasti, mutta siinä onnistuminen onkin välillä kaikkea muuta kuin helppoa.
Tehtävien kaukaisen sijainnin ja reitinhahmotuksen vaikeuden ohella tehtävien suorittaminen on välillä muutenkin hankalaa. On uskomattoman vaikeaa ja työlästä yrittää saada puinen Eurolava tavaroineen kyytiin koneen piikeille. Siinä sitä sitten heitellään lastia pitkin poikin, pelaajan yrittäessä tunkea piikkejä lavan väleihin, siksi koska piikkien ohjauksesta puuttuu tarkkuutta. Joskus tällaisessa tilanteessa saattaa käydä niinkin, että tulee vahingossa laskettua koneen piikit liian alas, jolloin ne tökkäävät maahan ja ehkä jopa uppoavat sinne ? vaikka kyseessä olisi asvalttipohja. Siinä sitten yritetään pompautella konetta ulos maan sisästä, joka saa koko touhun näyttämään siltä, että alla olisi hydrauliikkajousitus. Kerran onnistuin saamaan koneen tällaisen tilanteen päätteeksi katolleen.
Farming Simulator 2013:sta löytyy lisäksi muitakin bugeja vielä päivityksen jälkeenkin, jotka liittyvät juuri nimenomaan koneisiin ja niiden ajoittaiseen käyttäytymiseen. Tasaisella maalla ne yleensä toimivat melko hyvin, mutta auta armias jos ajat koneella väärästä paikasta tai törmäät sillä johonkin ? silloin saattaa koneen matka hyvinkin jäädä siihen, ellei sitä saa tökättyä irti toisella koneella. Kerran tosin kun yritin tätä temppua oli tulos se, että kaksi omaa konettani sulautuivat yhdeksi kasaksi, eikä niitä saanut irti toisistaan enää millään. Onneksi pelissä ei ole automaattitallennusta, jolloin pelitallennuksen voi ladata uudelleen.
Jos kuitenkin hetkeksi unohdetaan sivutehtävien vaikeus ja pelin muutamat bugit, jotka näitä ajoneuvojen jumiutumisia aiheuttavat, on Farming Simulator 2013 peli, jossa on otettu niin paljon asioita huomioon, että se pistää välillä pään totaalisen pyörälle. Oletuksena peli käyttää vain viisinkertaisesti nopeutettua ajankulua (pelissä on mukana vuorokaudenajat) ja normaalia kasvuvauhtia pelaajan kylvöille. Ajan kulunkin saa halutessaan nopeutettua jopa 120-kertaiseksi tai sitten äärivaihtoehtona täysin reaaliaikaiseksi, joka kertoo siitä, että pelin viljelykseen vaikuttava osa-alue on otettu todella vakavissaan: maatilalla touhutessaan saa halutessaan kulutettua koko loppuillan mikäli siltä tuntuu ja aikaa on.
Aina välillä omasta henkilökohtaisesta kämmentietokoneesta voi sadonkorjuun lomassa katsoa vaikkapa tulevia säätietoja muuttuvien olojen varalta ? sato saattaa mennä pilalle, kuten oikeastikin, jos vettä tulee taivaalta liikaa. Kämmentietokoneesta näkee myös sen kuinka paljon mitäkin raaka-ainetta on varastoissa sekä lisäksi voi tarkkailla omia kuukausittaisia, säännöllisiä kulujaan. Pohjalla sokerina ovat peltohuutokaupat, joissa pelaaja voi koettaa onneaan, ellei halua ostaa jotain tavallisempaa peltoa normaalisti ja edullisemmin. Mukana pelissä ovat myös kysynnän ja saatavuuden mukaan vaihtelevat raaka-aineiden hinnat: mitä kysytympää esimerkiksi vilja on, sitä suuremman korvauksen siitä saa, kun myy ? ja toisinpäin. Paikat joihin oman tilansa tuotteita voi myydä myös kilpailevat keskenään ja yrittävät tarjota toinen toistaan parempia hintoja. Viljan myymisen sekä sivutehtävien tekemisen ohella pelissä tienaa myös muun muassa maatilan eläimillä, ampiaiskopeilla, sekä kasvihuoneiden tuotoksilla.
Mikäli yksinpelailu ei riitä tyynnyttämään peltotouhuja eikä oman töihin pistetyistä oman maajussin mykistä klooneista ole riittävästi iloa, voi sadonkorjuujuhlat pitää myös useamman ihmispelaajan voimin. Farming Simulator 2013 tukee maksimissaan kahdeksan pelaajan yhtäaikaista nettipelaamista, jossa pelaajat voivat lyöttäytyä yhteen samalle tilalle hommiin. Yhteistyön merkitystä on korostettu siten, että vaikka kullakin pelaajalla on omat tilinsä ja rahansa, voi toiselle kanssaviljelijälle antaa halutessaan kahisevaa, jotta kalustohankintakin helpottuisi. Pikainen katsaus internetpelien tarjontaan yllätti yhtä paljon kuin pelin viehättävyyskin: pelisessioita tuntui netistä löytyvän useampia kymmeniä.
Kokonaisuutena Farming Simulator 2013 oli todella yllättävä pelitapaus allekirjoittaneelle, mutta samalla myös todella vaikea arvosteltava. Oletin pelin olevan täyttä roskaa, huuhaata, etten sanoisi jopa jonkinlainen pelin irvikuva ja siten helposti lytättävissä. Karun ulkoasunsa alla kuitenkin kytee vahva sydän, joka on omistettu täysin maanviljelyksen arjelle.
Giantsin peli on jopa hengästyttävän tarkka kuvaus siitä miten töitä tehdään ja mitkä asiat vaikuttavat sen tekemiseen ? tämä on sekä positiivinen, että negatiivinen asia. Realismi tuntuu hienolta, mutta samalla kaiken eteen saa tehdä melko lailla töitäkin ja asioista pitää olla perillä, ennen kuin peliä voi alkaa pelata ? edes väärin. Kirsikkana kakun päällä ovat ne kaikki koneet mitä pelistä löytyy ? jokainen pikkuautoilla pienenä lapsena leikkinyt on joskus omistanut myös jonkinlaisen traktorin ja haaveillut sellaisen ajamisesta isona, vaikka sitten ohimenevänä mielikuvana. Nyt se on mahdollista ? jos ei muuten, niin ainakin virtuaalisesti.
Kenelle peli sitten oikeastaan on suunnattu? Jos lähdetään siitä, että koneiden nopeudet ilmoitetaan vain ja ainoastaan maileina ja rahamäärät dollareissa, eikä EU:n maataloustuista ole pelissä tietoakaan niin voisin kuvitella pelin pääasiallisen kohdeyleisön löytyvän rapakon takaa. Ei tämä kuitenkaan ole este sille, etteikö eurooppalainenkin pelistä voisi pitää.
Onko peli suunnattu hardcore-pelaajille? Sitä on vaikea mennä sanomaan. Allekirjoittanutta peli kiehtoi tietyllä tapaa todella paljon, kunhan ensin alkuun pääsi, vaikka en silti koskaan olekaan innostunut samanhenkisistä peleistä, kuten FarmVille tai World Of WarCraft (joista jälkimmäisessäkin pitää viettää paljon aikaa istuttaen ja viljellen).
Sen ainakin tiedän, että Farming Simulator ei sataprosenttisen väkivallattomuutensa vuoksi ole suunnattu ainakaan toimintapelien ystäville. Puimurilla ei voi ajaa kylällä ihmisten ylitse Carmageddonin tapaan, eikä tiellä huristelevaa autoliikennettä voi traktoreillaan vahingoittaa, vaikka tien tukkeeksi liikenteen sekaan pääseminen kyllä onnistuu ja viattomia rekkamiehiäkin voi kiusata, kunhan on ensin asentanut etulastaajatraktoriinsa tavallisen trukin piikit, joilla voi kaataa rekan ainakin melkein kumoon.
Onko Farming Simulator 2013 opetuspeli ?
Jos olet menossa töihin maatilalle, etkä tiedä mitä odottaa, niin miksei tämä peli voisi aivan hyvin olla opettavainen sen suhteen.
Jos olet kiinnostunut erilaisista maatalouskoneista ja mitä niillä sekä niihin kiinnitettävillä erilaisilla työkaluilla tehdään, on tämä ehkä peli sinua varten. Farming Simulator ei ole täyshintainen tuote, vaan sitä saa ostettua kaupasta noin kolmenkymmenen euron hintaan ja ainakin Steam-palvelusta hintaan 25,99 euroa, joka varmasti ainakin osaltaan hieman madaltaa tutustumiskynnystä. Tietysti aina voi ensin kokeilla pelkkää demoakin.
Kaiken pelin parissa kokemani jälkeen, menisinkö innoissani töihin maatilalle? Vastaus on yksinkertainen: en. Peltojen viljely tai maatilan hoitaminen näin muuten ei houkuta allekirjoittanutta tämänkään jälkeen, mutta osaanpahan ainakin arvostaa maanviljelijöiden ja tilanpitäjien rankkaa ja vaativaa työtä tästä lähin huomattavasti enemmän.