Divinty: Original Sin - Enhanced Edition

Divinty: Original Sin – Enhanced Edition - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Divinty: Original Sin - Enhanced Edition
Lajityyppi: Roolipelit
Alusta: PlayStation 4
Muuta: -
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Teemu Laitinen, 24.11.2015 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Divinty: Original Sin - Enhanced Edition kansikuva

Larian Studios on vähemmän tunnettu tekijä pelimarkkinoilla. Kyseessä on indiepelitalo, joka Kickstarter-kampanjansa avulla toi nyt julkaistun Divinityn PC:lle, PS4:lle sekä Xbox Onelle. Jo vuotta aikaisemmin PC:llä nähtiin Divinity: Original Sin, mutta Larian Studios päätti kehittää peliään entisestään ja se sai lisänimekseen Enhanced Edition, tämän uuden julkaisun kunniaksi.

Lisänimi juontaa juurensa muun muassa siihen, että puhuttua dialogia on lisätty roppakaupalla. Tätä puhetta onkin aivan järkyttävän paljon ja kaiken lisäksi se toimii erinomaisesti. Hahmojen aksentit pitävät dialogin mielenkiintoisena. Myös eläimillä on asiaa ja kanat puhuvat hauskalla teksasilaisella aksentilla. Uudistukset ovat kuitenkin konsolipelaajalle täysin vieraita, kuten aiemmin jo mainittiin, alkuperäinen versio nähtiin vain PC:llä.
Divinity: Original Sin – Enhanced Editionissa päähenkilöinä toimivat kaksi source hunteria, jotka on kutsuttu ratkaisemaan Cyseal -nimisessä kaupungissa tapahtunutta murhaa. Murhattu mies tuntuu olevan kaupungin pienin murhe, sillä örkit ja epäkuolleet riivaavat kaupunkia jokaisesta ilmansuunnasta. Tarinaan tulee tietenkin muuta lisäpotkua ja panoksena on koko maailman olemassaolo. Juoneltaan Divinity: Original Sin on erittäin klassinen ja kaikki pelin osa-alueet muutenkin huutavat vanhanliiton roolipeliä.

Divinity: Original Sin -pelissä ohjaillaan siis kahta päähenkilöä. Hahmojenluontiin voi kuluttaa pienen tovin, ei niinkään ulkonäköä muokatessa vaan taikoja ja hahmojen luokkaa valittaessa. On mahdollista valita yhdestätoista hahmoluokasta, jotka koostuvat perinteisistä lähitaistelijoista ja taikojista sekä näiden yhdistelmistä. Pelin myöhemmässä vaiheessa hahmon koulukunnalla ei ole merkitystä, sillä uutta taikaa ja kykyä voi oppia mistä luokasta huvittaa. Seikkailun alun kannalta on kuitenkin tärkeää olla jonkinlainen parannustaika takataskussa, koska elämää parantavia pulloja ja esineitä on niukasti. Peli ei juurikaan neuvo pelaajaa hahmoa kehittämisessä ja sen seurauksena voikin olla tuskallinen alkutaival.

Vaikka kyseessä on PC-pelin käännös, on liikkuminen ja kontrollit suunniteltu hyvin konsolille sopivaksi. Ainoa nootti tulee sankareiden pussukoiden ja varustuksien selaamisesta. Jokaisella pelattavalla hahmolla on oma reppu ja aina on vaihdettava hahmoa toiseen, jos haluaa selata tämän pussukoita läpi. Tavaraa voi lähettää helposti sankarilta toiselle, mutta silti tähän tavaroiden kanssa säätämiseen menee turhaa aikaa.

Divinity: Original Sin – Enhanced Editionissa taisteleminen käydään vuoropohjaisesti. Pelaajan AP:t (action points) määrittää sen, että kuinka monta siirtoa voi tehdä vuorollaan. Saman vuoron aikana voi siis taikoa pari kertaa, liikkua tai huitoa miekalla. Mikäli pääsee yllättämään vihollisen niin taistelun alussa pelaajalla on yliote. Ympäristöä voi myös käyttää hyödykseen ja tämän suhteen kannattaa olla muutenkin valppaana, sillä vihollinen osaa – ehkäpä hieman vahingossa tosin – räjäytellä öljylamppuja. Öljytynnyreitäkin voi ampua, on kuitenkin ihmeellistä, että räjäyttäminen vaatii enemmän AP:tä kuin normaali hyökkäys.

Taiat elävät ympäristössä myös silloin kun on pois kahinoista. Luolastoissa on paljon ansoja ja esteitä. Tulipallo tuhoaa tynnyrin, joka puolestaan tuhoaa esteen. Tämän jälkeen on käytettävä vesitaikaa tai kääröä, jotta voi edetä. Ansojen takia täytyy myös olla hieman valppautta. Näitä voi helposti laukoa jos talloo lattialle asetettuja laukaisimia. Seikkailun edetessä porukka voi kasvaa jopa neljään hahmoon ja tällöin näitä laukaisuja tulee aika helposti. Mikäli irrottaa hahmot erikseen ja taluttaa ansan läpi, voi selvitä ilman vahinko-osumia.

Pelissä riittää tavaraa, jota voi noukkia pussukoihin. On paljon tutkittavaa ja paikkoja joihin tunkea nokkansa. Pelaajalla on myös yllättävän vapaat kädet, sillä pelissä on mahdollista tappaa lähes kenet tahtoo. NPC-hahmot suuttuvat tästä vähän turhan helposti ja lähtevät hyökkäämään pelaajaan. Ei tarvitse kuin tunkea nenä kirjahyllyyn tai makuuhuoneeseen niin jo on puukko kurkulla. Henkilön voi tappaa, mutta tarina saattaa jumiutua tai ainakin suuri osa tehtävistä jää välistä. Tämä luo turhautumisen tunnetta, kun on pakko palata aiempaan tallennuspisteeseen.

Hyökkäilevät henkilöt eivät ole pelin suurin ongelma, joka ajaa pelaajan lataamaan aiemmasta kohdasta. Bugit, ne vaanivat jokaisen nurkan takana, valmiina iskemään pahaa aavistamatonta pelaajaa selkään. Kyse ei ole mistään kosmeettisista vinksahduksista vaan ihan kunnon jumiutumisista, mikä tekee pelaajan etenemisen pelissä vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.

Ensimmäinen bugi tuli kohdalle jo heti ensimmäisessä örkkien kohtaamisessa. Jostain syystä taistelu jäi päähenkilön puolella olevaan ihmishahmoon jumiin. Kamera jumiutui kyseiseen hahmoon eikä mikään liikkunut mihinkään. Pakko ladata peli uudestaan. Taas päästään taistelemaan näitä örkkejä, nyt vain niin huonolla menestyksellä, että kaikki kuolee. Peli jumiutuu sankarit kuolleina maassa, lempeä musiikki soi kuitenkin taustalla. Taas lataillaan. Päivitys taisi korjata tämän bugin, sillä uudemmalla yrittämällä tilanteesta pääsi eteenpäin. Seuraava bugi tulee kuitenkin hyvin pian vastaan; taistellessa hautaurakoitsijaa vastaan ruudunpäivitys tipahtaa noin yhteen kuvaan sekunnissa. Tästä kuitenkin selvitään ilman tallennuksen lataamista.

Tähänkään nämä bugit eivät vielä jääneet. Legioonan päämajan edessä on legioonalaisia, joilla pitäisi olla jotain sanottavaa. He eivät kuitenkaan mitään kerro, pelaaja kuitenkin jumiutuu puhevalikkoon. Tästä selviää vaihtamalla hahmoa, joskin vain väliaikaisesti. Tälle legioonan parivaljakolle voi yrittää puhua useammalla hahmolla. Näin siis saadaan molemmat päähenkilöt jumittamaan puhevalikkoon! Eikä tässäkään vielä kaikki. Kaksi sivuhahmoa on vielä vapaasti liikuteltavissa, jos pelaaja on ottanut nämä mukaansa. Mikäli yrittää lähteä pelkästään heidän kanssaan kaupungista jää peli niin jumiin, että nyt viimeistään on pakko palata aikaisempaan pisteeseen! Piti vielä kokeilla, että voiko peliä tallentaa tähän kyseiseen puhevalikkoon ja se onnistuu kyllä, Eli pahimmassa tapauksessa pelin saa niin täydellisesti jumiin, että joutuu aloittamaan pelaamisen aivan alusta asti ja jatkossa yrittää sitten varoa tätä bugia! Mainittakoon vielä se, että musiikki pätki taisteluiden aikana.

Kaikki nämä bugit kertovat liian kovasta kiireestä saada peli ulos konsoleille. Musiikki on erittäin hyvää, silloin kun se toimii. Grafiikka on keskitasoa, hahmojen suut eivät esimerkiksi liiku puhuessa. Pelattavuus ilman bugeja on kuitenkin todella viihdyttävää. Huumori saa hymähtämään ja se on harvinaista pelien kohdalla.
Sivutehtäviä on paljon, joten pelattavaa riittää helposti jopa sadaksi tunniksi. Divinity: Original Sin – Enhanced Edition on erittäin haasteellinen RPG-peli, eikä sitä näin ollen voi suositella aivan kaikille. Se pitää sisällään paljon pientä säätämistä. Sekin jo rajaa pelaajakuntaa kun taistelusysteemi on vuoropohjainen, eikä esimerkiksi Zeldasta tuttu tyyli.

Nettipeli toimii, mutta ei mitenkään mairittelevasti. Pelejä, joihin voi liittyä, löytyy hyvin niukasti ja yhteysongelmia saattaa esiintyä. Vieraan pelissä ei myöskään näe omaa hahmoa vaan ohjailtavana on pelin luojan joukkio. Onlinepelin valikosta näkee pelaajan nimen lisäksi hänen tasonsa ja alueen, jota hän tutkii. Kaverin kanssa pelaaminen onnistuu jaetulla ruudulla tai hänet voi kutsua omaan peliin netin välityksellä. Tätä ei kuitenkaan päässyt testaamaan käytännössä. Kun oman pelin laittaa kaikille avoimeksi, voi vain odotella taistelukumppania. Itse allekirjoittanut ei kuitenkaan onnistunut ketään saamaan mukaan omaan peliin.

Näin lopuksi mainittakoon, että valitettavasti korjaamattomat bugit Divinity: Original Sin – Enhanced Editionissa häiritsevät sen verran, että tämän korkeampia pisteitä pelille on mahdotonta antaa.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Musiikki toimivaa
  • - Jos bugit korjattaisiin niin täysiä pisteitä hipova peli

Huonoa

  • - Bugit tuhoavat pelinautinnon täysin!