Sam & Max Save the World

Sam & Max Save the World arvostelussa

Tuttu karvakaksikko on täällä taas - vanhoin kujein! Sam & Maxin ensimmäisen kauden kevytremasterointipaketti jättää toivomisen varaa.

Teksti: Mikko Kosonen, 1.9.2021 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Sam & Max Save the World kansikuva

Entisten LucasArtsin työntekijöiden pystyttämä Telltale Games oli aikoinaan, 2000-luvun puolivälissä vasta nouseva tähti. Läpimurto tapahtui toisella episodipohjaisella seikkailupelisarjalla, Steve Purcellin sarjakuviin perustuneen Sam & Max -pelin voimin.

Sekopäinen parivaljakko seikkaili alun perin jo 90-luvulla LucasArtsin point&click -seikkailussa. Telltalen myötä kaksikko sai viimein fanien hartaasti odottaman toisen pelinsä, 2002 kuopatun LucasArts -projektin jälkeen.

Sarjakuvissa kuin peleissäkin kahjo ja freelance-poliiseiksi itseään kutsuva hieman yksinkertainen Sam-koira sekä vähän hullu jänis Max ratkoivat tapauksia kyseenalaisin keinoin ja tarvittaessa nyrkein ja aseinkin.

Telltalen pelisarjan episodit olivat kaikki käytännössä omia keissejään, mutta budjetointisyistä ne sijoittuvat pitkälti samoihin ympäristöihin, samojen sivuhahmojen keskelle. Suurin ero episodien välillä aina uuden tapauksen kera oli sivuhahmojen uusimmat hullutukset, joilla yritettiin tehdä pesäeroa aiempiin ja välttää kierrätyksen makua, joka silti hieman paistoi lävitse – episodista riippuen enemmän tai vähemmän.

Matka menneisyyteen

Täytyy sanoa, että oli aikamoinen shokki huomata, että alkuperäinen arvosteluni Sam & Max -sarjan avausepisodista ”culture shock” on kohta jo kuusitoista vuotta vanha. Olin mielessäni varma siitä, että arvostelu olisi ollut ”uudempi” ja vuodelta 2010, mutta ne vuodet olivatkin jo episodisarjan kakkoskautta! Niin se aika vain rientää…

Kaikkiaan Telltale puuhasteli Sam & Maxin parissa kolmen kuusiosaisen episodikauden verran ja ykköskausi ehti vierailla jopa Nintendon Wii-konsolillakin. Sen jälkeen Telltale siirtyi episodikonseptinsa kanssa muun muassa Monkey Islandin pariin ja myöhemmin parhaiten tunnetun The Walking Dead -pelisarjan zombiemaailmaan, joista viimeksi mainitun loput kaudet olivat enää vain nimellisesti perinteistä seikkailua ja point&click -pelaamista. Lopulta Telltalekin luhistui oman painonsa alle ahnehdittuaan vähän liikaa yhtäaikaisia projekteja Batmanista aina Game of Thronesiin.

Historia toistaa itseään, sillä nyt remasteroidun ensimmäisen kauden ovat työstäneet entiset Telltalen työntekijät, Skunkape Gamesin nimen alla.

Sam & Max Save the World pitää sisällään remasteroidun ykköskauden, eli kaikkiaan kuusi episodia seikkailtavaa. Kestoa löytyy noin parisen tuntia per episodi. Ottaen huomioon ensimmäisen kauden iän, on kahdenkymmenen euron hintalappu hieman kyseenalainen: kokoelmasta saa siis pulittaa saman verran kuin ne maksoivat aikoinaan uutena kausipakettina – vuonna 2006!

Mikäli remasterointi olisi oikeasti kovaa luokkaa, olisi hinta oikeutetumpi, mutta Sam & Maxin tapauksessa se on ollut melko löysäranteista. Käytännössä Skunkape on sovittanut kontrollit peliohjaimelle sopivaksi, mikä ohella on tehty pientä työtä valaistuksen hiomisen saralla.

Objektien sekä hahmojen reunuksia koristaa nyt myös ohut musta cel-shading viiva, joka luo kieltämättä vähän enemmän sarjakuvamaista visuaalista fiilistä, mutta nämä muutokset ovat turhan pieniä juttuja ja cel-shading jää sekin melkein huomaamatta.

Suurimmaksi osaksi episodit näyttävät samalta kuin silloin aikoinaan, eivätkä siksi edusta uusimpien konsoleiden grafiikkatasoa – paikoitellen tekstuurit ovat suttuisen näköisiä ja hahmojen huulisynkkakin on mitä on.

Mitä tulee pelin äänimaailmaan, ei valittamista juurikaan löydy: ääninäyttely oli – ja on siis edelleen – kauttaaltaan onnistunutta, jokaisessa episodissa. Valokeilassa ovat totta kai eniten vuorosanoja osakseen saavat Sam ja Max. Samin ääninäyttelijän film noir -henkisen dekkariäänen tukee kivasti taustalla soivaa jazzahtavaa ääniraitaa, siinä missä kreisi Max muistuttaa vähänväliä pelaajaa siitä, että pelin maailma ei ole aivan sitä selväjärkisintä sorttia. Musiikkia remasteroidussa versiossa sanotaan olevan jopa viisi uutta raitaa.

Jalompi teko olisikin ollut niputtaa suoraan kaikki kolme ikivanhaa pelikautta yksiin kuoriin ja veloittaa siitä vaikkapa kolmekymppiä.

En ala tässä arvostelemaan kutakin episodia juurta jaksain, koska olen sen jo kertaalleen tehnyt kattavasti, eikä remasteroinnissa ole eroa sisällön osalta yllä mainittujen seikkojen lisäksi.

Siispä linkkaan episodikohtaiset arvosteluni alle:

Episodi 1
Episodi 2
Episodi 3
Episodi 4
Episodi 5
Episodi 6

Avausepisodi oli aikoinaan raikas tuulahdus kuihtuneessa seikkailupelien maailmassa vuonna 2006, mutta jaksoa rasittivat narisevat, keskiössä olleet entiset lapsitähdet, Soda Poppersit, jotka aiheuttivat pahennusta kylällä. Samalla tavalla hahmot rasittavat vielä tänäkin päivänä, koska mikään ei ole muuttunut.

Episodi episodilta kausikokonaisuus kuitenkin paranee ja jo puolivälissä kautta, Abe Lincoln Must Die! -nimisen episodin kohdalla Telltale alkaa todella näyttää osaamistaan mielikuvituksellisemman tarinankerronnan kanssa. Kakkosessa paikallinen talk show -emäntä ottaa haastateltavat panttivangikseen, kolmannessa nähdään lelumafia, neljännessä itse Yhdysvaltain presidentti sekoilee, viidennessä seikkaillaan virtuaalitodellisuudessa ja kuudennessa mennään jo autolla kuuhun. Kaudet kaksi ja kolme eivät nekään olleet sen pöllömpiä. Kokonaisuutena ykköskauden episodien huumori dialogeineen päivineen on joissain kohtaa onnistuneen huvittavaa ja joissain kohtaa se lässähtää vähän naamalleen, tuottaen lähinnä hymähdyksiä.

Bosco, Sybil ja Jimmy

Kussakin episodissa on käytännössä mukana karvakaksikon toimiston seinänraossa asuva juonitteleva mafiahiiri, Jimmy Two-Teeth, mutta myös kaupungissa majaansa pitävät ja joka päivä yrittäjyyttään vaihtava Sybil Pandemik sekä paikallisen marketin omistaja Bosco, joista jälkimmäinen myy milloinkin mitä uutuutta milläkin tähtitieteellisellä summalla. Boscolla on tapana myös esittää jokaisessa episodissa jotain roolia. Kutosepisodissa hän on pukeutunut äidikseen ja neljännessä esittää venäläistä.

Kaikilla näillä hahmoilla on aina tarjolla jokin episodiin ja keissiin liittyvä puzzle ratkottavana, minkä lisäksi Sam & Max vierailevat autollaan myös muutamissa uusissa lokaatioissa per episodi, joissa sitten kohdataan uusia hahmotuttavuuksia. Koska erilaisia lokaatioita on hyvin vähän, ei puzzlejen ratkominenkaan siitä syystä jää loppujen lopuksi kovin työlääksi hommaksi, vaikka osa puzzleista onkin nokkelampaa sorttia ja tuottavat vaativampaa aivopähkinää purtavaksi. Eritoten Sybilin ja Boscon jatkuva kierrätys käy vähän puuduttamaan ja sitä osataan vähentää vasta kauden lopussa.

Pääasiassa tarjolla on kussakin episodissa hyvin suunniteltuja puzzleja kauttaaltaan, eikä mitään suuria epäloogisia pelinpysäyttäjiä tule onneksi vastaan. Oikeastaan episodit ovat puoleen väliin kautta ehkä jopa liiankin helppoja ratkoa ja kolmas episodi on jopa turhan lyhytkin – kauden lyhyin. Matkaan tarttuvien muutamien ja harvojen tavaroiden valikko on kätevästi avattavissa ohjaimen X-nappulalla, jonka jälkeen valitaan esine, jolloin sitä voidaan käyttää objektiin tai hahmoon x.

Konsoliversiossa kaikki hotspotit voidaan käydä mukavasti läpi ohjaimen oikeaa tattia liikuttelemalla, siinä missä vasemmalla ohjataan Samia. Max sen sijaan keikkuu automaattisesti pelaajan matkassa tekoälyn ohjastamana.

Hyvänä puolena kaikki episodit valmiiksi sisältävässä kokoelmassa voidaan pitää sitä, että episodeja voidaan pelata missä järjestyksessä tahansa ja jokaista episodia voidaan aloittaa pelaamaan vaikka samaan aikaan – kaikilla kun on onneksi oma tallennuksensa. Toki jos haluaa pelata ja kokea kaiken järjestyksessä, kannattaa episodit pelasta ykkösestä kutoseen, mutta toisaalta suurta yhtenäisyyttä ja jatkuvuutta ei ole, joka sekoittaisi tarinankerronnan hahmotuksen. Täten, jos sattuu jäämään jumiin yhdessä, voi kokeilla pelata toista.

Loppusanat

Sam & Max Save the World on yhteenniputettu paketti Telltalen ensimmäisen Sam & Max -kauden episodeista, tarjoten noin kaksitoistatuntisen pelikokemuksen karvakaksikon seurassa.

Kuusitoista vuotta vanhoista episodeista saa nyt pulittaa saman summan kuin aikoinaankin ja siksi hintalaasuhde onkin vähän niin ja näin: pääosin tarjolla toki on laadukasta seikkailupelattavaa helppoine ja ei-niin-helppoine puzzleineen, mutta remasteroinnin taso on melko kepeällä otteella tehtyä.

Jos et ole kyseisiä Telltalen episodeja aiemmin pelannut, ei ostopäätös välttämättä silti ole huono, mikäli kaipaat point&click -seikkailemista elämääsi.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Episodeja voi pelata haluamassaan järjestyksessä ja vaikka kaikkia rinnakkain
  • Toimiva konsoliohjaus ja käyttöliittymä
  • Kaikki yksittäisten episodien plussat

Huonoa

  • Kaikki yksittäisen episodien vanhat miinukset
  • Remasterointi on erittäin kevyttä sorttia..
  • ..Siksi hintakin tuntuu pöllöltä